Radke Leon i Emil -bracia, Szukam
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
piascik_marcin

Marcinie
Ja doskonale znam tę metrykę ,gdyż rodzinę Radke mam w drzewie .
U ciebie sprawa wygląda tak .
Jedyny Leon Radke urodził sie w MIłkowie ale wtedy podczas urodzenia syna nie miał 17 lat .
W onym czasie nie mógł ślubować a w metryce Hieronima to nie on zgłasza dziecko a przyszły teść .
Tę zagadkę musisz sam rozwiązać -bo to prawdopodobne ,że w dniu urodzin syna nie był żonaty .
W rodzinie Radke to było powszechne .
NIkt za ciebie tego nie zrobi a ja nie pozbawię cię tej przyjemności dojścia samemu do historii rodzinnej bo bym cię pozbawił takich doznań .
Istotą sprawy w Lubaszu było to ,że nie ojciec zgłaszał urodzenie dziecka .
To nie ma nic do rzeczy abym ja przeczytał metrykę ale ty -bo to twoja rodzina .
Pozdrawiam
Mariusz
ps
zapomniałem dodać .
Szukaj ślubów ale po 1907 roku .a nie przed
Ja doskonale znam tę metrykę ,gdyż rodzinę Radke mam w drzewie .
U ciebie sprawa wygląda tak .
Jedyny Leon Radke urodził sie w MIłkowie ale wtedy podczas urodzenia syna nie miał 17 lat .
W onym czasie nie mógł ślubować a w metryce Hieronima to nie on zgłasza dziecko a przyszły teść .
Tę zagadkę musisz sam rozwiązać -bo to prawdopodobne ,że w dniu urodzin syna nie był żonaty .
W rodzinie Radke to było powszechne .
NIkt za ciebie tego nie zrobi a ja nie pozbawię cię tej przyjemności dojścia samemu do historii rodzinnej bo bym cię pozbawił takich doznań .
Istotą sprawy w Lubaszu było to ,że nie ojciec zgłaszał urodzenie dziecka .
To nie ma nic do rzeczy abym ja przeczytał metrykę ale ty -bo to twoja rodzina .
Pozdrawiam
Mariusz
ps
zapomniałem dodać .
Szukaj ślubów ale po 1907 roku .a nie przed
-
piascik_marcin

Dziękuję za poświęcony czas. Choć opowieści już nie żyjących krewnych nie pasuje do tego co widzę. Leon był podobno starszy od Anny. Anna podana była jako Radke. Jako ciekawostkę powiem że Leon do końca ledwo mówił po polsku. Tylko niemiecki. Choć Lubasza nie znam bo ja nie z tych rejonów. Dopiero działam w tym kierunku.
NO oczywiste są fakty .
Nic dziwnego bo Radke to rodzina niemiecka tak samo jak i moi przodkowie z Lubasza .
W ościennym Wieleniu gdzie mieszkało masę z rodziny Radke był most graniczny pomiędzy Polską a Niemcami .
Wszystko się tedy zgadza .
Baw się dobrze .
Ja mam w drzewie więcej Niemców jak Polaków .
Ja wielokrotnie indeksowałem księgi Lubasza .
Moja przodkini Rozalia Radke zyła 200 lat wcześniej a rodzina Radke mieszkała tam od 1600 roku .
Masz wielkie szczęście bo i Lubasz i Wieleń mają kompletne księgi od 1606 roku .
I to katolickie i ewangelickie.
Pozdrawiam
Mariusz
ps
Żałuję ,że niewiele po mogę ,ale ja już potomkami sie nie zajmuję .
Łatwiej mi by było pomóc jak byś miał przodka z 1710 roku albo z 1634 . No juz do 1900 roku sie nie cofnę ale będę uważnie patrzył na twojego Leona Radke .
Wszystkie księgi w kopiach mam na biurku .
Nic dziwnego bo Radke to rodzina niemiecka tak samo jak i moi przodkowie z Lubasza .
W ościennym Wieleniu gdzie mieszkało masę z rodziny Radke był most graniczny pomiędzy Polską a Niemcami .
Wszystko się tedy zgadza .
Baw się dobrze .
Ja mam w drzewie więcej Niemców jak Polaków .
Ja wielokrotnie indeksowałem księgi Lubasza .
Moja przodkini Rozalia Radke zyła 200 lat wcześniej a rodzina Radke mieszkała tam od 1600 roku .
Masz wielkie szczęście bo i Lubasz i Wieleń mają kompletne księgi od 1606 roku .
I to katolickie i ewangelickie.
Pozdrawiam
Mariusz
ps
Żałuję ,że niewiele po mogę ,ale ja już potomkami sie nie zajmuję .
Łatwiej mi by było pomóc jak byś miał przodka z 1710 roku albo z 1634 . No juz do 1900 roku sie nie cofnę ale będę uważnie patrzył na twojego Leona Radke .
Wszystkie księgi w kopiach mam na biurku .
-
piascik_marcin

-
Arek_Bereza

Panie Arku
Oczywiście ,jeżeli czas tylko pozwoli bo ..praca.
Panie Marcinie
Proszę napisać na pw bo to nie miejsce na takie rozważania .
Wskażę inne źródła a sprawa jest bardzie skomplikowana .
Szukanie metryki ślubu w takim przypadku jezeli to jest ten Leon z Miłkowa jest bezprzedmiotowe tak jak to opisywałem .
Pozdrawiam
Mariusz
Oczywiście ,jeżeli czas tylko pozwoli bo ..praca.
Panie Marcinie
Proszę napisać na pw bo to nie miejsce na takie rozważania .
Wskażę inne źródła a sprawa jest bardzie skomplikowana .
Szukanie metryki ślubu w takim przypadku jezeli to jest ten Leon z Miłkowa jest bezprzedmiotowe tak jak to opisywałem .
Pozdrawiam
Mariusz
-
piascik_marcin