Zgodnie z sugestią jednego z "forumowiczów" wysyłam fotografie pieczęci w lustrzanym odbiciu, czyli obrazek przedstawiony jest tak jak na wybitej pieczęci.
A mnie zaintrygowała szarfa orderowa wraz z zawieszonym na niej krzyżem /na samym dole, pod herbem/.
Odnaczenie to otrzymał zapewne właściciel pieczęci. Gdyby udało się zindentyfikować owo odznaczenie /krzyż VM???/ i istniałaby lista osób nim uhonorowanych, to być może kogoś z listy udałoby się dopasować do inicjałów?
Niestety nie mam żadnych informacji jakie odznaczenie mógł otrzymać przodek. Dodatkowo zagadką są inicjały, które nijak się mają do nazwisk używanych przez przodków.
Wg znanego mi herbarza nazwiska na K uprawnione do używania herbu Rawicz to : Kalnicki, Kamieński, Kamiński, Karpowicz, Karwowski, Kasprowicz Kazimierski, Kazimirski, Kibortt, Kiemlicki, Kiemlicz, Kieniewicz, Klimczycki, Kliszowski, Kłoczewski, Kłoczowski, Kłopocki, Kochan, Komorowski, Koniński, Korniłłowicz, Korniłowicz, Kosacki, Kosecki, Kosibski, Kosiecki, Kosiński, Kossacki, Kossecki, Kostro, Kostryc, Koziełkowski, Koziołkowski, Krajoszewski, Krasnowski, Krasowski, Krassowski, Kraszczyński, Kraśnicki, Kruczyński, Krukowski, Krzewski, Krzowski, Krzyczykowski, Krzyszczykowski, Kubeł, Kujawski, Kurosz.
Żadne z nich nie było używane przez przodków w znanym mi okresie historycznym, natomiast pieczęć byłą używana aż do 1939 roku. Najciekawsze jest to,że pieczęcie przekazywane były przez męskich potomków rodziny o nazwisku zaczynającym się na C! (także niewymienione we wszystkich herbarzach dostępnych mi online)
Czy ktoś mógłby wyjaśnić do czego służyła druga pieczęć "od kompletu"? Ta z inicjałami literowymi?
Dziękuję za dotychczasowe próby wyjaśnień i proszę o więcej.
Pozdrawiam.
Bartosz