Poszukiwania - Antoni Młynarczyk - II WŚ
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Kornaga_Mateusz
Poszukiwania - Antoni Młynarczyk - II WŚ
Poszukuję wszelkich informacji dotyczących mojego pradziadka - Antoniego Młynarczyka.
Imię i Nazwisko: Antoni Młynarczyk
- Data urodzenia: 26.10.1914 r.
- Imię Ojca - Jan
- Imię Matki - Kunegunda
- Miejsce urodzenia: Stara Wieś, powiat limanowski, Galicja - Austro Węgry
- Data śmierci: 03.03.1984 r.
- Miejsce śmierci: Czernica, gmina Jeżów Sudecki, województwo jeleniogórskie
Dane ze ZBOWID:
Powołany do 3 kompanii 54 Pułku Piechoty Strzelców Kresowych – 21.05.1938 r. Następnie 25.08.1939 r. awansowany na stopień kaprala i stanowisko zastępcy dowódcy drużyny. Od 01.09.1939 r. do 17.09.1939 r. brał aktyny udział w walce z Niemcami jako żołnierz 3 komp. strzel. 54 pp. – obszar walk – Stalowa Wola,
Różanów, Janów Lubelski, Brzuchowice i Józefów. Dostał się do niewoli ( dane do weryfikacji) Józefów/ Łańcut, okres niewoli (dane do weryfikacji) od 27.09.1939 r. do 01.10.1939 r. 01.10.1939 r. uciekł z niewoli niemieckiej.
W 1942 wstąpił do Armii Krajowej. Dowódcą jego pododdziału był starszy sierżant Józef Wróbel. Jego pododdział operował głównie w rejonie Limanowa. Pseudonim podczas służby w AK – „Zbyszek”. Okres działalności w AK – 1942 – 1944/ 01.1945.
Od 01.1945 – do 17.04.1945 r. pracował w MO w Limanowej – określenie „wstąpiłem”. Po aresztowaniu przez UB i wypuszczeniu brak dalszych informacji o służbie wojskowej.
Gdzie mogę szukać informacji o:
- szerszych działania pradziadka w 3 kompanii 54 Pułku Piechoty Strzelców Kresowych - w szczególności podczas kampanii wrześniowej?
- potwierdzenia faktu przynależności do AK i opisu jego działań podczas II WŚ?
Z góry dziękuję za odpowiedź i chęć pomocy!
- Imię Ojca - Jan
- Imię Matki - Kunegunda
Dane ze ZBOWID:
Powołany do 3 kompanii 54 Pułku Piechoty Strzelców Kresowych – 21.05.1938 r. Następnie 25.08.1939 r. awansowany na stopień kaprala i stanowisko zastępcy dowódcy drużyny. Od 01.09.1939 r. do 17.09.1939 r. brał aktyny udział w walce z Niemcami jako żołnierz 3 komp. strzel. 54 pp. – obszar walk – Stalowa Wola,
Różanów, Janów Lubelski, Brzuchowice i Józefów. Dostał się do niewoli ( dane do weryfikacji) Józefów/ Łańcut, okres niewoli (dane do weryfikacji) od 27.09.1939 r. do 01.10.1939 r. 01.10.1939 r. uciekł z niewoli niemieckiej.
W 1942 wstąpił do Armii Krajowej. Dowódcą jego pododdziału był starszy sierżant Józef Wróbel. Jego pododdział operował głównie w rejonie Limanowa. Pseudonim podczas służby w AK – „Zbyszek”. Okres działalności w AK – 1942 – 1944/ 01.1945.
Od 01.1945 – do 17.04.1945 r. pracował w MO w Limanowej – określenie „wstąpiłem”. Po aresztowaniu przez UB i wypuszczeniu brak dalszych informacji o służbie wojskowej.
- szerszych działania pradziadka w 3 kompanii 54 Pułku Piechoty Strzelców Kresowych - w szczególności podczas kampanii wrześniowej?
Z góry dziękuję za odpowiedź i chęć pomocy!
