2022 Przedświąteczny KONKURS z genealogią innego gatunku :)

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Robercie, mądrze, dzięki. Tak, Janka miała rację, że wpis "obrzydliwy", rzeczywiście należało poczekać na jej dobre serce i poświęcenie swojego przedświątecznego czasu na jego pełne odczytanie.
Czy go kasować? Już mi ręka sięgała do delete, ale sobie pomyślałem, czy jeśli w genealogii napotkamy rzeczy obrzydliwe, obrzydliwe zachowania, to należy to likwidować, czy jednak pokazywać, że i takie było życie. Zresztą podobnie ze sztuką obscure, camp, czy brzydoty, które wywołuje pierwsze odrzucenie, ale w istocie jest też kanonem swoistego piękna - tak mi się przypomniało malarstwo Durera, Boscha, czy innych, w tym współczesnych). Ot, pytanie, czy jest tylko jeden kanon piękna? I od razu szerze uprzedzam, ja nie jestem żaden fachowiec od sztuki! :)

A więc w tej "trudnej sytuacji przyrody" postanowiłem, przepraszam, zostawić ten punkt 3. jako przykład "obrzydliwych zachowań" z przeszłości (a może ku przestrodze współczesnym), i dodać kolejne dwa punkty:

4. Coś do pomocy dla początkujących genealogów, wpis Stasia Pieniążka pt. "Pamiątka narodowa – “Instrukcja Kościelna z XIX wieku” – cenna pomoc dla badaczy genealogii i historii Polski:
https://narodowa.pl/exhibits/instrukcja ... xix-wieku/

5. Polskie ślady historyczne – Metryka chrztu przodkini Józefa Piłsudskiego (chyba), w tym śliczna grafika z księgi zgonów Jakubowa 1774-1798:
https://narodowa.pl/exhibits/metryka-ch ... sudskiego/

Z przeprosinami za ewentualne "urażenia" przeszłością, tak, macie rację, że może przez nas dziś nieakceptowalne, i przenoszę, drodzy przyjaciele, te dwa dodatkowe punkty do konkursu, niech też żyją.

Ostatnio zmieniony czw 22 gru 2022, 22:16 przez Tadeusz_Wysocki, łącznie zmieniany 1 raz.
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: choirek »

Dziwnie się czując, przy moim podejściu do kleru, stawać w jego obronie, bo na podstawie jednego wpisu ocenianie całego człowieka. Może miał gorszy dzień, może pisał coś bezmyślnie nie złośliwie, a może po prostu był biedny i ta bieda tak go sfrustrowała, że go poniosło.
Z okazji nadchodzących Świąt, dużo zdrowia, dużo spokoju i dużo zrozumienia. Będzie nam wszystkim lepiej i radośniej
Pozdrawiam, Irek
Awatar użytkownika
Nowik_Andrzej

Członek PTG
Nowicjusz

Re: 2022 Przedświąteczny KONKURS z genealogią innego gatunku

Post autor: Nowik_Andrzej »

TadeuszTadWysocki pisze:5. Polskie ślady historyczne – Metryka chrztu przodkini Józefa Piłsudskiego (chyba), w tym śliczna grafika z księgi zgonów Jakubowa 1774-1798:
Nie "chyba", tylko na pewno nie. Inna linia.

Andrzej Marek Nowik
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Przedświąteczny KONKURSIK z genealogią lżejszego gatunku

Post autor: Kostkowski »

TadeuszTadWysocki pisze:...no i hymn genealogów (no, właściwie urokliwy wierszyk) stworzył.
Czy ktoś ten wiersz jeszcze pamięta? Nie mogę go odnaleźć...
Tadeusz
Tekst Hymnu genealogów wraz z nutami wstawiłem do pierwszej książki Świętogenu "nasze gene-historie". Dwie książki Świętogenu tom I z roku 2017 i tom II z 2020 w formacie pdf są na stronie Świętogenu: http://www.genealodzy-kielce.pl/ w zakładce GENEHISTORIE
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
Awatar użytkownika
Tadeusz_Wysocki

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Tadeusz_Wysocki »

Irku, dzięki za post i życzenia. I dzięki za post świadczący o twoim dobrym sercu w podejściu do ludzi i genealogii, rzeczywiście czasami zbyt łatwo oceniamy zachowanie innych w dawnych wiekach, nie znając szczegółów danego momentu czasu.

Andrzeju, dzięki za uwagę co do przypuszczenia. Ale czyż ta Grafika nie wyborna? Bardzo przepraszam, ale tu nie chodzi tylko o "czystą" genealogię, ale o dzielenie się z innymi swoimi pamiątkami i myślami, bo "sens życia i rzecz cała polega na dzieleniu się pamięcią i innymi" (to z motta galerii GA.PA) - a więc i ciebie zapraszam, a zapewne masz tych pamiątek wiele.

Władysławie, kapitalnie! A więc mamy tekst! Jeśli pozwolisz (jeśli nie, to natychmiast skasuję), to dla pamięci o autorach tekstu Staszku Pieniążku i Włodku Stefani wiersz ten zacytuję:

Hymn genealogów – Jedną jesteśmy rodziną

Słowa: Staszek Pieniążek, Włodek Stefani
Muzyka: Zdzisław Szczerbiński

Codziennie każdy z nas, chce odkryć nowy ślad
Swych przodków, choć minęło wiele lat
Na kartach starych ksiąg, w archiwach tamtych dni
Familii swej odnajdziesz dawne sny

Z portretów patrzą w dal, zgasł dawno oczu blask
W pamięci naszej jednak są wśród nas
I mówią do nas znów, Ich głos słyszymy gdy
Zasłony dziejów ja uchylę... ty...

