Metryczki dowodów osobistych

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

arttii

Sympatyk

Re: Metryczki dowodów osobistych - pytanie

Post autor: arttii »

odniosłem się do wpisu Sabiny

Artur
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Artur,

zerknij tu - może ta instrukcja okaże się pomocna:
https://www.geneablogia.com/post/metryc ... -wz%C3%B3r

Powyższe dotyczy uzyskania metryczki dowodu osobistego, natomiast sprawa kopert dowodowych opisana jest w wątku:
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... y+dowodowe

Pozdrawiam
Aneta
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Piotr_Romanowski »

arttii pisze:Witam
Mam pytanie Jak można otrzymać informacje związane z meldunkami poszukiwanych osób w danej miejscowości?Jak to wygląda formalnie? Jakich formalności trzeba dopełnić? Ten wątek poruszyła Sabina

Artur
A to zależy z jakich lat te meldunki bo w archiwach państwowych mogą byc nawet te z lat 70. Osobiście spotkałem także z późniejszymi spisami mieszkańców.
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Metryczka dowodowa trudny przypadek

Chciałbym zapytac czy jest możliwe odnalezienie metryczki osoby co do której nie znam daty i miejsca zgonu, zakładając że metryczka istnieje? Miał ktoś z was taki przypadek?
elgra

Członek Honorowy
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Re: Metryczka dowodowa trudny przypadek

Post autor: elgra »

Pytanie faktycznie trudne dla osób nieposiadających dostępu do bazy metryczek, ale może zapytaj u źródła, czyli w Milanówku?
Wiem, ze wymagane jest podanie rodziców, data i miejsce urodzenia.
Piotr_Romanowski pisze:Chciałbym zapytac czy jest możliwe odnalezienie metryczki osoby co do której nie znam daty i miejsca zgonu, zakładając że metryczka istnieje? Miał ktoś z was taki przypadek?
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
gorzolnik

Sympatyk
Legenda

Post autor: gorzolnik »

Piotr_Romanowski pisze:Chciałbym zapytac czy jest możliwe odnalezienie metryczki osoby co do której nie znam daty i miejsca zgonu, zakładając że metryczka istnieje? Miał ktoś z was taki przypadek?
Miałem parę takich przypadków. W przypadku, kiedy nie jest możliwe, ze ta osoba jeszcze może żyć (np. ur. 1902) nie było problemu z wyszukaniem (jeżeli metryczka w ogóle się zachowała). Jednak, jeżeli jest możliwe, że dana osoba jeszcze żyje (np. ur. po 1920) nie podejmowano poszukiwań bez uzupełnienia daty zgonu.

Pozdrawiam,
Artur
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

gorzolnik pisze:
Miałem parę takich przypadków. W przypadku, kiedy nie jest możliwe, ze ta osoba jeszcze może żyć (np. ur. 1902) nie było problemu z wyszukaniem (jeżeli metryczka w ogóle się zachowała). Jednak, jeżeli jest możliwe, że dana osoba jeszcze żyje (np. ur. po 1920) nie podejmowano poszukiwań bez uzupełnienia daty zgonu.

Pozdrawiam,
Artur
Dziękuję wam bardzo za sugestie. Spróbuję odszukać. Jest szansa.
Gośka

Sympatyk
Legenda

Post autor: Gośka »

Witajcie, w kwietniu wysłałam do Milanówka kilka wniosków o wyszukanie metryczek. Dzisiaj przysłali mi informację z jednego wniosku, że znaleźli 5 osób i chcą abym uzupełniła stopień pokrewieństwa i im wysłała. Czy wystarczy jak wyślę e-mailem? Wcześniej wysyłałam pocztą. Czy jak wysyłaliście kilka wniosków to też tak na raty wysyłali odpowiedzi?
Pozdrawiam - Gośka
AdamKolacz

Sympatyk

Post autor: AdamKolacz »

Nie wystarczy. Najszybsza droga u mnie była taka:
wysłali ePUAPem prośbę o uzupełnienie danych -> wysłałem maila z uzupełnieniem, na co uprzejmy Pan poinformował mnie, że muszę to zrobić oficjalnie przez ePUAP -> Wysłałem uzupełnienie przez ePUAP podając w tytule sygnaturę sprawy oraz swój adres mailowy na końcu wiadomości (to ważne, żeby podawać maila w każdej kolejnej korespondencji, bo znacznie przyspiesza komunikację) -> dostałem maila z wyceną i informacją, aby wysłać im potwierdzenie wpłaty -> wysłałem ePUAPem potwierdzenie wpłaty oraz dodałem swój email na końcu wiadomości -> następnego dnia dostałem skany na maila.

Pozdrawiam,
Adam
Gośka

Sympatyk
Legenda

Post autor: Gośka »

AdamKolacz pisze:Nie wystarczy. Najszybsza droga u mnie była taka:
wysłali ePUAPem prośbę o uzupełnienie danych -> wysłałem maila z uzupełnieniem, na co uprzejmy Pan poinformował mnie, że muszę to zrobić oficjalnie przez ePUAP -> Wysłałem uzupełnienie przez ePUAP podając w tytule sygnaturę sprawy oraz swój adres mailowy na końcu wiadomości (to ważne, żeby podawać maila w każdej kolejnej korespondencji, bo znacznie przyspiesza komunikację) -> dostałem maila z wyceną i informacją, aby wysłać im potwierdzenie wpłaty -> wysłałem ePUAPem potwierdzenie wpłaty oraz dodałem swój email na końcu wiadomości -> następnego dnia dostałem skany na maila.

Pozdrawiam,
Adam
dzięki :k:
Pozdrawiam - Gośka
izabelas

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: izabelas »

Czy we wniosku o wydanie metryczki osobowej konieczne jest podanie danych rodziców?
Co jest absolutnym musem do podania przy ubieganiu się o metryczkę?
gorzolnik

Sympatyk
Legenda

Post autor: gorzolnik »

izabelas pisze:Czy we wniosku o wydanie metryczki osobowej konieczne jest podanie danych rodziców?
Co jest absolutnym musem do podania przy ubieganiu się o metryczkę?
Dane rodziców są konieczne. Kiedyś udawało się uzyskać metryczki bez nazwiska panieńskiego matki, ale teraz odsyłają z prośbą o uzupełnienie braków. Jedyne z wymienianych danych, które dałoby się pominąć to data zgonu - ale też nie zawsze. Jeżeli osoba zmarła w latach 20., 30. i bliżej, data zgonu jest wymagana. Osoby urodzone np. 1903 wiadomo, że już nie żyją więc poszukiwania są podejmowane.

Pozdrawiam
Art
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz
Podziękował: 1 time

Post autor: Rafael »

Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
Kaminski_Przemik

Sympatyk

Post autor: Kaminski_Przemik »

Witajcie 🙃 mam pytanie do osób, które złożyły wniosek drogą elektroniczną: wysłaliście wniosek zwykłym @ czy przez ePUAP? Bo ja wysłałem zwykłym @ i zastanawiam się czy dobrze zrobiłem.

Pozdrawiam Przemek
malgorzata601

Sympatyk

Post autor: malgorzata601 »

Witam
ja wysłałam maila. Odpisali żebym zrobiła to epuap
Czekałam 5 miesiecy
Małgorzata
Kaminski_Przemik pisze:Witajcie 🙃 mam pytanie do osób, które złożyły wniosek drogą elektroniczną: wysłaliście wniosek zwykłym @ czy przez ePUAP? Bo ja wysłałem zwykłym @ i zastanawiam się czy dobrze zrobiłem.

Pozdrawiam Przemek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”