- Krystyna.waw

- Podziękował: 11 times
- Otrzymał podziękowania: 1 time
Sprawdziłabym co maja w IPN oraz
AAN https://www.aan.gov.pl/a,7,ak1940-1945
O szlak bojowy Pułku Piechoty Strzelców Kresowych pytałabym wojskowych na forum dws.org.pl
AAN https://www.aan.gov.pl/a,7,ak1940-1945
O szlak bojowy Pułku Piechoty Strzelców Kresowych pytałabym wojskowych na forum dws.org.pl
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Re: Poszukiwania - Antoni Młynarczyk - II WŚ
Kornaga_Mateusz pisze:Poszukuję wszelkich informacji dotyczących mojego pradziadka - Antoniego Młynarczyka.
- Imię Ojca - Jan
- Imię Matki - Kunegunda
Dane ze ZBOWID:
1. Napisał Pan "Dane ze ZBOWID", to znaczy że nie oglądał Pan jego teczki jaka winna być obecnie w Urzędzie Kombatantów?
proszę do nich napisać, bo wtedy zobaczy Pan kto i na jakiej podstawie podpisywał jego wstąpienie do ZBOWiDU, a także mogą być różne dalsze szczegółowe dane
https://kombatanci.gov.pl/pl/kontakt/da ... %99du.html
2. Czy sprawdzał Pan czy nie mają jego akt w Centralnym archiwum Wojskowym WBH?
https://wbh.wp.mil.pl/pl/pages/kwerendy ... 1-15-4lm1/
3. Warto sprawdzić czy ten kapral Antoni Młynarczyk w CAW WBH to nie Pana Dziadek, choć ponieważ mowa o VM (I.482.96-9451, VM) o którym w Pana informacjach nie ma, więc może jednak nie, ale...
https://wbh.wp.mil.pl/pl/skanydetale_wy ... lne/78935/
4. Ad jego działalności w AK warto przejrzeć książki o AK w tym regionie, także ów "zaaresztowany" tom monografii Limanowej poświęcony okresowi II wojny światowej. Zapewne ktoś, kto zdobył przed wyrokiem Sądu, ma tę książkę.
Wojciech
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Informacja z wyszukiwarki, którą Pan cytuje ma swoje odzwierciedlenie w kartotece w postaci fiszek sporządzonych przed 1945, również przez Niemców w czasie przechowywania zasobu archiwalnego w Gdańsku. Zawiera jedynie odznaczonych VM w okresie międzywojennym, a nie w okresie późniejszym 1939-1945. Tamte nadania podlegają innym zasobom archiwalnym. Z poważaniemw3w pisze:Kornaga_Mateusz pisze:Poszukuję wszelkich informacji dotyczących mojego pradziadka - Antoniego Młynarczyka.
- Imię Ojca - Jan
- Imię Matki - Kunegunda
Dane ze ZBOWID:
1. Napisał Pan "Dane ze ZBOWID", to znaczy że nie oglądał Pan jego teczki jaka winna być obecnie w Urzędzie Kombatantów?
proszę do nich napisać, bo wtedy zobaczy Pan kto i na jakiej podstawie podpisywał jego wstąpienie do ZBOWiDU, a także mogą być różne dalsze szczegółowe dane
3. Warto sprawdzić czy ten kapral Antoni Młynarczyk w CAW WBH to nie Pana Dziadek, choć ponieważ mowa o VM (I.482.96-9451, VM) o którym w Pana informacjach nie ma, więc może jednak nie, ale...
4. Ad jego działalności w AK warto przejrzeć książki o AK w tym regionie, także ów "zaaresztowany" tom monografii Limanowej poświęcony okresowi II wojny światowej. Zapewne ktoś, kto zdobył przed wyrokiem Sądu, ma tę książkę.
Wojciech
-
Kornaga_Mateusz
Co do Pańskiej odpowiedzi:w3w pisze:Kornaga_Mateusz pisze:Poszukuję wszelkich informacji dotyczących mojego pradziadka - Antoniego Młynarczyka.
