Poszukuję Haponów w Rosji

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Płowik_Hubert »

Moja prababcia pochodziła z Rosji. Urodziła się w okolicach Permu na Uralu i pochodziła z dość bogatej rodziny. Gdy cała rodzina uciekała w czasie rewolucji, w Rosji pozostał ojciec Andrzej i najstarszy syn Władysław Hapon. Ojciec został zabity przez bolszewików, a brat prababci założył rodzinę. Wiem, że miał na pewno dwóch synów (Mariana ur. ok. 1930 i młodszego) i prawdopodobnie córkę. Na zdjęciu z pogrzebu pierwszej żony Władysława, ktoś trzyma krzyż katolicki, ale nieboszczka leży w trumnie bez butów, więc to jest gdzieś na wschodzie. Jak mogę odnaleźć tę rodzinę mając tak nikłe informacje na ich temat? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Hubert
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

Może warto napisać o tym na forum http://www.rosjapl.info/forum/viewforum.php?f=15 , poszukać w tamtejszych książkach telefonicznych lub poprosić kogoś o sprawdzenie nazwiska poprzez forum. To podforum dotyczy właśnie poszukiwań przodków. Może samo poczytanie postów pomoże odnaleźć nowe możliwości poszukiwań.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Obrazek

Tutaj daję zdjęcie Mariana. Na jego klapie przypięta jest jakaś odznaka. Czy ktoś da radę rozpoznać co to? Może to jakiś trop.
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawel_Jurewicz »

Zapewne po rosyjsku pisali się Гапон (Gapon) wyszukiwarka daje sporo rezultatow tego nazwiska, do dis istniejacego w Rosji.
Na stronie ofiar stalinizmu http://www.lists.memo.ru/index4.htm pojawia się 35 Gaponów, ten to chyba właśnie twój krewny Andrzej.
Гапон Андрей Максимович

Родился в 1893 г., Черниговская обл., Прилукский р-н, д. Рыбицы; украинец; Комбинат "Апатит", плотник. Проживал: Мурманская обл., г. Кировск, 25-й км, барак № 106..
Арестован 13 марта 1932 г.
Приговорен: тройка при ПП ОГПУ в Ленинградском военном округе 21 апреля 1932 г., обв.: ст. 58-10-11 УК..
Приговор: 10 лет ИТЛ. Реабилитирован 29 апреля 1989 г. Прокуратурой Мурманской области.

Источник: Книга памяти Мурманской обл.
Warto chyba poszukać lub ogłosić się na rosyjskim forum np. vgd.ru, jest tam dział prowdzony przez Wojciecha dla osób nie znających jęz. rosyjskiego.
Pozdrawiam
Pawel Jurewicz
Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Niestety wykluczam tego Andrzeja, ponieważ mój prapradziadek urodził się przed 1880 rokiem, a zginął w czasie wojny domowej w Rosji około 1918. Jego syn Władysław urodził się w 1904 roku.

Dodam, że Andrzej, mój prapradziadek był maszynistą przed pierwszą wojną (prawdopodobnie maszynistą transsyberyjskiej) i w czasie wojny żołnierzem Lejb-gwardyjskiego semenowskiego pułku. Był ścigany przez bolszewików, ponieważ był po stronie cara. Wg. przekazów był oficerem, ale na zdjęciu ma stopień starszego szeregowca.
Ostatnio zmieniony ndz 19 wrz 2010, 22:08 przez Płowik_Hubert, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

4186 osób tego nazwiska notuje wyszukiwarka na Ukrainie - Гапон:
http://www.nomer.org/allukraina/
Można wstukiwać różne imiona i otczestwo i trochę się temu poprzyglądać.
Można też zapytać na forum ukraińskim:
http://uht.org.ua/forum/

Łucja
Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Niestety nie znalazłem w tej wyszukiwarce Mariana Władysławowicza Hapona, lecz wątpię, że jego potomkowie mieszkają na Ukrainie. Raczej Rosja.
Pozdrawiam
Hubert
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

To takie szukanie igły w stogu siana.

Obrazek
Może zdjęcie tej odznaki coś da? Może ktoś wie co to za przypinka?
Pozdrawiam
Hubert
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Panie Hubercie!
A może jest to potomek Iwana (Jana) Haponowicza z Sielca - smoleńskie, trockie 1562. Ziemianin królewski. Złożył w 1569 r. przysięgę wierności r. - Herbarz Polski - A. Boniecki Warszawa 1899 t.7 s. 239
Co do odznaki to kojarzy mi się z flagą (może czerwoną).W środku jest chyba zarys gwiazdy pięcioramiennej. Podobne w kształcie przypinano kiedyś do klapy na pochodach pierwszomajowych. ;)
Pozdrawiam Jerzy Adam Szczerbiński
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Post autor: joanna23 »

Witaj...Hubercie
najwięcej osób o nazwisku Hapon/Gapon znalazłam w Kubaniu - Krasnojarski Kraj .
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Czy istnieje jakiś spis żołnierzy Lejb-gwardyjskiego semenowskiego pułku, lub maszynistów carskich zaraz przed I WŚ. Gdyby pojawiło się tam nazwisko mojego prapradziadka, Andrzeja Hapona i miasto, poszukiwanie Haponów stałoby się łatwiejsze.
Pozdrawiam
Hubert
Płowik_Hubert

Sympatyk
Nowicjusz

Okazało się, że ta odznaka to przypinka Komsomołu. Może jest spis Komsomolców z lat 50-tych i 60-tych?
Pozdrawiam
Hubert
Awatar użytkownika
joanna23

Sympatyk

Post autor: joanna23 »

huberp pisze:Czy istnieje jakiś spis żołnierzy Lejb-gwardyjskiego semenowskiego pułku, lub maszynistów carskich zaraz przed I WŚ. Gdyby pojawiło się tam nazwisko mojego prapradziadka, Andrzeja Hapona i miasto, poszukiwanie Haponów stałoby się łatwiejsze.
Niestety...
posiadam Siemieniowski pułk ale rok ok. 1890 - więc nie pasuje; mam też księgę ' żeleznodorożnych ' - brak jakiegokolwiek spisu; w księgach pamięci czasami widnieje mały spis maszynistów ale nie wiemy przecież w jakiej go szukać; :(
sprawdziłam wszystkie księgi represjonowanych (poszczególne gubernie) -brak Hapon/Gapon Andrzeja jak też Mariana;
w KP Gub.Riazańska - 1914 r. znalazłam : Gaponow Andrzej syn Jana - kandydat bodajże na sędziego;
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”