Pochodzenie nazwiska cz.9
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Pochodzenie nazwiska cz.9
Dzień dobry,
Sygnarowski to bardzo rzadkie nazwisko. Wystepuje w mojej rodzinie od 1800 r. Może ktoś z Państwa ma wiedzę na temat pochodzenia tego nazwiska ? Będe wdzieczna za każdą podpowiedż.
Jazena
Sygnarowski to bardzo rzadkie nazwisko. Wystepuje w mojej rodzinie od 1800 r. Może ktoś z Państwa ma wiedzę na temat pochodzenia tego nazwiska ? Będe wdzieczna za każdą podpowiedż.
Jazena
Nazwisko Nonas
Dzień dobry,
Zwracam się z prośbą o pomoc w określeniu pochodzenia/znaczenia nazwiska Nonas. Nazwisko to w moim drzewie genealogicznym pojawia się w obecnym województwie łódzkim głównie miasto Łódź oraz wieś Chojny (obecnie dzielnica Łodzi) oraz w Warszawie. Z góry serdecznie dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Maciek
Zwracam się z prośbą o pomoc w określeniu pochodzenia/znaczenia nazwiska Nonas. Nazwisko to w moim drzewie genealogicznym pojawia się w obecnym województwie łódzkim głównie miasto Łódź oraz wieś Chojny (obecnie dzielnica Łodzi) oraz w Warszawie. Z góry serdecznie dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Maciek
- Ewa_Szczodruch

Nazwisko Nonas
Witam 
Nonas - od nona ‘śpiączka’ lub od niemieckich nazw osobowych None, Nonni, te od imion złożonych na Nand-.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Nonas - od nona ‘śpiączka’ lub od niemieckich nazw osobowych None, Nonni, te od imion złożonych na Nand-.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
-
Magdalena_Pawelec

Nazwisko Bokszewicz
Moja prababka Jozefa Pietruszkiewicz urodzila się 30/11/1888 roku W parafii Berżniki. Jej matką była Rozalia z Bokszewiczów. To bardzo rzadkie nazwisko.
Znalazłam miejscowość Boksze, na Podlasiu, jednak etymologii samego nazwiska nie potrafię nigdzie znaleźć.!
Czy ktoś potrafiłby mi pomoc?
Znalazłam miejscowość Boksze, na Podlasiu, jednak etymologii samego nazwiska nie potrafię nigdzie znaleźć.!
Czy ktoś potrafiłby mi pomoc?
- Ewa_Szczodruch

Nazwisko Bokszewicz
Witam 
Bokszewicz - nazwiska nie znalazłam. Podobne na Bok- Rymut wywodzi od imion złożonych typu Boguchwał, Bogusław.
Bokszewicz - nazwiska nie znalazłam. Podobne na Bok- Rymut wywodzi od imion złożonych typu Boguchwał, Bogusław.
-
Wladzislaw

- Kontakt:
Nazwisko Bokszewicz
Z nazwiskem Bokszewicz byla rodzina szlachecka zamieszkala w powiatach Kowienskim, Lidzkim i Rosienskim.
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
Pochodzenie nazwiska cz.11
Proszę o etymologię kilku nazwisk:
1. Chodur
2. Rakoczy
3. Węgrzyn
4. Winiarczyk
4. Pisz
Z góry dziękuję za wyjaśnienia
Tomasz
1. Chodur
2. Rakoczy
3. Węgrzyn
4. Winiarczyk
4. Pisz
Z góry dziękuję za wyjaśnienia
Tomasz
- Ewa_Szczodruch