- Imię Ojca - Jan
- Imię Matki - Kunegunda
Dane ze ZBOWID:
Wojciech
odnośnie punktu 1: Poprosiłem Urząd ds. Kombatantów o przysłanie teczki dot. członkostwa pradziadka w ZBOWID i takowąż otrzymałem. Z życiorysu, który złożył w swojej deklaracji członkowskiej do ZBOWID-u wyszły nowe informacje, że pradziadek należał do AK i potem był chwilę w MO oraz aresztowany przez UB - natomiast został mu tylko zaliczony okres walk z września 1939 r. Natomiast o Armii Krajowej nic więcej nie ma w jego teczce.
odnośnie punktu 2: Złożyłem wniosek o wpis jego grobu do ewidencji Grobu Weteranów Walk o Wolność i Niepodległość i tam z urzędu jest przeprowadzana kwerenda w CAW WBH w celu ustalenia faktów związanych ze służbą - więc czekam cały czas na rezultaty. Natomiast w przypadku, jeśli nie wyjdzie nic nowego z kwerendy "urzędowej" - sam rozpocznę poszukiwania w CAW WBH. Do czasu ustalenia wyników podejmuje inne działania dot. ustalenia jego dziejów w swoistym "międzyczasie".
odnośnie punktu 3: Wiem na pewno o odznaczeniu pradziadka Medalem za Udział w Wojnie Obronnej w 1982 r., natomiast nie mam żadnych informacji o VM - teoretycznie zgadza się stopień wojskowy, ale ten aspekt jest do głębszego ustalenia. Wątpię jednak, że otrzymał VM.
odnośnie punktu 4: O jakiej Pan monografii mówi? Chodzi mi o konkretny tytuł?
Dziękuję za chęć pomocy.
Ad. 1. "pradziadek należał do AK i potem był chwilę w MO oraz aresztowany przez UB - natomiast został mu tylko zaliczony okres walk z września 1939 r."Kornaga_Mateusz pisze: Co do Pańskiej odpowiedzi:
odnośnie punktu 1: Poprosiłem Urząd ds. Kombatantów o przysłanie teczki dot. członkostwa pradziadka w ZBOWID i takowąż otrzymałem. Z życiorysu, który złożył w swojej deklaracji członkowskiej do ZBOWID-u wyszły nowe informacje, że pradziadek należał do AK i potem był chwilę w MO oraz aresztowany przez UB - natomiast został mu tylko zaliczony okres walk z września 1939 r. Natomiast o Armii Krajowej nic więcej nie ma w jego teczce.
odnośnie punktu 2: Złożyłem wniosek o wpis jego grobu do ewidencji Grobu Weteranów Walk o Wolność i Niepodległość i tam z urzędu jest przeprowadzana kwerenda w CAW WBH w celu ustalenia faktów związanych ze służbą - więc czekam cały czas na rezultaty. Natomiast w przypadku, jeśli nie wyjdzie nic nowego z kwerendy "urzędowej" - sam rozpocznę poszukiwania w CAW WBH. Do czasu ustalenia wyników podejmuje inne działania dot. ustalenia jego dziejów w swoistym "międzyczasie".
odnośnie punktu 3: Wiem na pewno o odznaczeniu pradziadka Medalem za Udział w Wojnie Obronnej w 1982 r., natomiast nie mam żadnych informacji o VM - teoretycznie zgadza się stopień wojskowy, ale ten aspekt jest do głębszego ustalenia. Wątpię jednak, że otrzymał VM.
odnośnie punktu 4: O jakiej Pan monografii mówi? Chodzi mi o konkretny tytuł?
Czy jest tam jakieś uzasadnienie tego nieuwzględnienia?
I warto sprawdzić kiedy było to złożone i kto podpisywał mu wniosek, zdaje się winny być tam dwie osoby poświadczające.
Ad. 4. "Limanowa. Dzieje miasta, tom I: 1565-1945", pod red. Feliksa Kiryka, Kraków 1999 r. wydawnictwo Secesja. Sprawę prowadził Sąd Okręgowy w Krakowie.
