Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Koz_Wojciech

Post autor: Koz_Wojciech »

Irena_Powiśle pisze:
Koz_Wojciech pisze:Witam,

Proszę o pomoc w znalezieniu informacji na temat mojego pradziadka, który służył w armii rosyjskiej na początku XX wieku - Władysław Józef Janik. W informacji które posiadam z rodzinnych przekazów wynika, że służył przez 4 lata w Archangielsku.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Wojciech
Podałeś za mało danych - skąd, imię ojca, rok urodzenia?
Wymienieni są kilku osób na liście strat w czasie IWS o imieniu Władysław i nazwisku Janik
Drugie imie z reguły czasami może być napisano na kartkach oficerów.

Dziękuję za odpowiedź. Jeżeli chodzi o pozostałe dane:
Rok urodzenia: 1894
Imię ojca: Jan
Miejsce urodzenia: Gołaczewy (dzisiejsze woj. małopolskie)

Dodam jeszcze, że pradziadek pierwszą wojnę światową na pewno przeżył i wrócił do domu.

Pozdrawiam
Wojciech
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Powiśle »

Koz_Wojciech pisze:
Irena_Powiśle pisze:
Koz_Wojciech pisze:Witam,

Proszę o pomoc w znalezieniu informacji na temat mojego pradziadka, który służył w armii rosyjskiej na początku XX wieku - Władysław Józef Janik. W informacji które posiadam z rodzinnych przekazów wynika, że służył przez 4 lata w Archangielsku.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Wojciech
Podałeś za mało danych - skąd, imię ojca, rok urodzenia?
Wymienieni są kilku osób na liście strat w czasie IWS o imieniu Władysław i nazwisku Janik
Drugie imie z reguły czasami może być napisano na kartkach oficerów.

Dziękuję za odpowiedź. Jeżeli chodzi o pozostałe dane:
Rok urodzenia: 1894
Imię ojca: Jan
Miejsce urodzenia: Gołaczewy (dzisiejsze woj. małopolskie)

Dodam jeszcze, że pradziadek pierwszą wojnę światową na pewno przeżył i wrócił do domu.

Pozdrawiam
Wojciech
Niestety, nie znalazłam. To może świadczyć o tym, że na szczęście przetrwał wojnę nie będąc ranny i wzięty do niewoli.
Są kartki na hasło Władysław Janik, ale nie ma danych ani skąd, ani wieku ect.
zaginął bez sladu
https://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_don ... 26page%3D1
zaginął bez śladu pod Opatowem
https://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_donesenie11279050/
jeniec
https://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_plen32158983/
Pozdrawiam,
Irena
PaulinaK

Post autor: PaulinaK »

Dzień dobry,
Chciałabym ustalić przede wszystkim, w jakim okresie czasu dokładnie mój prapradziadek służył w wojsku carskim, a jeśli się da, może więcej szczegółów jeśli zachowały się jakieś dokumenty.
Mój prapradziadek nazywał się:
Józef Filipczak, syn Walentego Filipczaka i Katarzyny (zd. Lebuzińskiej/Leduzińskiej/Łabędziak?)
ur. prawdopodobnie ok. 1876, Węglewice, par. Witonia, powiat Łęczyca
zm. 9.12.1945, pochowany w Łodzi

17.05.1900 w Bałutach urodził się syn Józefa, Antoni i w akcie chrztu, który odbył się w Łodzi jest napisane "ono uznane (przytulone, adoptowane?) przez nieobecnego przy tym akcie z powodu służby wojskowej Józefa Filipczaka, 24 lata mającego", co zasiało mi wątpliwość, czy Antoni jest jego synem i w jaki sposób Józef uznał syna, skoro był nieobecny.
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

PaulinaK pisze:Dzień dobry,
Chciałabym ustalić przede wszystkim, w jakim okresie czasu dokładnie mój prapradziadek służył w wojsku carskim, a jeśli się da, może więcej szczegółów jeśli zachowały się jakieś dokumenty.
Józef Filipczak, syn Walentego Filipczaka i Katarzyny (zd. Lebuzińskiej/Leduzińskiej/Łabędziak?)

17.05.1900 w Bałutach urodził się syn Józefa, Antoni i w akcie chrztu, który odbył się w Łodzi jest napisane "ono uznane (przytulone, adoptowane?) przez nieobecnego przy tym akcie z powodu służby wojskowej Józefa Filipczaka, 24 lata mającego", co zasiało mi wątpliwość, czy Antoni jest jego synem i w jaki sposób Józef uznał syna, skoro był nieobecny.
Na stronie gwar.mil.ru (straty IWŚ) znalazłam jednego pasującego -
Józef Filipczak, 3 pułk strzelców, pluton 6, katolik, żonaty, wcielony do wojska z rezerwy, gub. Piotrkowska, pow. Łodziński, zaginął bez śladu dnia 7 grudnia r.1914
https://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_don ... 26page%3D2
Dodam, że walczył w bitwach na zachodzie/ zachodzie północnym - z wojskiem niemieckim/pruskim.
Pozdrawiam,
Irena
PaulinaK

Post autor: PaulinaK »

Irena_Powiśle pisze:

Józef Filipczak, 3 pułk strzelców, pluton 6, katolik, żonaty, wcielony do wojska z rezerwy, gub. Piotrkowska, pow. Łodziński, zaginął bez śladu dnia 7 grudnia r.1914
Dodam, że walczył w bitwach na zachodzie/ zachodzie północnym - z wojskiem niemieckim/pruskim.

