Ściana - co dalej? Sugajno, rodzina Wrzosków/Wrzosek

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Ściana - co dalej? Sugajno, rodzina Wrzosków/Wrzosek

Post autor: choirek »

Wygląda na to, że pan Mariusz, autorytet do spraw informatycznych i posiadacz największego drzewa genealogicznego w tej części galaktyki, postanowił zostać gwiazdą tego forum. Ciekawe, ciekawe...
Pozdrawiam, Irek
9Majster

Nieaktywny

Post autor: 9Majster »

Ireczku

Niepotrzebny jest ten Hejt.

Moje drzewo jest wręcz mikroskopijne .
Pan Baranowski ma w drzewie 330 tys dusz .
Pan Kielak 125 tys dusz .
Pan Pyssa 180 tys dusz .
Genealogia Olecka -130 tys dusz

Ja codziennie usuwam z drzewa niepotrzebne rekordy .
I je zmniejszam jak mogę .
Najlepiej abym miał malutkie drzewo.
To bym się cieszył .
To żadna radość a kłopot i stres .

Ja poszukuje przodków a nie buduję drzewo .
Wszystko ci się pomyliło .

Nic tym nie uzyskasz .

Pozdrawiam

Mariusz
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: choirek »

:)
Ostatnio zmieniony wt 07 lut 2023, 14:46 przez choirek, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam, Irek
HaniaN

Nieaktywny

Post autor: HaniaN »

choirek pisze:Wygląda na to, że pan Mariusz, ...
Panie Irku,
nie znam Pana (Pana Mariusza też nie) ale odbieram jego wypowiedzi diametralnie inaczej niż Pan. Myślę też, że Pani Izabela niczym nie zasłużyła sobie na spapranie jej wątku do końca. Pana – nawet jeżeli z pasją napisane – poranne refleksje odbieram raczej jako refleks.

PS1: Gdybyśmy się znali, mogłabym Panu odpowiedzieć zdecydowanie krócej
PS2: Podziwiam pana werwę, mnie udało się od rana jedynie wylać kawę, ale teraz może uda mi się napisać do Izabeli i Mariusza. I tak był już czas najwyższy na PW
PS3: Wracając do aktualnej książki: Nie, to nie Mariusz jest mordercą!
no to jeszcze jeden ...

PS 4: Z aktualnego powodu stawiam Espresso Doppio dla wszystkich!
... uwaga, niosę! :shock: :shock: :shock:
"I co, jak tam? Biorą dzisiaj?"

Pozdrawiam Hania
9Majster

Nieaktywny

Pozwoliłem sobie wtrącić do wpisów gdyż w drzewie żony mam wielu przodków i z Sugajna i z okolic .
I aby wyjaśnić trochę sprawę z USC Pruskimi tamtymi musiałbym to zrobić to w korespondencji osobistej .
Pruskie USC były lokowane w bardzo dziwnych miejscowościach a wręcz wsiach .
Akurat w przypadku Sugajna wchodzą w rachubę takie USC : Mikołajki,Augustowo, Bałówki i kilka innych .
To wioski maleńkie .
Rodzina Wrzosek to wielka rodzina to takie nazwisko jak Lewandowski w innych okolicach .
Kowalewo Pomorskie miało siedem USC .
Przewodnik niemiecko -polski po pruskich USC jest dostępny w AP Włocławek .
Niestety szukałem po całej Polsce ale jak na razie jest niedostępny .
Pozdrawiam

Mariusz
izabelas

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: izabelas »

Zupełnie nic nie rozumiem z Państwa problemu i zaczerniania mojego wątku.
Dojście w innych gałęziach mojego drzewa do roku 1700 (może dla Państwa to niewiele, dla mnie jednak ogrom pracy) sprawiło, że rozczarowałam się, że nie mogę ruszyć dalej z gałęzią mojego pradziadka i po to założyłam temat - nie żeby ktoś wstawił mi gotowy akt urodzenia Jana Wrzoska - bo NIE DA SIĘ go aktualnie znaleźć na podstawie danych, które mam, ale żeby może ktoś mi podpowiedział co robić dalej, burza mózgów i pomysły. A może też nadzieja, że ktoś kto poszukiwał w tym rejonie zna miejsca gdzie szukać dokumentów - spisy ludności, innego rodzaju dokumenty z regionu, o których nie mam pojęcia. Może znalazłby się ktoś kto ma doświadczenie w rejonie. Może nazwiska i miejscowości, które się tu pojawiają, sprawią, że znajdzie mnie przez wyszukiwarkę krewny. A teraz trafi on na Państwa "sarkazmy doskonale znanych Wam określeń" i jaki w tym sens?
Ktoś ma życzenie i czas to szuka aktów dla innych i informacji o nich - analiza i weryfikacja należy do mnie - tyle. Po co zniechęcać innych do pomocy i jeszcze innych do szukania jej?
Ale może jestem za "świeżym" interlokutorem tutaj i dlatego nie rozumiem po co zaczerniać czyjeś wątki takimi wywodami.