Oskarżony wydał potem o tym książkę „Historyk przed sądem. Kilka uwag o historii, prawie i moralności” - J. Chrobaczyński
https://historia.org.pl/2011/08/14/hist ... -recenzja/
Wojciech
PS. Warto skontaktować się z Biblioteką w Limanowej, mają bogaty zbiór regionaliów i znają osoby "siedzące w temacie"
-
Kornaga_Mateusz
Odnośnie Pańskiej odpowiedzi:
Dokumenty, jakie otrzymałem z Urzędu ds. Kombatantów są to:
- Deklaracja członkowska z życiorysem pradziadka z 1973 - luty r.
- Zaświadczenie z Powiatowego Sztabu Wojskowego o pełnieniu służby wojskowej - kampania wrześniowa - marzec 1973 r. - są 2 osoby poświadczające
- Zaświadczenie o przyjęciu w poczet ZBOWID z Komisji Weryfikacyjnej z Wrocławia z 1973 r. - i tam jest wymieniona jedynie kampania wrześniowa jako powód przyjęcia - bez AK - maj - 1973 r.
- Zaświadczenie o przynależności do ZBOWID - z stycznia 1977 - potwierdzenie uprawnień kombatanckich
Posiadam również książeczkę wojskową z 1949 r. - tam jest tylko wspomniana kampania wrześniowa.
Nie zakładam, że pradziadek zmyślałby, jeśli napisał w swoim życiorysie, że był w AK. Cały czas poszukuję dowodów potwierdzających ten fakt.
Co do Limanowej, będę się kontaktował.
- Zaświadczenie z Powiatowego Sztabu Wojskowego o pełnieniu służby wojskowej - kampania wrześniowa - marzec 1973 r. - są 2 osoby poświadczające
- Zaświadczenie o przyjęciu w poczet ZBOWID z Komisji Weryfikacyjnej z Wrocławia z 1973 r. - i tam jest wymieniona jedynie kampania wrześniowa jako powód przyjęcia - bez AK - maj - 1973 r.
- Zaświadczenie o przynależności do ZBOWID - z stycznia 1977 - potwierdzenie uprawnień kombatanckich
Posiadam również książeczkę wojskową z 1949 r. - tam jest tylko wspomniana kampania wrześniowa.
Nie zakładam, że pradziadek zmyślałby, jeśli napisał w swoim życiorysie, że był w AK. Cały czas poszukuję dowodów potwierdzających ten fakt.
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Tak zgadza się co do kartoteki zeskanowanej i bazy, ale nie wchodząc w meritum dotyczące tych rozbieżności skupiłem się na konkretnym odznaczeń VM, a w tym przypadku wiadomo jakiego okresu dotyczy.
1. Co do nazwisk podpisanych w deklaracji Pana dziadka, to chodziło o to, że zwykle poświadczający byli współtowarzyszami walki, więc z nazwisk można coś wywnioskować.Kornaga_Mateusz pisze:Odnośnie Pańskiej odpowiedzi:
2. Ma Pan rację z tym że iż nie zakłada Pan "że pradziadek zmyślałby, jeśli napisał w swoim życiorysie, że był w AK", zwłaszcza jak chodzi o "tamte" czasy, bo rok 1973 r. kiedy składał deklarację, mimo że już "lżejszy" dla Akowców, to wciąż nie byli oni eufemistycznie mówiąc "zbyt hołubieni"...
co innego gdyby podał BCh, nie mówiąc o AL...
Brak AK w książeczce wojskowej z 1949 r. jest zrozumiały.
3. Co do książek o AK, to z góry uprzedzę że brak jakiegoś nazwiska nie musi oznaczać tego iż dany człowiek nie był w AK, bo niestety jakość publikacji dotyczących AK w tym regionie, zwłaszcza niektórych, pozostawia "wiele do życzenia". Bywa że tzw. "uznani" autorzy z Krakowa nie sięgali nawet do podstawowych archiwaliów i opracowań regionalnych, które były dostępne w Bibliotece Jagiellońskiej, co skutkuje ogromem błędów i braków w ich tekstach. (vide np. Wojna i okupacja na Podkarpaciu i Podhalu : na obszarze inspektoratu ZWZ-AK Nowy Sącz : 1939-1945 / Grzegorz Mazur, Wojciech Rojek, Marian Zagórniak. - Kraków, 1998)
4. Myślę że warto skontaktować się z Przemysławem Bukowieckim nauczycielem historii z Limanowej (uczył, a może nadal uczy w którejś z podlimanowskich szkół), który interesuje się tą tematyką.
