herb Rawicz - prośba o interpretację pieczęci

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Inkwizytor

Sympatyk

Post autor: Inkwizytor »

Witam!

Proszę o pomoc w odczytaniu jak największej liczby informacji z rodzinnej pieczęci wydobytej z zakamarków szafy. Zidentyfikowany został herb Rawicz (panna na Niedźwiedziu), natomiast zagadką pozostają pozostałe elementy :

kolumna, myśliwy/rycerz?, inicjały na kolumnie.

Co one oznaczają? Czy możliwe jest dopasowanie dzięki tym elementom herbu do określonej rodziny? Kompletną zagadką jest także druga część pieczęci z oznaczeniem :

powyżej : O W T
poniżej : * T *

Czy na forum znajdzie się specjalista od heraldyki,który byłby w stanie przyjrzeć się bliżej poniższym zdjęciom? Poszukiwania w internecie i w ogólnodostępnych herbarzach nie przyniosły na razie skutku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziękuję i serdecznie pozdrawiam wszystkich użytkowników forum.
Bartosz
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Bozenna »

Dodam tylko, ze jest to herb "Rawicz z roza" co ogranicza ilosc rodzin (nazwisk) poslugujacych sie tym herbem.
Pozdrowienia
Bozenna
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Szanowna Pani Bożenko i Panie Bartoszu!
Napiszę to tak. Pan Andrzej Brzezina Winiarski - w "Herby Szlachty Rzeczypospolitej" W-wa 2006 - na str 73. podaje dwa herby Rawicz tj. Rawicz_I gdzie w kartuszu jest panna na niedźwiedziu, a w klejnocie niedźwiedź trzymający różę i Rawicz_II, gdzie w kartuszu sa trzy róże w doniczce i takiż klejnot u góry. Więc nie należy mówić o herbie Rawicz, że jest z różą, bo oba herby mają róże lecz w innej postaci. Co do elementów pozostałych jak: kolumna , rycerz itp i td. są to dodatkowe elementy ozdobne ("przerost formy nad treścią"). Natomiast warto zwrócić uwagę na inicjały, które z reguły określały właściciela.
Pozdrawiam serdecznie. Jerzy Adam Szczerbiński
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

A mnie zaintrygowała szarfa orderowa wraz z zawieszonym na niej krzyżem /na samym dole, pod herbem/.
Odnaczenie to otrzymał zapewne właściciel pieczęci. Gdyby udało się zindentyfikować owo odznaczenie /krzyż VM???/ i istniałaby lista osób nim uhonorowanych, to być może kogoś z listy udałoby się dopasować do inicjałów?

tomek
Inkwizytor

Sympatyk

Post autor: Inkwizytor »

Zgodnie z sugestią jednego z "forumowiczów" wysyłam fotografie pieczęci w lustrzanym odbiciu, czyli obrazek przedstawiony jest tak jak na wybitej pieczęci.

Obrazek

Obrazek
A mnie zaintrygowała szarfa orderowa wraz z zawieszonym na niej krzyżem /na samym dole, pod herbem/.
Odnaczenie to otrzymał zapewne właściciel pieczęci. Gdyby udało się zindentyfikować owo odznaczenie /krzyż VM???/ i istniałaby lista osób nim uhonorowanych, to być może kogoś z listy udałoby się dopasować do inicjałów?
Niestety nie mam żadnych informacji jakie odznaczenie mógł otrzymać przodek. Dodatkowo zagadką są inicjały, które nijak się mają do nazwisk używanych przez przodków.

Wg znanego mi herbarza nazwiska na K uprawnione do używania herbu Rawicz to : Kalnicki, Kamieński, Kamiński, Karpowicz, Karwowski, Kasprowicz Kazimierski, Kazimirski, Kibortt, Kiemlicki, Kiemlicz, Kieniewicz, Klimczycki, Kliszowski, Kłoczewski, Kłoczowski, Kłopocki, Kochan, Komorowski, Koniński, Korniłłowicz, Korniłowicz, Kosacki, Kosecki, Kosibski, Kosiecki, Kosiński, Kossacki, Kossecki, Kostro, Kostryc, Koziełkowski, Koziołkowski, Krajoszewski, Krasnowski, Krasowski, Krassowski, Kraszczyński, Kraśnicki, Kruczyński, Krukowski, Krzewski, Krzowski, Krzyczykowski, Krzyszczykowski, Kubeł, Kujawski, Kurosz.

Żadne z nich nie było używane przez przodków w znanym mi okresie historycznym, natomiast pieczęć byłą używana aż do 1939 roku. Najciekawsze jest to,że pieczęcie przekazywane były przez męskich potomków rodziny o nazwisku zaczynającym się na C! (także niewymienione we wszystkich herbarzach dostępnych mi online)

Czy ktoś mógłby wyjaśnić do czego służyła druga pieczęć "od kompletu"? Ta z inicjałami literowymi?

Dziękuję za dotychczasowe próby wyjaśnień i proszę o więcej.

Pozdrawiam.
Bartosz
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

A czy pieczęć musiała pozostać po przodkach na literę K albo C. Równie dobrze mogła pozostać po jakiejś kobiecie, która weszła do rodziny. Z wielu, wielu powodów.
Ja też mam w domu pieczęć herbową Rawicz po prapradziadku, ale nie ma na niej nic poza herbem. No i w górnych rogach po obu stronach klejnotu są inicjały. W P, czyli Wacław Podczaski
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

No może nie całkiem czysty - aż poszłam ją obejrzeć - po bokach są jakieś 4 chorągwie, a róża u niedźwiedzia jest duża.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”