Rodzina Gorczyńskich, Fryc i Sokołowskich Podlasie - Białyst

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Konrad_Gawrylczyk

Sympatyk

Post autor: Konrad_Gawrylczyk »

Szukam Gorczyńskich i Fryc z Podlasia, oraz Sokołowskich, z Białegostoku, konkretnie pomocne mogą być informacje, osób które w swojej rodzinie mieli takie osoby jak;

- Aleksander Sokołowski syn Piotra Sokołowskiego i Marianny z domu Wiszowata. Aleksander zawarł związek małżeński z Wandą Jadwigą Gawrylczyk w roku 1936 parafia Białystok Wniebowzięcia NMP.

Jeżeli chodzi o Gorczyńskich to Jan Gorczyński, Adela Gorczyńska i Augusta Gorczyńska z domu Fryc
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Przede wszystkim należy sprawdzić czy w archiwum zachowały się alegata (załączniki do ślubu) a głownie odpisy aktów urodzenia nowożeńców. Pozwoliłoby to ustalenie konkretnej parafii do poszukiwania dalszych informacji o Piotrze Sokołowskim i Mariannie z Wiszowatych. Gdyby ich nie było (czego niestety się spodziewam) to czeka skomplikowane i trudne poszukiwanie. Nazwiska Sokołowski (a na Podlasiu także i Wiszowaty) to nazwiska bardzo popularne . To widać w genetece , niestety nie widać w zindeksowanych parafiach śladu istnienia pary Piotr Marianna,
Przeglądanie ksiąg metrykalnych kilkunastu hipotetycznych parafii w poszukiwaniu ich aktów urodzin jest oczywiście możliwe ale bardzo czasochłonne. W białostockim AA zajęłoby to ze dwa dni
Inna droga to dotarcie do aktu zgonu Piotra Sokołowskiego. Z aktu ślubu z 1936 roku wiadomo że Wanda zmarła w Białymstoku w 1993. Czy znana jest wiedza na jakim cmentarzu jest pochowana? na tych które są zindeksowane takiej osoby nie ma . Ale w Białymstoku jest jeszcze kilka innych cmentarzy. Czy jest jakaś wiedza na którym spoczywa .bo tam pewnie pochowany jest i Aleksander. Przy pomocy zapisu daty na nagrobku można by dotrze do jego aktu zgonu a w jego wyniku może aktu urodzin.
Na marginesie czy byli odpytywani najstarsi członkowie Pańskiej rodziny. Nazwisko sugeruje związki rodzinne z Wandą Ja akurat jestem z pokolenia tych starszych i wiedzę rodzinna ogarniam do dziadków czyli XIX wieku. Najpewniej to samo powinni wiedzieć najstarsi w Pańskiej rodzinie. Taka wiedza pozwoliłaby na szukanie poprzez metryczki dowodów osobistych . Te przechowywane są w USC
Bez uruchomienia tych czasochłonnych i kłopotliwych procedur poszukiwawczych pozostaje:
czekać, że może ktoś kto wie i się odezwie
czekać aż kiedyś wszystko zostanie zindeksowane.
Natomiast co do pozostałych nazwisk to bardzo pomocne może być nazwisko Fryc, bardzo rzadkie . Wskazuje na Augustów . Zważywszy że nazwisko Gorczyński też w okolicach występuje to tam bym szukał jakiegoś punku zaczepienia.
Konrad_Gawrylczyk

Sympatyk

Mój pomysł jest taki, aby przez Piotra i Mariannę dotrzeć do Wandy i Aleksandra, oraz ich dzieci. Niestety nie mam pojęcia gdzie może być pochowana Wanda przeszukałem wszystkie wyszukiwarki grobów i nic. Wystąpiłem aktualnie do UM w Białymstoku o udostępnienie jej koperty dowodowej i czekam. Jeżeli chodzi o najstarszych członków rodziny to jest nie możliwe. Mój dziadek Bronisław ur.1918 zm.1993 ur. w Raczkach nie miałem nawet możliwości go poznać. Jego matka Adela Gorczyńska i Piotr Gawrylczyk. Teraz podczas poszukiwań udało mi się natrafić na wątek Wandy czyli dziadek miał siostrę. Dziadka wychowywali jego dziadkowie rodzice Adeli Jan Gorczyński kowal w Raczkach i jego żona Augusta Fryc. Tylko tyle informacji posiadam, więc cały czas szukam. Dziękuję za podpowiedzi ;) Pozdrawiam
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Natrafiłem na ten link, domyślam się Pańskiego autorstwa
http://www.listawykletych.pl/katalog/ga ... bronislaw/
Wspaniałego ma Pan dziadka, ale do rzeczy
Jeśli Wanda była jego siostra to może warto o nią rozpytać Gawrylczyków żyjących w Białymstoku. Wystarczy w google wpisać Białystok Gawrylczyk i wypadnie kilka namiarów kontaktowych . A nuż któreś nich to bliżsi czy dalsi krewni Wandy . Popytać nie szkodzi a czasem może przynieść niespodziewany efekt . Tę metodę sprawdzałem z powodzeniem
Ps A jeśli już Pan wystąpił o kopertę dowodową Wandy to czemu nie wnioskować o to samo dla Aleksandra?. Bez ustalenie parafii gdzie się urodził jakakolwiek kwerenda będzie niemożliwa.
Konrad_Gawrylczyk