Jedną jesteśmy rodziną
I jeden cel jest przed nami
Genealodzy rodziny,
Swych przodków szukamy, szukamy.

Powrotu przyszedł czas, archiwów opadł pył
Twój notes powie kim ten pradziad był
A duma jest przez łzy- bo Sybir, knut i noc
To nie na darmo: czerpiesz z Niego moc

Nie skończy się nasz trud, nie domknie księga dat
Choć w drzewie twym zmieściłeś trzysta lat
Rozglądasz wokół się, gdzie biega mały smyk
To on za ciebie kiedyś doda plik...

Jedną jesteśmy rodziną
I jeden cel jest przed nami
Genealodzy rodziny,
Swych przodków, potomków kochamy

Źródło: http://www.genealodzy-kielce.pl/gene-hi ... wydanie-i/
Ostatnio zmieniony sob 24 gru 2022, 00:49 przez Tadeusz_Wysocki, łącznie zmieniany 1 raz.
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Post autor: Janiszewska_Janka »

TadeuszTadWysocki pisze:Robercie, mądrze, dzięki. Tak, Janka miała rację, że wpis "obrzydliwy", rzeczywiście należało poczekać na jej dobre serce i poświęcenie swojego przedświątecznego czasu na jego pełne odczytanie.
Czy go kasować? Już mi ręka sięgała do delete, ale sobie pomyślałem, czy jeśli w genealogii napotkamy rzeczy obrzydliwe, obrzydliwe zachowania, to należy to likwidować, czy jednak pokazywać, że i takie było życie. Zresztą podobnie ze sztuką obscure, camp, czy brzydoty, które wywołuje pierwsze odrzucenie, ale w istocie jest też kanonem swoistego piękna - tak mi się przypomniało malarstwo Durera, Boscha, czy innych, w tym współczesnych). Ot, pytanie, czy jest tylko jeden kanon piękna? I od razu szerze uprzedzam, ja nie jestem żaden fachowiec od sztuki! :)

A więc w tej "trudnej sytuacji przyrody" postanowiłem, przepraszam, zostawić ten punkt 3. jako przykład "obrzydliwych zachowań" z przeszłości (a może ku przestrodze współczesnym), i dodać kolejne dwa punkty:

4. Coś do pomocy dla początkujących genealogów, wpis Stasia Pieniążka pt. "Pamiątka narodowa – “Instrukcja Kościelna z XIX wieku” – cenna pomoc dla badaczy genealogii i historii Polski:
https://narodowa.pl/exhibits/instrukcja ... xix-wieku/

5. Polskie ślady historyczne – Metryka chrztu przodkini Józefa Piłsudskiego (chyba), w tym śliczna grafika z księgi zgonów Jakubowa 1774-1798:

Z przeprosinami za ewentualne "urażenia" przeszłością, tak, macie rację, że może przez nas dziś nieakceptowalne, i przenoszę, drodzy przyjaciele, te dwa dodatkowe punkty do konkursu, niech też żyją.

Bardzo mnie cieszy Twój rozsądny stosunek do tego nieszczęsnego " Pro Memoriam". To jest warte pozostawienia jako historyczny przykład stosunków panujących w XIX wieku, a jeszcze gorszych w wiekach wcześniejszych. Kler miał ogromną moc sprawczą i można to porównać do stosunków jakie są obecnie w Iranie lub Afganistanie. Nie ma mowy o jakichś tam "gorszych dniach", zwykle to kobiety takie mają na skutek skoków hormonów co miesiąc, ale nie ksiądz. To był przykład presji jaką zastraszał tamtych wiernych i zapewne później nikt mu już nie podskoczył i znosił dary obfite z okazji jubileuszy.
Na temat ludzi niepiśmiennych można było wszystko napisać ( lub nie napisać np. nazwisk lub zawołań) oraz napiętnować publicznie z byle powodu, dlatego warto to zostawić w G.A.P.A., ale śmiać i cieszyć nie było z czego. Niestety.
Musiałam zatem odczytać co napisano i zakłócić tę radosną atmosferę wynikającą z niewiedzy.
Proszę o wybaczenie, iż dokonując pełnego odczytu zepsułam ten radosny Twój konkurs Tadeuszu, ale mnie interesuje prawda jaka by ona nie była.

Życzę Tobie Tadeuszu i wszystkim z forum dużo zdrowia, spokoju i radości z przebywania w gronie rodzinnym w tych dniach świątecznych oraz Nowego Roku 2023 spokojnego, obfitującego w bogactwa i zdrowie.

Janka Janiszewska
Awatar użytkownika
Kostkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kostkowski »

[quote="TadeuszTadWysocki"Władysławie...Jeśli pozwolisz...[/quote]
Oczywiście, że pozwalam, choć nie mam praw ani pozwalać ani nie pozwalać, bowiem o wyborze treści do obu książek decydowała Kornelia (szefowa Świętogenu), a ja tylko zajmowałem się składem książek z tekstów nadesłanych. Jednakże hymn powstał na użytek genealogów, więc wystarczy, że jest godnie wykorzystywany.
Z najlepszymi życzeniami wszelkiej pomyślności
Władysław Edward Kostkowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”