Izabela.
Ostatnio zmieniony czw 05 sty 2023, 10:37 przez izabelas, łącznie zmieniany 1 raz.
HaniaN

Nieaktywny

9Majster pisze:Przewodnik niemiecko -polski po pruskich USC jest dostępny w AP Włocławek .
Niestety szukałem po całej Polsce ale jak na razie jest niedostępny
W aktualnym temacie trochę może pomóc lista USC ze strony "Arbeitsgemeinschaft ostdeutscher Familienforscher e. V."
Tutaj wszystkie Urzędy USC z okręgu Brodnica (część nazw trzeba oczywiście przetłumaczyć na polski)

Pozdrawiam Hania
9Majster

Nieaktywny

Dzięki

A tak przy okazji kandydatami na rodziców Jana Wrzoska będą Franciszek Wrzosek i Apolonia Karbowska .
Z Boleszyna.

To tak z drzewa żony
HaniaN

Nieaktywny

izabelas pisze:A może też nadzieja, że ktoś kto poszukiwał w tym rejonie zna miejsca gdzie szukać dokumentów - spisy ludności, innego rodzaju dokumenty z regionu, o których nie mam pojęcia. Może znalazłby się ktoś kto ma doświadczenie w rejonie.
Byłam właśnie na genealogiawarchiwach.pl i stwierdzam jedno: Wbrew mojemu doświadczeniu z indeksacją w kujawsko-pomorskim (2-3 indeksy na księgę), w interesującym nas tutaj rejonie pracują najwyraźniej "dobre duchy genealogii" i indeksują ile wlezie. :!:

Pani Izabelo, może to jest jakiś pomysł dla Pani: Szukać przez już istniejące indeksy nie tylko wszystkich Wrzosków, ale i Bieniaszewskich. Z jednej strony posklejać ich w drzewo można i później, z drugiej strony nie w nadziei znalezienia tego jednego aktu, ale może jakiegoś wyraźnego "gniazda" Bieniaszewskich w okolicy?

Pozdrawiam Hania
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

1. Na początek proponuję dokończyć to, co zaczęła Bożena - najstarsze znalezione przez Bożenę dziecko to
Jan Anastazy ur 1894r./Sugajno/USC Augustowo (akt nr 19) skan 20
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
Trzeba sprawdzić powiedzmy 5 roczników tego USC Augustowo - czyli gdzieś do 1889 aby ustalić przybliżoną datę ślubu a potem szukać tamże i w USC Boleszyn ślubu rodziców (tak na początek).
Szkoda, że Bożena nie napisała co przejrzała przed 1894, choć intuicja mi podpowiada, że pewnie to najstarsze dziecko i wcześniejszych nie znalazła po prostu (gdyby znalazła, to by dołączyła do ławicy :)
2. Gniazda Bieniaszewskich są w pobliżu (np. Lidzbark) ale jednak polecałbym żmudną kwerendę jw.
3. Taka konwencja - na forum jesteśmy na TY, więc może darujcie sobie to "panowanie" chyba, że sobie życzycie koniecznie zachować formy oraz "high life, bon ton, savoir vivre, pardon" :)
4. Ryba czy wędka ? - z doświadczeń licznych przyznaję niechętnie (bo jednak kiedyś wierzyłem w jakąś formę edukacyjną forum), że ryba. Kiedyś dawałem wędkę, za rękę prowadziłem i jak ktoś ładnie pisał "okruszki sypałem", gdy nagle pojawiał się ktoś z gotowym linkiem a ja wychodziłem na tego złego, co dać nie chciał i się wymądrzał (to pewnie ja irytowałem Irka, teraz mam nadzieję już mniej :)). Dziś daję wędkę gdy widzę potencjał - a u Izy go widzę. Podpowiedzi sporo, umiejętności są i trzeba dać szansę na samodzielność i satysfakcję. Powodzenia :)

edit
5. Jej imię się nie zgadza co prawda ale może to ten ślub, Mroczno 1892 nr 1, skan 1, rodzice zgodni ze ślubem Konstantego
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Ewafra »

9Majster pisze:Ireczku

Niepotrzebny jest ten Hejt.

Moje drzewo jest wręcz mikroskopijne .
Pan Baranowski ma w drzewie 330 tys dusz .
Pan Kielak 125 tys dusz .
Pan Pyssa 180 tys dusz .
Genealogia Olecka -130 tys dusz

Ja codziennie usuwam z drzewa niepotrzebne rekordy .
I je zmniejszam jak mogę .
Najlepiej abym miał malutkie drzewo.
To bym się cieszył .
To żadna radość a kłopot i stres .

Ja poszukuje przodków a nie buduję drzewo .
Wszystko ci się pomyliło .

Nic tym nie uzyskasz .

Pozdrawiam

Mariusz
Jeśli ktoś zamieszcza we własnym drzewie kuzynów szwagra teściowej stryja prapradziadka to pewnie tylu sie uzbiera.
izabelas

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: izabelas »

!!! Dziękuję za zaangażowanie, odpowiedzi, podpowiedzi, wiadomości i komplement - do dzieła, nocy mi braknie, na szczęście życia (mam nadzieję) trochę zostało :)
Izabela.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Brawo Izo,
Nie wiem co Cię skłoniło do dalszych poszukiwań tego ślubu gdy wydawało się, że Antonina i Angelika to ta sama osoba ale chapeau bas (widziałem w tłumaczeniach).
Swoją drogą historia co najmniej ciekawa, w styczniu się ożenił, w marcu umarła a w listopadzie ożenił się z jej rodzoną siostrą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”