Dziękuję! Zaginął bez śladu nie jest równoznaczne ze "zginął", bo umarł w 1945... Czy jest szansa na poznanie daty początków służby? I co się z nim stało w 1914?

Akt urodzenia jego syna Antoniego jest z maja 1900r. i tam jest już nieobecny z powodu służby.

Moja babcia mówiła też, że:
1. walczył z Japończykami (obstawiam, że chodzi o wojnę: 8 lut 1904 – 5 wrz 1905)

Jego syn, Sfefan urodził się 31.12.1905 - czyli musiał być poczęty na koniec marca, początek kwietnia 1905, co oznacza że Józef wrócił przed końcem wojny, jeśli tam był? (czekam jeszcze na dokładne tłumaczenie tego aktu urodzenia)

2. był w niewoli bolszewickiej (ale to już czasy po I Wojnie Światowej) - czy to też można jakoś zweryfikować?

Pozdrawiam:)
Paulina
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

PaulinaK pisze:
Irena_Powiśle pisze:

Dziękuję! Zaginął bez śladu nie jest równoznaczne ze "zginął", bo umarł w 1945... Czy jest szansa na poznanie daty początków służby? I co się z nim stało w 1914?

Akt urodzenia jego syna Antoniego jest z maja 1900r. i tam jest już nieobecny z powodu służby.

Moja babcia mówiła też, że:
1. walczył z Japończykami (obstawiam, że chodzi o wojnę: 8 lut 1904 – 5 wrz 1905)

Jego syn, Sfefan urodził się 31.12.1905 - czyli musiał być poczęty na koniec marca, początek kwietnia 1905, co oznacza że Józef wrócił przed końcem wojny, jeśli tam był? (czekam jeszcze na dokładne tłumaczenie tego aktu urodzenia)

2. był w niewoli bolszewickiej (ale to już czasy po I Wojnie Światowej) - czy to też można jakoś zweryfikować?

Pozdrawiam:)
Paulina
Mogła być niewola lub dezercja, tym bardziej walczył nie w Galicji/Małopolsce.
Nie wiadomo czy są jakieś dokumenty tej jednostki tego okresu w RGWIA czy nie. Tym bardziej nie wiadomo jaki dokładnie to był 3 pułk strzelców.

Robiłam kiedyś listę biorących udział w wojnie japońskiej 1904-1905 z terenów Polski ale niestety zepsuła się płyta i wszystko zniknęło. Teraz nie mam nic.
Józef mógł trafic na tą wojnę w każdym czasie, mógł być tam w czasie wyprawy (już była o tym mowa na forum) a nie w jednostkach stałych. Stałe - to generalnie były pułki syberyjskie strzelców i marynarka. Wyprawy - ekspedycje - były z Spb i Odessy oraz z innych miast.
W internecie jest wyszukiwarka odznaczonych w tej wojnie, nie wszyscy sa ale coś.

2. Niewola bolszewicka - to rosyjski archiwum RGWA, listy oraz inne dokumenty znajdują się w tym archiwum.
tu adres mailowy
http://rgvarchive.ru/ob-arkhive/kontakt ... siya.shtml
rgva_rf małpa mail.ru
ale nie wiem jaka sytuacja z kwerendami w czasach obecnych.

Szansa dowiedzieć się więcej on-line minimalna. Wyłącznie jeśli jakaś osoba prywatna będzie publikowała listy.
Pozdrawiam,
Irena
Awatar użytkownika
Mihabor

Sympatyk

Post autor: Mihabor »

Irena_Powiśle pisze: Nie wiadomo czy są jakieś dokumenty tej jednostki tego okresu w RGWIA czy nie. Tym bardziej nie wiadomo jaki dokładnie to był 3 pułk strzelców.
Dzień dobry / Добрый день

3 pułk strzelców:

1) Офицеры РИА
2) RGWIA
Pozdrawiam,
Michaił
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Mihabor pisze:
Irena_Powiśle pisze: Nie wiadomo czy są jakieś dokumenty tej jednostki tego okresu w RGWIA czy nie. Tym bardziej nie wiadomo jaki dokładnie to był 3 pułk strzelców.
Dzień dobry / Добрый день

3 pułk strzelców:

1) Офицеры РИА
2) RGWIA
jeśli chodzi o właśnie 3 pułk strzelców ( Nie 3 Ormiański pułk strzelców , 3 Kaukaski pułk strzelców, 3 Polski pułk strzelców, oto mnie chodziło), to link dziennika nie jest prawidłowy.