Witam 
Chodur 1567 (Śl) - od chodzić, chód lub od imienia Chodor (KrW); od gwarowego choda ‘chodzenie, droga, ścieżka’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pisz 1571- od nazw osobowych na Pi-, może też od Pietr.-
Rakoczy 1666 - od węgierskiej nazwy osobowej Rakóczi.
Węgrzyn 1390 - od Węgier ‘członek ludu ugrofińskiego zamieszkującego tereny dzisiejszych Węgier’; od Węgrzyn ‘Węgier’.
Winiarczyk - od podstawy win-, por. wino ‘napój otrzymywany przez fermentację moszczu z winogron; kolor w kartach, pik’, winić, wina ‘występek, błąd’, dawniej ‘kara pieniężna, grzywna’.
Źródło:Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Chodur 1567 (Śl) - od chodzić, chód lub od imienia Chodor (KrW); od gwarowego choda ‘chodzenie, droga, ścieżka’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pisz 1571- od nazw osobowych na Pi-, może też od Pietr.-
Rakoczy 1666 - od węgierskiej nazwy osobowej Rakóczi.
Węgrzyn 1390 - od Węgier ‘członek ludu ugrofińskiego zamieszkującego tereny dzisiejszych Węgier’; od Węgrzyn ‘Węgier’.
Winiarczyk - od podstawy win-, por. wino ‘napój otrzymywany przez fermentację moszczu z winogron; kolor w kartach, pik’, winić, wina ‘występek, błąd’, dawniej ‘kara pieniężna, grzywna’.
Źródło:Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
-
Zaneta_Brzezicha
Brzezicha pochodzenie nazwiska, rodzina, korzenie itd
Poszukuję wszystkich informacji dotyczących nazwiska Brzezicha, oraz rodziny zamieszkałej w Niemczech. Przeszukałam lupke i nic nie znalazłam. Pozdrawiam serdecznie 
Re: Brzezicha pochodzenie nazwiska, rodzina, korzenie itd
Zaneta_Brzezicha pisze:Poszukuję wszystkich informacji dotyczących nazwiska Brzezicha, oraz rodziny zamieszkałej w Niemczech. Przeszukałam lupke i nic nie znalazłam. Pozdrawiam serdecznie
Jak podaje
Majewski, Erazm (1858-1922)
"Słownik nazwisk zoologicznych i botanicznych polskich, zawierający ludowe oraz naukowe nazwy i synonimy polskie, używane dla zwierząt i roślin od XV-go wieku do chwili obecnej,źródłowo zebrane i zestawione z synonimami naukowemi łacińskiemi w podwójnym porządku alfabetycznym i pomnożone porównawczym materyałem, zaczerpniętym z innych języków słowiańskich"
T. 2.
nazwanie od maści lub wzorzystości...

Wojciech
- Ewa_Szczodruch

Podaję za prof. Rymutem:
Brzezicha - od brzoza ‘gatunek drzewa’.
Żródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Brzezicha - od brzoza ‘gatunek drzewa’.
Żródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Czyli zapewne założyciel "rodu", miał włosy i siwe i czarne równocześnie, i nawet gdyby miał wcześniej inne nazwisko, to ta cecha charakterystyczna, możliwe że funkcjonująca jako przydomek, z czasem stała się nazwiskiem.Zaneta_Brzezicha pisze: nazwanie od maści lub wzorzystości...![]()
Wojciech
-
Jabłoński_Jacek

Odnośnie tych przypadków to należałoby też uwzględnić możliwość innego wyjaśnienia pochodzenia tych nazwisk, ale do tego potrzebna jest wiedza o dziejach rodziny.Ewa_Szczodruch pisze: Rakoczy 1666 - od węgierskiej nazwy osobowej Rakóczi.
Bo zarówno "Rakoczy" jak i "Węgrzyn" mogą oznaczać ludzi nie mających węgierskiego pochodzenia, ale Polaków, którzy po prostu przez pewien czas byli na terenie Węgier, pierwszy np. brał udział w powstaniu Rakoczego, a drugi miał tam jakieś "interesa", co było potem ich wyróżnikiem w Polsce (używanym nawet przy innym nazwisku), a z czasem stało się ich nazwiskiem.
Podobnie "Winiarczyk", może np. pochodzić od nazw miejscowości, itp.
Wojciech
-
Bizoń_Marcin