Poszukuję dziejów mojego pra-pra dziadka który nazywał się Jan Schmoll.
Historia jego jest dosyć ciekawa choć tajemnicza a dokumenta na jego temat jak dotąd milczą.
Otóż Jan Schmoll urodził się wtedy jeszcze we wsi Wola w powiecie warszawskim w 1888 roku. W wieku zaledwie 20 lat, dnia 28.12.1908 roku Jan nieszczęśliwie ginie pozostawiając młodziutką żonę w ciąży z bliźniętami. Moja prababcia rodzi się w 1909 roku już po jego śmierci. Jej brat bliźniak umiera w wieku 8 lat.
Jan Schmoll ponoć miał korzenie niemieckie. Tak przynajmniej sądzili moi nieżyjący już rodzice. Mi się wydaje że jego przodkowie musieli być żydami ze względu na nazwisko kojarzone z imieniem Salomon.
Historia rodzinna głosi, że koledzy się z niego naśmiewali, że był słaby i żeby udowodnić, że się mylą zaczął podnosić jakiś ciężki głaz co było przyczyną wypadku w którym poniósł śmierć.
Chciałbym dowiedzieć się nieco więcej o tym przodku, niestety nie natrafiłem nigdy ani na nekrolog przeszukując kopie starych gazet z tamtego okresu, ani na jego akt urodzenia ani nic co byłoby z nim związane.
Na stronie można znaleźć informacje o jego żonie Antonina z domu Żakowska, po przodku miała nazwisko oczywiście Schmoll a w 1912 roku wzięła ponownie ślub pod Warszawą z Jan Bajek.
Jeżeli znalazł by się tutaj ktoś kto mógłby mi pomóc to bardzo proszę o kontakt.
Jeszcze raz wszystkiego dobrego w nowym roku!!!!!