Metryczki dowodów osobistych
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Re: Metryczki dowodów osobistych - pytanie
Artur,
zerknij tu - może ta instrukcja okaże się pomocna:
https://www.geneablogia.com/post/metryc ... -wz%C3%B3r
Powyższe dotyczy uzyskania metryczki dowodu osobistego, natomiast sprawa kopert dowodowych opisana jest w wątku:
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... y+dowodowe
Pozdrawiam
Aneta
zerknij tu - może ta instrukcja okaże się pomocna:
https://www.geneablogia.com/post/metryc ... -wz%C3%B3r
Powyższe dotyczy uzyskania metryczki dowodu osobistego, natomiast sprawa kopert dowodowych opisana jest w wątku:
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... y+dowodowe
Pozdrawiam
Aneta
-
Piotr_Romanowski

Re: Metryczki dowodów osobistych - pytanie
A to zależy z jakich lat te meldunki bo w archiwach państwowych mogą byc nawet te z lat 70. Osobiście spotkałem także z późniejszymi spisami mieszkańców.arttii pisze:Witam
Mam pytanie Jak można otrzymać informacje związane z meldunkami poszukiwanych osób w danej miejscowości?Jak to wygląda formalnie? Jakich formalności trzeba dopełnić? Ten wątek poruszyła Sabina
Artur
-
Piotr_Romanowski

Metryczka dowodowa trudny przypadek
Chciałbym zapytac czy jest możliwe odnalezienie metryczki osoby co do której nie znam daty i miejsca zgonu, zakładając że metryczka istnieje? Miał ktoś z was taki przypadek?
Re: Metryczka dowodowa trudny przypadek
Pytanie faktycznie trudne dla osób nieposiadających dostępu do bazy metryczek, ale może zapytaj u źródła, czyli w Milanówku?
Wiem, ze wymagane jest podanie rodziców, data i miejsce urodzenia.
Wiem, ze wymagane jest podanie rodziców, data i miejsce urodzenia.
Piotr_Romanowski pisze:Chciałbym zapytac czy jest możliwe odnalezienie metryczki osoby co do której nie znam daty i miejsca zgonu, zakładając że metryczka istnieje? Miał ktoś z was taki przypadek?
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Miałem parę takich przypadków. W przypadku, kiedy nie jest możliwe, ze ta osoba jeszcze może żyć (np. ur. 1902) nie było problemu z wyszukaniem (jeżeli metryczka w ogóle się zachowała). Jednak, jeżeli jest możliwe, że dana osoba jeszcze żyje (np. ur. po 1920) nie podejmowano poszukiwań bez uzupełnienia daty zgonu.Piotr_Romanowski pisze:Chciałbym zapytac czy jest możliwe odnalezienie metryczki osoby co do której nie znam daty i miejsca zgonu, zakładając że metryczka istnieje? Miał ktoś z was taki przypadek?
Pozdrawiam,
Artur
-
Piotr_Romanowski

Dziękuję wam bardzo za sugestie. Spróbuję odszukać. Jest szansa.gorzolnik pisze:Miałem parę takich przypadków. W przypadku, kiedy nie jest możliwe, ze ta osoba jeszcze może żyć (np. ur. 1902) nie było problemu z wyszukaniem (jeżeli metryczka w ogóle się zachowała). Jednak, jeżeli jest możliwe, że dana osoba jeszcze żyje (np. ur. po 1920) nie podejmowano poszukiwań bez uzupełnienia daty zgonu.Piotr_Romanowski pisze:Chciałbym zapytac czy jest możliwe odnalezienie metryczki osoby co do której nie znam daty i miejsca zgonu, zakładając że metryczka istnieje? Miał ktoś z was taki przypadek?
Pozdrawiam,
Artur
Witajcie, w kwietniu wysłałam do Milanówka kilka wniosków o wyszukanie metryczek. Dzisiaj przysłali mi informację z jednego wniosku, że znaleźli 5 osób i chcą abym uzupełniła stopień pokrewieństwa i im wysłała. Czy wystarczy jak wyślę e-mailem? Wcześniej wysyłałam pocztą. Czy jak wysyłaliście kilka wniosków to też tak na raty wysyłali odpowiedzi?
Pozdrawiam - Gośka
-
AdamKolacz