Sympatyk

Ja tam tylko dodałem parę, rzeczy od siebie reszta już była wpisana przez Fundacja Kwartalnika „Wyklęci” - Biogram powstał przy wsparciu Małopolskiej Agencji Rozwoju Regionalnego S.A. Powiem Panu, że próbowałem tej metody i nikt nie kojarzy Wandy ani z Gawrylczyków ani z Sokołowskich. Aleksandra koperty dowodowej nie mogę dostać bo nie znam jego daty zgonu a bez tego nie chcą przeprowadzić kwerendy.
Awatar użytkownika
Gortadt_Zbigniew

Sympatyk

Post autor: Gortadt_Zbigniew »

Czy ktoś z Pana rodziny mieszkał może w Piszu? Jeśli pamięć nie do końca mi szwankuje, to mogła być Helena Gorczyńska. Przełom XX/XXI wieku. Miała córkę lub syna mieszkających również w Piszu, którego współmałżonek/ka zmarła też w tym okresie. Wcześniej (przed II WŚ) mieszkała gdzieś w powiecie Wysokie Mazowieckie. Jakieś powiązania (towarzyskie? rodzinne?) z Malińskimi, Zofią Gortadt i Roszkowskimi z Brzozowa Solnik.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

W ustaleniu daty zgonu Aleksandra może pomóc kontakt z administracjami cmentarzy. Wklejam dwa linki do białostockich parafii które mają duże cmentarze bez internetowej wyszukiwarki
https://archibial.pl/parafie/info/36-sw ... bialystok/
To Starosielce, przed wojną dynamicznie rozwijająca się osada kolejarsko przemysłowa . Miałem tam kolegę Sokołowskiego ale już nie żyje, nie mogę odpytać
https://archibial.pl/parafie/info/24-ni ... bialystok/
Więcej cmentarzy( poza tymi sprawdzonymi, które mają wyszukiwarki a nie widać tam ani Aleksandra ani Wandy) wedle mnie wtedy w Białymstoku nie było
Konrad_Gawrylczyk

Sympatyk

Re: Rodzina Gorczyńskich, Fryc i Sokołowskich Podlasie - Bia

Gortadt_Zbigniew pisze:Czy ktoś z Pana rodziny mieszkał może w Piszu? Jeśli pamięć nie do końca mi szwankuje, to mogła być Helena Gorczyńska. Przełom XX/XXI wieku. Miała córkę lub syna mieszkających również w Piszu, którego współmałżonek/ka zmarła też w tym okresie. Wcześniej (przed II WŚ) mieszkała gdzieś w powiecie Wysokie Mazowieckie. Jakieś powiązania (towarzyskie? rodzinne?) z Malińskimi, Zofią Gortadt i Roszkowskimi z Brzozowa Solnik.

Niestety nie odpowiem bo nie wiem. Jedynie co kojarzę to Jan Gorczyński ojciec mojej prababaki Adeli mieli również syna Jana. Tyle wiem na dzień dzisiejszy o Gorczyńskich.
Konrad_Gawrylczyk

Sympatyk

Re: Rodzina Gorczyńskich, Fryc i Sokołowskich Podlasie - Bia

jamiolkowski_jerzy pisze:W ustaleniu daty zgonu Aleksandra może pomóc kontakt z administracjami cmentarzy. Wklejam dwa linki do białostockich parafii które mają duże cmentarze bez internetowej wyszukiwarki
https://archibial.pl/parafie/info/36-sw ... bialystok/
To Starosielce, przed wojną dynamicznie rozwijająca się osada kolejarsko przemysłowa . Miałem tam kolegę Sokołowskiego ale już nie żyje, nie mogę odpytać
https://archibial.pl/parafie/info/24-ni ... bialystok/
Więcej cmentarzy( poza tymi sprawdzonymi, które mają wyszukiwarki a nie widać tam ani Aleksandra ani Wandy) wedle mnie wtedy w Białymstoku nie było

Panie jamiolkowski_jerzy, dziękuję za podpowiedź i pomoc, ale już to zrobiłem dawno temu i nie dostałem żadnej odpowiedzi do dzisiaj niestety
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”