Gdzie znaleźć akta z okupacji niemieckiej?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
ultraziomo2000
Zadam pytanie może się wydawać banalne i takie, na które odpowiedziano prawdopodobnie wiele razy, ale nie wiem gdzie szukać. Chcę znaleźć akt zgonu lub jakiekolwiek informacje z lat 30tych mojego prapradziadka Ignacego Kęski zm. w 1940 roku najprawdopodobniej w par. Wartkowice. Czy takie akta istnieją i można je odnaleźć? Może są jakieś rejestry ludności z tamtych lat? Pozdrawiam 
Akt zgonu być może znajduje się w Urzędzie Stanu Cywilnego w Wartkowicach. Z moich doświadczeń w Wartkowicach są pewne braki ksiąg, które dokładnie ciężko mi określić. Polecam kontakt z USC, spotkałem się z pozytywnym odbiorem i pozyskałem to co potrzebowałem (sprzed wojny). Jeśli chodzi o inne źródła, to polecam rejestry mieszkańców prowadzone w latach 1932-1939. Rejestr mieszkańców Wartkowic jest przechowywany w Archiwum Państwowym w Płocku Oddział w Łęczycy, Akta gminy Gostków, sygn. 40, 41, a skany wcześniejszej księgi ludności są pod adresem:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/17372340
-
ultraziomo2000
Re: Gdzie znaleźć akta z okupacji niemieckiej?
Dzięki, z wcześniejszą księgą już się zapoznałem, muszę jednak w wolnym czasie pojechać do Łęczycy. Mieszkam w Łodzi, więc nie będzie z tym problemu. W starej księdze rzeczywiście jest cała rodzina Ignacego i inne gałęzie. Pańska rodzina też pochodzi z Wartkowic czy okolic? Być może jest jakieś pokrewieństwoDarek08 pisze:Akt zgonu być może znajduje się w Urzędzie Stanu Cywilnego w Wartkowicach. Z moich doświadczeń w Wartkowicach są pewne braki ksiąg, które dokładnie ciężko mi określić. Polecam kontakt z USC, spotkałem się z pozytywnym odbiorem i pozyskałem to co potrzebowałem (sprzed wojny). Jeśli chodzi o inne źródła, to polecam rejestry mieszkańców prowadzone w latach 1932-1939. Rejestr mieszkańców Wartkowic jest przechowywany w Archiwum Państwowym w Płocku Oddział w Łęczycy, Akta gminy Gostków, sygn. 40, 41, a skany wcześniejszej księgi ludności są pod adresem:
Moja rodzina wywodzi się z pobliskich parafii, m.in. Kałów, Poddębice, Domaniew, Tur. Kilka aktów mam też z Wartkowic, ale nie było to jakieś stałe osadnictwo.
Pozdrawiam
Darek
Pozdrawiam
Darek
-
ultraziomo2000
U mnie też powtarzają się te parafie. Pojawiają się u Pana może nazwiska Kęska, Krysiak, Radwański, Wykrętowicz, Kowalczyk, Zgierski, Domowicz, Tylka, Owczarek, Czupryński, Kowaliński?Darek08 pisze:Moja rodzina wywodzi się z pobliskich parafii, m.in. Kałów, Poddębice, Domaniew, Tur. Kilka aktów mam też z Wartkowic, ale nie było to jakieś stałe osadnictwo.
Pozdrawiam
Darek
Na marginesie, dziś zadzwoniłem do USC w Wartkowicach. Jedna osoba z mojej rodziny już miała do czynienia z tym urzędem (poszukiwała także odpisów), także z bardzo pozytywnym odbiorem i szybko je otrzymała. W styczniu zaczną się dla mnie ferie zimowe, więc da mi to cały tydzień na to, by pojeździć po archiwach i podowiadywać się trochę więcej.
Niestety żadne z tych nazwisk nie występuje w moim drzewie.ultraziomo2000 pisze:Pojawiają się u Pana może nazwiska Kęska, Krysiak, Radwański, Wykrętowicz, Kowalczyk, Zgierski, Domowicz, Tylka, Owczarek, Czupryński, Kowaliński?