Dowiedziałem się na Facebooku, że członek PTG wygrał w sądzie z USC w Stalowej Woli. Oto link.
https://www.facebook.com/PolskieTowarzy ... jtwr2wQCJl
Gratuluję! Życzę PTG, aby ten sukces zmotywował jego członków także do ambitniejszych celów, jak np. osiągnięcie od NDAP konkretnych zobowiązań i terminów dotyczących nowego SzwA, a nawet wyciągnięcie prawnych konsekwencji za straty jakie ponieśliśmy i wciąż ponosimy.
Oto nasze prawa zawarte w Konstytucji RP.
Art. 6 ust. 1 Konstytucji RP - pisze:Rzeczpospolita Polska stwarza warunki upowszechniania i równego dostępu do dóbr kultury, będącej źródłem tożsamości narodu polskiego, jego trwania i rozwoju.
Art. 73 Konstytucji RP - pisze:Każdemu zapewnia się wolność twórczości artystycznej, badań naukowych oraz ogłaszania ich wyników, wolność nauczania, a także wolność korzystania z dóbr kultury.
Z ww. wpisu na Facebooku można dowiedzieć się, że obecny Prezes Zarządu PTG jest radcą prawnym. Doskonale! Potencjał PTG jest jeszcze większy niż przypuszczałem (i tym bardziej szkoda, żeby się marnował). Namawiam członków PTG i Prezesa Zarządu PTG, aby ich ambicje sięgały wyżej niż wygrana z lokalnym USC. Oto moje propozycje działań, jakie podjąć może Prezes Zarządu PTG w sprawie serwisu "Szukaj w Archiwach".
1) Wystąpienie do Najwyższej Izby Kontroli (NIK) z prośbą o zbadanie prawidłowości przy tworzeniu nowego SzwA i zamykaniu starego, a także wyrażenie podejrzenia niegospodarności, w szczególności w obliczu ostatnich awarii SzwA.
2) Wystąpienie do Sądu Powszechnego z zarzutem działania wbrew interesowi publicznemu wobec NAC i/lub NDAP i wskazanie strat jakie ponieśli członkowie i sympatycy PTG. Zamknięcie starego SzwA było takim działaniem, bo nowe SzwA nie zapewniało ciągłości działania z poprzednim. W razie zainteresowania, służę PTG swoimi pismami, gdzie opisałem najważniejsze wady (te pisma skłoniły RPO do wystąpienia do NAC). Na marginesie: zdaje się, że w starym SzwA można było regulować jasność i kontrast skanów, a obecnie tego nie ma. To też jest nasza strata.
3) Wystąpienie do Rzecznika Praw Obywatelskich (RPO). Autorytet Prezesa Zarządu PTG, poparty upoważnieniami wielu innych stowarzyszeń, sprawi - jak wierzę - że RPO będzie traktował takie zgłoszenia ze znacznie wyższym priorytetem niż od prywatnej osoby. W sprawie SzwA pisałem do RPO w marcu 2022 roku, a RPO wystąpił do NAC dopiero w styczniu 2023 roku (i musiałem się o to dopominać).
4) Zdecydowanie sugeruję, aby Prezes Zarządu PTG we wszystkich swoich wystąpieniach do organów administracji publicznej, na początku lub na końcu pism, zamieszczał to, co można przeczytać na podstronie "PTG - kontakt" na stronie PTG. To jest demonstracja siły PTG!
PTG - kontakt (podstrona PTG) - pisze:W działaniach na rzecz Środowiska Genealogicznego Polskiemu Towarzystwu Genealogicznemu wsparcia udzieliły
i upoważniły do rozmów we wspólnym imieniu z organami Administracji:
- Śląskie Towarzystwo Genealogiczne,
- Towarzystwo Genealogiczne Centralnej Polski,
- Małopolskie Towarzystwo Genealogiczne,
- Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne,
- Suwalskie Towarzystwo Genealogiczne,
- Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne "Gniazdo",
- Towarzystwo Genealogiczne Ziemi Częstochowskiej,
- Świętokrzyskie Towarzystwo Genealogiczne "Świętogen",
- Kujawsko-Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne,
- Lubuskie Towarzystwo Genealogiczne,
- Stowarzyszenie Opolscy Genealodzy,
- Towarzystwo Genealogiczno Heraldyczne w Poznaniu.
To sugestie ode mnie. Jakie działania podejmie PTG to zależy od jego członków i Prezesa Zarządu PTG. Mogę tu jedynie jeszcze zadeklarować, że w razie sukcesu też będę się cieszył razem z Wami, a w razie porażki razem z Wami się pozłoszczę lub popłaczę.
Jako dygresję, nadmienię, że jest jeszcze inny ambitny temat do podjęcia. Otóż, NDAP i MKiDN odmawiają nadzoru nad archiwami niepaństwowymi (czyli np. kościelnymi), choć jest to ich ustawowy obowiązek. Zwróciłem się w tej sprawie do RPO w listopadzie 2022 roku. W razie zainteresowania, udostępnię PTG swoje pisma w tej sprawie.
Na koniec, zachęcam do poniższych inicjatyw. Nie polecam na nikogo oglądać się, ani np. czekać na Prezesa Zarządu PTG, bo nie wiadomo czy zechce cokolwiek zrobić. Zachęcam każdego, aby brał sprawy w swoje ręce i wyraził swój protest tak, jak uważa za słuszne.
Zachęcam do poparcia postulatów co do optymalizacji udostępniania materiałów archiwalnych w archiwach państwowych.
https://genealodzy.pl/forum-genealogicz ... 1492.phtml
Zachęcam do poparcia petycji w sprawie awarii w "Szukaj w Archiwach".
https://www.petycjeonline.com/proba_o_i ... iwachgovpl