Winzwalde - gdzie to jest?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Tomek13

Sympatyk

Post autor: Tomek13 »

na stronie straty.pl dla jednej osób jest napisane
miejsce pracy: WINZWALDE

nigdzie w internecie nie moge nic znalezc na ten temat WINZWALDE
ktoś to z czymś moze kojarzy?

Tomek
janusz59

Sympatyk

co to jest WINZWALDE?

Post autor: janusz59 »

Jakieś przekłamanie w nazwie. Szukałem w bazie miejscowości i nic. Czy ta nazwa była podana przez Niemców czy przez Polaka już po wojnie . Z jakiej bazy danych jest wpis?

Pozdrawiam
Janusz
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: historyk1920 »

Witaj !
Wydaje mi się, iż wkradł się błąd?
Najprawdopodobniej chodzi o miejscowość NETZWALDE ?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rynarzewo ... pomorskie)

Pozdrawiam
Marek
Krzyś

Sympatyk

Post autor: Krzyś »

Witam
Jak napisał poprzednik, ale również -> Franzwalde
Przynajmniej 7 ostatnich liter się zgadza.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Piaszno_( ... pomorskie)

Pozdrawiam - Krzysztof Pasik
HaniaN

Nieaktywny

Post autor: HaniaN »

Winzwalde nie kojarzę z niczym, natomiast '-walde' z wieloma miejscowościami i miasteczkami albo ze wschodu Niemiec (głównie wsch. Brandenburgii), albo z niezliczonymi wsiami z Czech i Polski, które później przemianowano. W czeskich Sudetach było na przykład Wetzwalde, ale pracy przymusowej nie wyobrażam sobie w tym miejscu.

Ponieważ nie ma tego ani na kartenmeister.com ani na listach miejscowości z Prus (sprawdzałam), ani Janusz *pozdrawiam!* tego nie znalazł, to też podejrzewam literówkę albo błąd przy odczycie starej niemieckiej pisowni lub wy druku.

Wiesz, w jakich latach ta osoba miała tam pracować? W czasie wojny?

@Krzysiu: W Prusach, tak wschodnich jak i zachodnich, dodawano 'walde' praktycznie do wszystkiego, nie tylko do imion od A do Z. Trzy drzewa, 'walde' i już była wieś. Dziesiątki tego było ... 8)
Ostatnio zmieniony śr 04 sty 2023, 23:38 przez HaniaN, łącznie zmieniany 1 raz.
"I co, jak tam? Biorą dzisiaj?"

Pozdrawiam Hania
Tomek13

Sympatyk

Post autor: Tomek13 »

robotnik przymusowy: przeżył
miejsce pracy: WINZWALDE
data rozpoczęcia pracy: 1943
data zakończenia pracy: 1945
Źródło: AAN, zespół: Fundacja Polsko-Niemieckie Pojednanie w Warszawie
wpis z bazy: straty.pl

pozdrawiam
Tomek
pozdrawiam
Tomek
HaniaN

Nieaktywny

Re: Winzwalde - gdzie to jest?

Tomku,
jedyne co mi przychodzi do głowy, to sprawdzenie skanów tej dokumentacji z Fundacji Pojednanie. Nazwisko tej osoby znasz, numer zespołu też powinien tam być. Dzięki skanom poznasz przynajmniej nazwisko 'pracodawcy' a może i nazwę powiatu albo gminy ... Bo może ten Winzwald to nie była miejscowość tylko nazwa własna jakiegoś majątku albo małej firmy (po których dawno nie ma śladu) a adres był zupełnie inny? Tutaj szybki cytat z (link: www.geneablogia.com) :
Jeśli jako źródło podano "AAN, zespół: Fundacja Polsko-Niemieckie Pojednanie w Warszawie [nr zespołu 2680]", to znaczy że ubiegał się o świadczenie, a jego dokumentacja znajduje się w Archiwum Akt Nowych.

W celu uzyskania tej dokumentacji wyślijcie maila na adres sekretariat@aan.gov.pl. We wiadomości podajcie dane osobowe poszukiwanych osób, najlepiej te same, które podane są na stronie straty.pl. Po kilku tygodniach powinniście otrzymać odpowiedź o wyniku kwerendy, liczbie stron i opłatach. Wykonanie skanu jednej strony kosztuje 2 zł.
Powodzenia!

