Dzień dobry.
Poszukuję informacji o rodzie Lengin (być może pisane również Longin). Próbuję ustalić z jakich stron mogła pochodzić żona mojego przodka Andrzeja Konopnickiego - Marianna Lenginówna.
Ich wnukowie legitymowali się w sądzie w Trembowli w 1782 r. Podejrzewam, że Andrzej i Marianna byli osadnikami na Podolu (Baworów). Trop przodków Andrzeja Konopnickiego się urywa (sam ród pochodzi z ziemi wieluńskiej i sieradzkiej).
Próbuję zatem ustalić pochodzenie rodziny Lengin aby zawęzić rejon geograficzny.
Przejrzałem hebarze Uruskiego i Bonieckiego ale o Lenginach/Longinach nic nie znalazłem. W teczkach legimacyjny ze Lwowa też nie ma Lenginów.
Czy ktoś z grupowiczów poratuje pomysłem skąd mogła pochodzić rodzina Lengin? Gdzie szukac?
Z góry dziękuję za wskazówki.
Lengin - pochodzenie, gniazdo
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Wladyslaw_Moskal

Longin - pochodzenie, gniazdo
Witaj Pawle,
wedlug prof. K. Rymuta od czasow rozbiorow az do obecnego systemu PESEL, nie wystepowalo i nie wystepuje w Polsce nazwisko Lengin. Jest to bardzo rzadkie nazwisko w Europie - strona genealogiczna Forebears = Przodkowie podaje , ze w 2014 nazwisko Lengin nosilo w Rosji 19 osob, a we Francji 12 osob.
Natomiast nazwiska Longin i Longinus [ kiedys znaczylo "longin nasz"] wystepuje w Polsce i innych krajach europejskich;
http://nlp.actaforte.pl:8080/Nomina/Ndi ... sko=longin
Nazwisko Longin w 2014 r nosilo 1371 Francuzow, 331 Belgow, 267 Chorwatow,197 Austriakow, 70 Niemcow, 52 Wlochow, 49 Czechow , 38 Anglikow, 22 Rosjan,10 Dunczykow i 6 Polakow.
Nazwisko Longin jest nazwiskiem Galow rozpowszechnionym w starozytnosci w Europie Zachodniej ale i wsrod Slowian , a "long" w j. francuskim znaczy ; długi, smukły, wysoki, a "long + in" ja tlumacze ; w (rzeczywistosci) wysoki, przystojny (mezczyzna).
Zatem Marianna Longinówna mogla byc rdzenna Polka, ktorej juz zruszczono nazwisko na Lengin.
Serdecznie pozdrawiam - Wladyslaw
wedlug prof. K. Rymuta od czasow rozbiorow az do obecnego systemu PESEL, nie wystepowalo i nie wystepuje w Polsce nazwisko Lengin. Jest to bardzo rzadkie nazwisko w Europie - strona genealogiczna Forebears = Przodkowie podaje , ze w 2014 nazwisko Lengin nosilo w Rosji 19 osob, a we Francji 12 osob.
Natomiast nazwiska Longin i Longinus [ kiedys znaczylo "longin nasz"] wystepuje w Polsce i innych krajach europejskich;
http://nlp.actaforte.pl:8080/Nomina/Ndi ... sko=longin
Nazwisko Longin w 2014 r nosilo 1371 Francuzow, 331 Belgow, 267 Chorwatow,197 Austriakow, 70 Niemcow, 52 Wlochow, 49 Czechow , 38 Anglikow, 22 Rosjan,10 Dunczykow i 6 Polakow.
Nazwisko Longin jest nazwiskiem Galow rozpowszechnionym w starozytnosci w Europie Zachodniej ale i wsrod Slowian , a "long" w j. francuskim znaczy ; długi, smukły, wysoki, a "long + in" ja tlumacze ; w (rzeczywistosci) wysoki, przystojny (mezczyzna).
Zatem Marianna Longinówna mogla byc rdzenna Polka, ktorej juz zruszczono nazwisko na Lengin.
Serdecznie pozdrawiam - Wladyslaw
Panie Władysławie,
dziękuję za objasnienia i podpowiedź. Dotychczas nie skupiłem się na statystyce występowania tego nazwiska - poszukam również w tę stronę - może faktycznie Lengin/Longiny to osadnicy z "zachodu".
Węszyłem dotychczas w polskich zasobach. Obstawiałem, że pochodzenie może być z terenów W. Księstwa Litewskiego bo nieliczni Konopniccy emigrowali na teren dzisiejszej Białorusi. Drugi wariant jaki przyjmowałem, że Lenginówna/Longinówna to przezwisko od miejsca pochodzenia czyli miejscowość w stylu Ledziny/ Lądziów / Lenginy / Lengi / Lęgi etc.
Zwykle rzadkie nazwiska ułatwiają poszukiwania. W moim przypadku raczej nie
.
Niemniej dziękuję za pomysł, wskazówki i Pana tłumaczenie.
pozdrawiam
Paweł M.
dziękuję za objasnienia i podpowiedź. Dotychczas nie skupiłem się na statystyce występowania tego nazwiska - poszukam również w tę stronę - może faktycznie Lengin/Longiny to osadnicy z "zachodu".
Węszyłem dotychczas w polskich zasobach. Obstawiałem, że pochodzenie może być z terenów W. Księstwa Litewskiego bo nieliczni Konopniccy emigrowali na teren dzisiejszej Białorusi. Drugi wariant jaki przyjmowałem, że Lenginówna/Longinówna to przezwisko od miejsca pochodzenia czyli miejscowość w stylu Ledziny/ Lądziów / Lenginy / Lengi / Lęgi etc.
Zwykle rzadkie nazwiska ułatwiają poszukiwania. W moim przypadku raczej nie
Niemniej dziękuję za pomysł, wskazówki i Pana tłumaczenie.
pozdrawiam
Paweł M.
A te trzy rekordy z kujawsko-pomorskiego są ci znane i próbowałeś tam szukać jakichś śladów?
@WWAFRA, nie, nie wiem, o których rekordach mowa. Możesz mi podpowiedzieć o jakie rekordy chodzi i gdzie je znajdę?
pozdrawiam
Paweł M.
pozdrawiam
Paweł M.