Wojciech
PS. Nie wiem jakim cudem, ale mój poprzedni wpis (z 20:45) został pozbawiony połowy treści - odpowiedzi skierowanej do Tomasza Lenczewskiego, na którą o 21:25 tenże odpowiedział, a teraz - jak widzę - już tego co napisałem nie ma, choć niczego nie usuwałem.
A treść była ważna merytorycznie dla poszukujących.
-
Kornaga_Mateusz
Ad. 1 - W odpowiedzi z Urzędu jest wskazane, że dokonali pseudaonimizacji danych ze względu na RODO, więc tego niestety nie mogę ustalić - są zakryte podpisy osób poświadczających w deklaracji.
Ad. 2 - Czy wie Pan może, gdzie mogę szukać dokumentów potwierdzających tą przynależność do AK?
Ad. 4 - Gdzie Pan Przemysław Bukowiecki uczył w szkole - tzn. w jakiej dokładnie, bym mógł się skontaktować?
Ad. 2 - Czy wie Pan może, gdzie mogę szukać dokumentów potwierdzających tą przynależność do AK?
Ad. 4 - Gdzie Pan Przemysław Bukowiecki uczył w szkole - tzn. w jakiej dokładnie, bym mógł się skontaktować?
Ad 1. Trochę mnie dziwi to zasłonięcie, bo ktoś niedawno dostał od nich skany teczki ZBOWiD-owskiej swojego dziadka bez takich "zabaw". Dlatego napisałbym do Urzędu z prośbą o podanie tych nazwisk, bo mogą być ważni dla Pana poszukiwań.Kornaga_Mateusz pisze:Ad. 1 - W odpowiedzi z Urzędu jest wskazane, że dokonali pseudaonimizacji danych ze względu na RODO, więc tego niestety nie mogę ustalić - są zakryte podpisy osób poświadczających w deklaracji.
Ad 2. Jak wspomniałem, szukać najlepiej u miejscowych regionalistów.
Widzę że względnie niedawno zrobili spotkanie związane z tym tematem: „Ojcowie konspiracji Ziemi Limanowskiej 1939-1942”
https://gazetakrakowska.pl/ojcowie-kons ... 1-14723578
Ad 4. Nauczyciel nazywa się Przemysław Bukowiec i jak wynika z tego niedawnego (05.12.2022) komunikatu "PRZEMYSŁAW BUKOWIEC ODZNACZONY MEDALEM "PRO PATRIA" https://slopnice.pl/pl/237/6969/przemys ... tria-.html, nadal uczy w Słopnicach, czyli po sąsiedzku z Pańską limanowską Starą Wsią.
Kontakt do Zespołu Placówek Oświatowych w Słopnicach
Tel. ( 18 ) 33-26-460
www.zpo.slopnice.iap.pl
e-mail: sp1@slopnice.iap.pl
https://slopnice.pl/pl/2249/0/zespol-pl ... owych.html
Wojciech
- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
To rzeczywiście „zabawy” z tą anonimizacją. Kilka lat temu przeglądałem u nich teczkę obcego mi człowieka, gdzie byli ludzie jeszcze żyjący i sfotografowałem to, co potrzebowałem. A tu z pewnością chodziło o osoby dawno już nieżyjące. Niestety takie są te przepisy, a raczej ich nadinterpretowanie.
-
Kornaga_Mateusz
w3w pisze: Ad 1. Trochę mnie dziwi to zasłonięcie, bo ktoś niedawno dostał od nich skany teczki ZBOWiD-owskiej swojego dziadka bez takich "zabaw". Dlatego napisałbym do Urzędu z prośbą o podanie tych nazwisk, bo mogą być ważni dla Pana poszukiwań.