PS. Na końcu tekstu z którego cytowałam są też dalsze informacje "Gdzie szukać podobnych dokumentów".

Pozdrawiam Hania
janusz59

Sympatyk

Re: Winzwalde - gdzie to jest?

Fundacja działała w latach dziewięćdziesiątych , a dane podawali sami zainteresowani. Podawali tak, jak zapamiętali. Jest jeszcze możliwość , że jest to nazwa miejscowości na terenie polskim włączonym w 1939 do Rzeszy lub miejscowość na terenie Niemiec , która miała w latach trzydziestych zmienioną nazwę z brzmiącej zbyt słowiańsko na czysto niemiecką.
Przykład pierwszy: Zbiersk- Vorwalde
Przykład drugi :Tzschetzschnow - Gueldendorf ( koło Frankfurtu/O, mieszkańcy walczą do teraz o powrót starej nazwy)
A może wystarczy przejrzeć mapy z okresu II wojny w pobliżu miejsca zamieszkania i może tam być ta zmieniona nazwa.

Pozdrawiam
Janusz
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 16 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Pełen wpis pracy przymusowej Franciszka, brzmi:
miejsce pracy
BAUZUG /KOŁO-POZNAŃ/
miejsce pracy
WINZWALDE

robotnik przymusowy
przeżył
miejsce pracy
BAUZUG /KOŁO-POZNAŃ/
data rozpoczęcia pracy
1941
data zakończenia pracy
1943
robotnik przymusowy
przeżył
miejsce pracy
WINZWALDE
data rozpoczęcia pracy
1943
data zakończenia pracy
1945

Czyli na trasie Poznań-Koło
Niemieckie nazwy miejscowości:
1943 ROK
http://www.gross-wartenberg.de/vob/vob.pdf

Tak na marginesie,
Bauzug to , taki pociąg roboczy,
który na kolei wykonywał , wszystkie remonty.
Ostatnio zmieniony czw 05 sty 2023, 17:01 przez Pobłocka_Elżbieta, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Ela
HaniaN

Nieaktywny

Pani Elu,
dziękuję bardzo. Nie tylko za wyprostowanie faktów, ale również we własnym imieniu: wzdłuż trasy Poznań-Koło leży spory konar mojego drzewa!

Pozdrawiam Hania
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Janiszewska_Janka »

Pobłocka_Elżbieta pisze:Pełen wpis pracy przymusowej Franciszka, brzmi:
miejsce pracy
BAUZUG /KOŁO-POZNAŃ/
miejsce pracy
WINZWALDE

Czyli na trasie Poznań-Koło
Niemieckie nazwy miejscowości:
1943 ROK
http://www.gross-wartenberg.de/vob/vob.pdf

Tak na marginesie,
Bauzug to , taki pociąg roboczy,
który na kolei wykonywał , wszystkie remonty.
Sądzę na podstawie informacji jaką zamieściła Ela, że był to niemiecki obóz pracy na terenie Polski przy budowie lub naprawie torów kolejowych na trasie Poznań- Koło.
Obozy najczęściej miały lokalizację w lasach i ta nazwa WINZWALDE czyli Mały Las może na to wskazywać więc trudno szukać niemieckiej nazwy jakiejś konkretnej polskiej miejscowości. Jest taki artykuł o niemieckich obozach pracy, gdzie wymienia się kilka nazw związanych z lasami.
https://truthaboutcamps.eu/th/niemiecki ... 91945.html

Pozdrawiam
Janka
janusz59

Sympatyk

Pełny wpis brzmi : w latach 41-43 Bauzug , w latach 43-45 Winzwalde .
Nie ma więc żadnego powiązania Bauzugu (Koło-Poznań) z Winzwalde.

Pozdrawiam
Janusz
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

janusz59 pisze:Pełny wpis brzmi : w latach 41-43 Bauzug , w latach 43-45 Winzwalde .
Nie ma więc żadnego powiązania Bauzugu (Koło-Poznań) z Winzwalde.