Nie wystarczy. Najszybsza droga u mnie była taka:
wysłali ePUAPem prośbę o uzupełnienie danych -> wysłałem maila z uzupełnieniem, na co uprzejmy Pan poinformował mnie, że muszę to zrobić oficjalnie przez ePUAP -> Wysłałem uzupełnienie przez ePUAP podając w tytule sygnaturę sprawy oraz swój adres mailowy na końcu wiadomości (to ważne, żeby podawać maila w każdej kolejnej korespondencji, bo znacznie przyspiesza komunikację) -> dostałem maila z wyceną i informacją, aby wysłać im potwierdzenie wpłaty -> wysłałem ePUAPem potwierdzenie wpłaty oraz dodałem swój email na końcu wiadomości -> następnego dnia dostałem skany na maila.
Pozdrawiam,
Adam
wysłali ePUAPem prośbę o uzupełnienie danych -> wysłałem maila z uzupełnieniem, na co uprzejmy Pan poinformował mnie, że muszę to zrobić oficjalnie przez ePUAP -> Wysłałem uzupełnienie przez ePUAP podając w tytule sygnaturę sprawy oraz swój adres mailowy na końcu wiadomości (to ważne, żeby podawać maila w każdej kolejnej korespondencji, bo znacznie przyspiesza komunikację) -> dostałem maila z wyceną i informacją, aby wysłać im potwierdzenie wpłaty -> wysłałem ePUAPem potwierdzenie wpłaty oraz dodałem swój email na końcu wiadomości -> następnego dnia dostałem skany na maila.
Pozdrawiam,
Adam
dziękiAdamKolacz pisze:Nie wystarczy. Najszybsza droga u mnie była taka:
Pozdrawiam,
Adam
Pozdrawiam - Gośka
Czy we wniosku o wydanie metryczki osobowej konieczne jest podanie danych rodziców?
Co jest absolutnym musem do podania przy ubieganiu się o metryczkę?
Dane rodziców są konieczne. Kiedyś udawało się uzyskać metryczki bez nazwiska panieńskiego matki, ale teraz odsyłają z prośbą o uzupełnienie braków. Jedyne z wymienianych danych, które dałoby się pominąć to data zgonu - ale też nie zawsze. Jeżeli osoba zmarła w latach 20., 30. i bliżej, data zgonu jest wymagana. Osoby urodzone np. 1903 wiadomo, że już nie żyją więc poszukiwania są podejmowane.izabelas pisze:Czy we wniosku o wydanie metryczki osobowej konieczne jest podanie danych rodziców?
Pozdrawiam
Art
- Rafael

- Podziękował: 1 time
Nowy wniosek o metryczki dowodowe:
https://warszawa.ap.gov.pl/zaswiadczeni ... zory-pism/
https://warszawa.ap.gov.pl/zaswiadczeni ... zory-pism/
Pozdrawiam
Rafał
Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
Rafał
Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
-
Kaminski_Przemik

-
malgorzata601

Witam
ja wysłałam maila. Odpisali żebym zrobiła to epuap
Czekałam 5 miesiecy
Małgorzata
ja wysłałam maila. Odpisali żebym zrobiła to epuap
Czekałam 5 miesiecy
Małgorzata
Kaminski_Przemik pisze:Witajciemam pytanie do osób, które złożyły wniosek drogą elektroniczną: wysłaliście wniosek zwykłym @ czy przez ePUAP? Bo ja wysłałem zwykłym @ i zastanawiam się czy dobrze zrobiłem.
Pozdrawiam Przemek