Ad 2. Jak wspomniałem, szukać najlepiej u miejscowych regionalistów.
Widzę że względnie niedawno zrobili spotkanie związane z tym tematem: „Ojcowie konspiracji Ziemi Limanowskiej 1939-1942”
https://gazetakrakowska.pl/ojcowie-kons ... 1-14723578
Ad 4. Nauczyciel nazywa się Przemysław Bukowiec i jak wynika z tego niedawnego (05.12.2022) komunikatu "PRZEMYSŁAW BUKOWIEC ODZNACZONY MEDALEM "PRO PATRIA" https://slopnice.pl/pl/237/6969/przemys ... tria-.html, nadal uczy w Słopnicach, czyli po sąsiedzku z Pańską limanowską Starą Wsią.
Kontakt do Zespołu Placówek Oświatowych w Słopnicach
Tel. ( 18 ) 33-26-460
www.zpo.slopnice.iap.pl
e-mail: sp1@slopnice.iap.pl
https://slopnice.pl/pl/2249/0/zespol-pl ... owych.html
Wojciech
Ad.1 Dzwoniłem dzisiaj do Urzędu zapytać się, czy mogliby podać dane tych członków (towarzyszy broni), ale dostałem odpowiedź, że nie wiedzą, czy te osoby żyją czy nie i przez RODO niestety nie mogą tego zrobić. A szkoda, bo zakładam, że te osoby nie żyją. Spróbuję zorientować się inną drogą - odnaleźć w miejscowości mojej babci osoby, które pamiętają, kto zarządzał lokalnym kołem ZBOWID-u.
Ad. 2 i 4 Będę się właśnie kontaktował - dziękuję za pomoc. Gdyby miał Pan jeszcze jakieś pomysły lub sugestię, to prosiłbym o nie.
Mateusz
-
Kornaga_Mateusz
Moi drodzy,
jak wiecie, cały czas trwają poszukiwania dot. potwierdzenia przynależności Antoniego Młynarczyka do AK.
Chcę się z Wami podzielić także inną informacją, która może pomóc dojść do końca sprawy. Otóż, mój pradziadek cioteczny, Stanisław Pałka, ps. "Marek", również pochodzący z terenów Starej Wsi k. Limanowej, także należał do Armii Krajowej. Był też w ZBOWID-zie, dlatego złożyłem wniosek o udostępnienie jego akt. I dowiedziałem się kilku ciekawych faktów.
Stanisław Pałka także był jako szeregowy w oddziale st. sierż Józefa Wróbla, noszącego pseudonim "Bury". On wstąpił do AK w marcu 1943 do Obwodu Limanowa - obszar Słopnic i pozostawał w niej do stycznia 1945 r. Podejmował akcje zbrojne, takie jak wysadzanie torów kolejowych na linii kolejowej Limanowa - Nowy Sącz.
Potwierdzali to także inni świadkowie - wymagane oświadczenia świadków do członkostwa w ZBOWID:
a) Wincenty Michalik, ps. "Belka, członek Batalionów Chłopskich w powiecie limanowskim pod dowództwem Wojciecha Dębski ps. "Bicz" - opisuje wspólne działania AK i BCH w dniach 31 lipca - 1 sierpnia 1944 r. w okrążaniu oddziału niemieckiego Wermachtu, który stacjonował w Kamienicy - zmuszony do poddania się i rozbrojony. I także w dniu 29 sierpnia 1944 r. we wspólnym działaniu AK i BCH w obronie pacyfikowanej ludności - Morgi Starowiejsko Siekierczyńskie . Potwierdza udział Stanisława Pałki w tych działaniach.
b) Zdzisław Biedroń, ps. "Wicher", także członek AK - łącznik i dowódca drużyny Słopnice w AK, potwierdza przynależność Stanisława Pałki do oddziału "Burego" - obszar Słopnice - i udział w akcjach w miejscowościach Słopnice i Rysówki koło Słopnic.
