Szukam biologicznego ojca praprababcie dziadka Bija Franz

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

mrówa1976

Sympatyk

Szukam biologicznego ojca praprababcie dziadka Bija Franz

Post autor: mrówa1976 »

Dzień dobry,

mam jeszcze jedną sprawę raczej ciężko do rozwiązania, bo trochę dawno.
Moja 4x prababcia Petronella Bija zd. Horak ur.28.05.1794 Klein Hoschütz i zmarła 9.1.1874 Klein Hoschütz była zamężna z Thomas Bia Bija ur.ca 1790 w Holesovice a zmarł tragicznie przez utopienie w roku 5.3.1831 w Klein Hoschütz, mój 3x pradziadek Franz Bija urodził się 11.05.1837 Klein Hoschütz i zmarł 15.6.1908 Schammerwitz. W akcie urodzenia pisze wdowa Petronella Bija urodziła syna o ojcu nic, Thomas nie może być ojcem bo już 6 lat nie żył, czy są jakiekolwiek szanse rozwiązać zagadkę ojca?
Pewien Genaolog mi powiedział niekiedy przez przypadek udaje się dowiedzieć cokolwiek. bo ktoś kogoś znał. Petronella miała z moim Franzem 5 dzieci z czego 2 syn Thomas i córka dość szybko umarło, więc zostaje jeszcze dwóch Johann i Josef oprócz mojego 3x pradziadka.
Liczę na cud :)

Z poważaniem
Eveline
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Johann i Josef to synowie Thomasa?
Twój pra*dziadek Franc był jedyny pozamałżeński
Petronela nie wyszła potem za mąż?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
mrówa1976

Sympatyk

Post autor: mrówa1976 »

ślubne dzieci Petronelli i Thomasa Bia to Josef ur.1822 Johann ur. 1824 Marianna ur.1826 zmarła 28.05.1839 Thomas (syn) ur. 1829 zmarł 14.1.1859 ojciec Thomas Bia zmarł 5.3.1831 mój praprapra dziadek Franz urodził się 11.05.1837 Klein Hoschütz, w akcie urodzenia pisze wdowa Petronella Bia Einliegerin (to znaczy, że u kogoś mieszkała), niestety nie znalazłam żadnego późniejszego ślubu i mój Franz był ostatnim dzieckiem i jedynym bez ślubu. półbracia Josef i Johann ożenili się. Muszę może tu jeszcze szukać. Wydaje mi się, że Franz był blisko z bratem Johann bo nazwał syna też Johann. Ale dalszego rodzeństwa Franza jeszcze nie znalazłam.

Moderacja
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis. https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml

Wojtek, moderator
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Akt zgonu Petroneli, śluby braci przyrodnich oraz chrzty ich dzieci - nie ma żadnych wskazówek?
Może to jakiś przypadkowy mężczyzna, sąsiad, może gwałt, może żonaty kochanek - możliwości jest wiele...
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”