Dziennik tego 3 pułku strzelców gdzie są opisywane wydarzenia dnia 7 grudnia roku 1914 - inny
https://gwar.mil.ru/documents/view/?id=51547050
i właśnie w tym dzienniku, str 82 dzień 6 grudnia roku 1914 napisane, że pułk stacjonuje się pod Łodzią.
https://gwar.mil.ru/documents/view/?id=51547050
a dnia 7 grudnia (str.83) - pod Nowosolną, przed tym - w okolicach Łęczycy.
Moim zdaniem miała miejsce dezercja i nie było to rzadkim wypadkiem.
Pozdrawiam,
Irena
TomCzuper

Poszukuję pradziadka w wojsku Carskim

Post autor: TomCzuper »

Prośba o pomoc w znalezieniu informacji o Antonim Cuper syn Franciszka, który służył w wojsku carskim był marynarzem jego rok ur. 1874, uczestnik wojny rosyjsko japońskiej. odznaczony dwoma medalami.

Jak również Antoni Rysiński ur. 1857 syn Wawrzyńca podobno odsłużył w wojsku carskim 25 lat. Pozdrawiam.
alibryka

Post autor: alibryka »

Dzień dobry,

Może podpowiecie mi, gdzie szukać i jak szukać. Mój pra pra dziadek, Andrzej Puch (ur. 1835), występuje w 1869 roku spisach mieszkańców Białegostoku. Ma wówczas 34 lata. W metryce urodzenia jego syna jest zapis o ojcu: żołnierz.. i coś dalej, czego nie jestem w stanie odczytać (cyrylica). Być może jest to informacja, jaki żołnierz. Zapewne wojsko carskie.

link do aktu urodzenia Andrzeja żołnierza. Akt 318
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=2572900

Pozdrawiam, Alicja Kozłowska
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

alibryka pisze:Dzień dobry,

Może podpowiecie mi, gdzie szukać i jak szukać. Mój pra pra dziadek, Andrzej Puch (ur. 1835), występuje w 1869 roku spisach mieszkańców Białegostoku. Ma wówczas 34 lata. W metryce urodzenia jego syna jest zapis o ojcu: żołnierz.. i coś dalej, czego nie jestem w stanie odczytać (cyrylica). Być może jest to informacja, jaki żołnierz. Zapewne wojsko carskie.

link do aktu urodzenia Andrzeja żołnierza. Akt 318
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=2572900

Pozdrawiam, Alicja Kozłowska
żołnierz żandarmski
Pozdrawiam,
Irena
alibryka

Post autor: alibryka »

Dzień dobry, Szanowni. Proszę o pomoc w uzyskaniu informacji. Mój Pra pra dziadek, Andrzej Puch w spisach mieszkańców Białegostoku z 1869 roku, jest zapisany jako żołnierz. Ma wówczas 34 lata, czyli urodził się około 1835 roku. W akcie urodzenia jego syna z 1865 roku widnieje zapis: "sołdat żandarmskij". Dodam, że w spisie z 1883 roku, Puch z rodziną nadal mieszka w Białymstoku. Dzieci chrzczone w kościele katolickim. Na tym kończy się moja wiedza o pra pra Puchu.
Czy można dowiedzieć się czegoś konkretniejszego o żandarmerii carskiej w guberni grodzieńskiej a tym samym o Andrzeju Puchu?
Pozdrawiam, Alicja Kozłowska.
sebkn

Post autor: sebkn »

Dzień dobry,
Szanowni Państwo, proszę o pomoc w znalezieniu informacji o jednym z moich przodków - Joachim Bielecki (lub Bilecki) ur. w 1828, Użanie, parafia Stepań, Wołyń, w spisie ludności z 1863 figuruje jako żołnierz.
Z góry dziękuję za pomoc
Gawin_Agnieszka

Sympatyk

Post autor: Gawin_Agnieszka »

Dzień dobry,
Poszukuję informacji o prapradziadku, Bazyl (Bazyli) Horbowicz, urodzony około 1869 roku, zmarł 22 czerwca 1950 roku. Ojciec Benedyk Horbowicz. Ślub brał około 1904 roku.
Był w wojsku carskim prawdopodobnie przynajmniej 5 lat i prawdopodobnie w Petersburgu.
Z pozdrowieniami Agnieszka Gawin
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Gawin_Agnieszka pisze:Dzień dobry,
Poszukuję informacji o prapradziadku, Bazyl (Bazyli) Horbowicz, urodzony około 1869 roku, zmarł 22 czerwca 1950 roku. Ojciec Benedyk Horbowicz. Ślub brał około 1904 roku.
Był w wojsku carskim prawdopodobnie przynajmniej 5 lat i prawdopodobnie w Petersburgu.
Z pozdrowieniami Agnieszka Gawin
Zgaduję, że to mąż Franciszki Korzeniewskiej a jeśli to ślub w 1905 nr 236
https://photos.szukajwarchiwach.gov.pl/ ... 5dbba1_max
wg niego AU w 1873 w Kornicy gr-kat ale nie ma więc pewnie 1872 (brak w szwa). brak wzmianki w AM, że jest lub był żołnierzem
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”