Jak to się łączy do Antoniego Młynarczyka? Otóż Antoni był dla Stanisława szwagrem - żona Antoniego - Maria była siostrą Stanisława. Mam już jakieś rozeznanie, że istniał oddział Józefa Wróbla "Burego". Z relacji Antoniego i Stanisława więc wynika, że obaj byli razem w tym samym oddziale - u "Burego" - Antoni od 1942, a Stanisław od marca 1943. Idąc tym tropem mam nadzieję ustalić fakty dot. przynależności Antoniego Młynarczyka do AK - będę musiał prawdopodobnie skupić się na tych Słopnicach.
Gdyby ktoś chciał pomóc identyfikować dokumenty Stanisława Pałki i ogólnie szukać potwierdzenia przynależności Antoniego Młynarczyka do AK, bardzo prosiłbym o kontakt.
Tym chciałem się z Wami podzielić.
jak wiecie, cały czas trwają poszukiwania dot. potwierdzenia przynależności Antoniego Młynarczyka do AK.
Chcę się z Wami podzielić także inną informacją, która może pomóc dojść do końca sprawy. Otóż, mój pradziadek cioteczny, Stanisław Pałka, ps. "Marek", również pochodzący z terenów Starej Wsi k. Limanowej, także należał do Armii Krajowej. Był też w ZBOWID-zie, dlatego złożyłem wniosek o udostępnienie jego akt. I dowiedziałem się kilku ciekawych faktów.
Stanisław Pałka także był jako szeregowy w oddziale st. sierż Józefa Wróbla, noszącego pseudonim "Bury". On wstąpił do AK w marcu 1943 do Obwodu Limanowa - obszar Słopnic i pozostawał w niej do stycznia 1945 r. Podejmował akcje zbrojne, takie jak wysadzanie torów kolejowych na linii kolejowej Limanowa - Nowy Sącz.
Potwierdzali to także inni świadkowie - wymagane oświadczenia świadków do członkostwa w ZBOWID:
a) Wincenty Michalik, ps. "Belka, członek Batalionów Chłopskich w powiecie limanowskim pod dowództwem Wojciecha Dębski ps. "Bicz" - opisuje wspólne działania AK i BCH w dniach 31 lipca - 1 sierpnia 1944 r. w okrążaniu oddziału niemieckiego Wermachtu, który stacjonował w Kamienicy - zmuszony do poddania się i rozbrojony. I także w dniu 29 sierpnia 1944 r. we wspólnym działaniu AK i BCH w obronie pacyfikowanej ludności - Morgi Starowiejsko Siekierczyńskie . Potwierdza udział Stanisława Pałki w tych działaniach.
b) Zdzisław Biedroń, ps. "Wicher", także członek AK - łącznik i dowódca drużyny Słopnice w AK, potwierdza przynależność Stanisława Pałki do oddziału "Burego" - obszar Słopnice - i udział w akcjach w miejscowościach Słopnice i Rysówki koło Słopnic.
Jak to się łączy do Antoniego Młynarczyka? Otóż Antoni był dla Stanisława szwagrem - żona Antoniego - Maria była siostrą Stanisława. Mam już jakieś rozeznanie, że istniał oddział Józefa Wróbla "Burego". Z relacji Antoniego i Stanisława więc wynika, że obaj byli razem w tym samym oddziale - u "Burego" - Antoni od 1942, a Stanisław od marca 1943. Idąc tym tropem mam nadzieję ustalić fakty dot. przynależności Antoniego Młynarczyka do AK - będę musiał prawdopodobnie skupić się na tych Słopnicach.
Gdyby ktoś chciał pomóc identyfikować dokumenty Stanisława Pałki i ogólnie szukać potwierdzenia przynależności Antoniego Młynarczyka do AK, bardzo prosiłbym o kontakt.
Tym chciałem się z Wami podzielić.
Ostatnio zmieniony czw 19 sty 2023, 18:00 przez Kornaga_Mateusz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krystyna.waw

- Podziękował: 11 times