Pozdrawiam
Janusz
Jeśli treść tak brzmi jak piszesz Januszu, to mamy kolejny przykład pytania o jakąś nazwę bez podania posiadanej pełnej treści informacji, której się nie rozumie.
To już klasyka na tym forum, że podaje się coś wyrwanego z kontekstu, a forumowicze głowią się, szukają, ustalają by pomóc poszukującemu.

Ciekawe zatem czy pytający już doskonale wie gdzie był Bauzug w latach 41-43 (Koło-Poznań) skoro interesuje go wyłącznie Winzwalde z lat 43-45.
Nie mniej wydaje się iż te miejscowości odnoszą się do nazw obozów niemieckich, a nie konkretnych miejscowości jakie wówczas istniały na mapach.

Pozdrawiam
Janina
HaniaN

Nieaktywny

Janiszewska_Janka pisze:Ciekawe zatem czy pytający już doskonale wie gdzie był Bauzug w latach 41-43 (Koło-Poznań) skoro interesuje go wyłącznie Winzwalde z lat 43-45.
Nie mniej wydaje się iż te miejscowości odnoszą się do nazw obozów niemieckich, a nie konkretnych miejscowości jakie wówczas istniały na mapach.
A mnie z kolei nie wydaje się, tylko jestem przekonana o tym, że:
1. Bauzug był tam, gdzie zazwyczaj znajdują się maszyny torowe: W ruchu i na szynach, gdzieś między Poznaniem i Kołem.
2. Winzwalde nie było nigdzie, bo to – jak wielu przedmówców stwierdziło – błąd pisowni.
:D

Po wizycie na straty.pl przekonana jestem również o tym, że pytającego interesowało wyłącznie Winzwalde, ponieważ osoba tam przebywająca byłaby jedyną osadzoną w tym miejscu. W przeciwieństwie do niezliczonych pracowników, zmuszonych do napraw i rozbudowy torowisk na terenach Rzeszy.
Co pytający 'doskonale wie' a czego nie wiedział interesuje mnie marginalnie, bo jeżeli przeczytał moją sugestię przeprowadzenia kwerendy w AAN, to może za jakiś czas będzie (przy odrobinie szczęścia) 'wiedział trochę więcej'.

Pozdrawiam Hania
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

HaniaN pisze:
Janiszewska_Janka pisze:Ciekawe zatem czy pytający już doskonale wie gdzie był Bauzug w latach 41-43 (Koło-Poznań) skoro interesuje go wyłącznie Winzwalde z lat 43-45.
A mnie z kolei nie wydaje się, tylko jestem przekonana o tym, że:
1. Bauzug był tam, gdzie zazwyczaj znajdują się maszyny torowe: W ruchu i na szynach, gdzieś między Poznaniem i Kołem.
2. Winzwalde nie było nigdzie, bo to – jak wielu przedmówców stwierdziło – błąd pisowni.
:D

Po wizycie na straty.pl przekonana jestem również o tym, że pytającego interesowało wyłącznie Winzwalde, ponieważ osoba tam przebywająca byłaby jedyną osadzoną w tym miejscu. W przeciwieństwie do niezliczonych pracowników, zmuszonych do napraw i rozbudowy torowisk na terenach Rzeszy.
Co pytający 'doskonale wie' a czego nie wiedział interesuje mnie marginalnie, bo jeżeli przeczytał moją sugestię przeprowadzenia kwerendy w AAN, to może za jakiś czas będzie (przy odrobinie szczęścia) 'wiedział trochę więcej'.
Gratuluję pewności siebie i wiedzy o tym jak myśli zadający to pytanie. Widzę, że pojawiła się kolejna osoba wszechwiedząca nie tylko o rybach, ale także o genealogii, mapach etc.
Mnie Pani opinia nie interesuje zupełnie odniosłam się do informacji Janusza i oczekiwałam odpowiedzi zainteresowanego, a nie jego pseudo mecenaski.
Jeśli ktoś zadaje pytanie i ma odpowiedzi, powinien za nie podziękować i powiedzieć iż temat już został wyjaśniony. SAM ZAINTERESOWANY, a nie obce osoby za niego.

Janina Janiszewska
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”