Natknąłem się na pewien post o treści "moja babcia do 1951 roku mieszkała w Ostrowie. W 1944 uciekli przed atakiem UPA do Leżajska", który zaintrygował mnie, gdyż w dokumentach dwóch osób ode mnie pochodzących również z ówczesnego powiatu sokalskiego było zapisane, że w okresie 1943-1945 r. mieszkali krótko w Leżajsku. Te 2 osoby nie były ze sobą spokrewnione, acz jakiegoś dalekiego powinowactwa można by się doszukiwać.
Zastanawiam się czy była jakaś zorganizowana akcja ewakuacyjna związana z atakami UPA czy jak do tej pory sądziłem był to wyjazd do jakiejś rodziny, której nie znam.
Może miał ktoś w rodzinie taki przypadek?
Ewakuacja do Leżajska?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Ewakuacja do Leżajska?
W książce "To nie jest miejsce do życia. Stalinowskie wysiedlenia znad Bugu i z Bieszczad" temat wysiedleń ze wschodu - w szczególności w związku ze zmianą granic początkiem lat 50-tych - jest ciekawie opisany. Może nie znajdziesz tam dokładnej odpowiedzi na Twoje pytanie, ale na pewno dowiesz się, jak mogło wyglądać wysiedlenie Twojej rodziny.
Być może te rodziny o których piszesz, po prostu przypadkowo jechały razem. Jedni mieli w Leżajsku jakichś krewnych, inni nie mieli dokąd uciekać i po prostu pojechali z nimi?
Być może te rodziny o których piszesz, po prostu przypadkowo jechały razem. Jedni mieli w Leżajsku jakichś krewnych, inni nie mieli dokąd uciekać i po prostu pojechali z nimi?
Pozdrawiam
Ula
Ula
Dzięki za odpowiedź, ale tu nie chodzi o okres przesiedlenia.
Późniejszą historię związaną z tym okresem jednej z tych osób dobrze znam, stąd wiem, że wróciła tam skąd przybyła (zresztą ta druga osoba też) i mieszkała do 1951 r. - aż do przesiedlenia.
Wydaje się, że podobnie było w przypadku tej babci z tamtego postu.
Późniejszą historię związaną z tym okresem jednej z tych osób dobrze znam, stąd wiem, że wróciła tam skąd przybyła (zresztą ta druga osoba też) i mieszkała do 1951 r. - aż do przesiedlenia.
Wydaje się, że podobnie było w przypadku tej babci z tamtego postu.
Łukasz
Z tamtych terenów przybyło wtedy kilkanaście rodzin. Może jest to związane z tym że w Leżajsku, Sokalu i Krystynopolu są klasztory OO Bernardynów.
Pozdrawiam
genek -syn Tadeusza-syn Karola-syn Antoniego- syn Józefa - syn Mateusza -syn Stanisława - syn ? Kwiecińskiego
http://lezajskhistoria.pun.pl/forums.php
genek -syn Tadeusza-syn Karola-syn Antoniego- syn Józefa - syn Mateusza -syn Stanisława - syn ? Kwiecińskiego
http://lezajskhistoria.pun.pl/forums.php