Ustalenie dokładnej daty zgonu.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

MrTomiQ

Nieaktywny

Post autor: MrTomiQ »

Dzień Dobry
Mam takie proste pytanie, jak mam ustalić kiedy dana osoba zmarła? Czy posiadając takie informacje, jak data urodzenia, rodzice i gdzie się urodziła mogę napisać do jakiegoś archiwum?

Poza tym wiem jaka to parafia, ale ksiądz powiedział, że chociaż rok muszę ustalić, żeby odszukał akt zgonu. Dlatego nie mam pomysłu, jak mam ustalić datę zgonu?

Pozdrawiam
Tomasz
Ostatnio zmieniony sob 27 lip 2024, 15:52 przez MrTomiQ, łącznie zmieniany 1 raz.
poz_marecki

Sympatyk

Post autor: poz_marecki »

Dzień dobry,zacznijmy od tego czy księgi zgonów za dany okres są dostępne na tej stronie,u Mormonów,w szwa ,na stronie Basia.famula(Wielkopolska)lub gdzie indziej .( Jeżeli tak to polecam poszukiwania w długie zimowe wieczory .)
Za jaki okres ? Trzeba ustalić mniej więcej wg . opowieści rodzinnych ,ile zmarła osoba miała lat w momencie śmierci: bardziej 20 czy raczej 60 lub 70 .
Dodajesz hipoteczny wiek do daty urodzenia i szukasz na początek 10 lat przed tą datą i 10 lat po lub więcej, jeśli nic nie ma. Jaki to region i przedział czasowy ?
Chodzenie do księdza to etap końcowy ,gdy już nie ma wyboru.
Pozdrawiam
Marek
poz_marecki

PS
I tak masz szczescie ze wiesz do ktorego ksiedza isc ,bo czasami to nawet nie wiadomo w jakim kraju szukac ,niestety.
Ostatnio zmieniony pt 13 sty 2023, 09:36 przez poz_marecki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Dzień dobry,

skoro parafia znana, to może i znane są:
- cmentarz, na którym osoba ta została pochowana (wyszukiwarka, pomoc z forum, nekrolog)
- gmina, w której osoba ta mieszkała (koperty dowodowe, księgi meldunkowe)
Nie znając jednak okresu i regionu/miejscowości, na co słusznie zwrócił uwagę Marek, trudno coś doradzić.

Pozdrawiam
Aneta
MrTomiQ

Nieaktywny

Dzień Dobry.
Ksiąg tych nie ma onlinne. Dotyczy to okres lat od 1920-1945. Więc pozostaje etap końcowy.
2.
Niektórych pomników już nie ma, bo zmarli około 1920r.
Nie wiem czy są koperty dowodowe dla zmarłych przed 1945r.?

Pozdrawiam
Tomasz
stanley1980

Nieaktywny

Re: Ustalenie dokładnej daty zgonu.

Post autor: stanley1980 »

MrTomiQ pisze: Poza tym wiem jaka to parafia
Ta parafia ma nazwę?
Szukane osoby mają nazwiska?
MrTomiQ

Nieaktywny

stanley1980 pisze:
MrTomiQ pisze: Poza tym wiem jaka to parafia
Ta parafia ma nazwę?
Szukane osoby mają nazwiska?
Witam.
Jakby mi zależało na znalezienie zgonu konkretnej osoby to bym dodał osobny post, bo nie będę wypisywał listy 20 osób, jak mam kontakt z ich rodzinami i wiem, że nikt już nic więcej nie wie. Poza tym samemu mogę zadzwonić do księdza, ale chciałem się dowiedzieć czy jest inny sposób, aby ustalić ich datę zgonu.

Pozdrawiam
Tomasz
stanley1980

Nieaktywny

MrTomiQ pisze:Ksiąg tych nie ma onlinne.
Co druga osoba na tym forum pisze, że nie ma ksiąg on line, a potem okazuje się, że jednak są, po prostu ich nie widziała lub nie umie szukać w internecie. Masz konto na MH? Tam też nie ma zgonów tych osób? Nikt inny nie robi ich drzewa? Ewentualnie na Ancsetry?
MrTomiQ

Nieaktywny

stanley1980 pisze:
MrTomiQ pisze:Ksiąg tych nie ma onlinne.
Co druga osoba na tym forum pisze, że nie ma ksiąg on line, a potem okazuje się, że jednak są, po prostu ich nie widziała lub nie umie szukać w internecie. Masz konto na MH? Tam też nie ma zgonów tych osób? Nikt inny nie robi ich drzewa? Ewentualnie na Ancsetry?
Witam.
Oczywiście, że nie ma tych ksiąg onlinne, bo dotyczy to lat po 1920r. Mam konto na mh, tam również nie ma zgonów tych osób. Tak się złożyło, że żadna z osób, które tworzą drzewo nie zna dokładnej daty zgonu tych osób. Ancestry również nie posiada, bo tak jak mówię są to zgony po 1920r.

Pozdrawiam
Tomasz
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Zarówno informacje o księgach zgonów młodszych niż 1920 jak i metodach poszukiwania informacji o zgonach są dostępne - w tym na forum.
Co nie znaczy ("oczywiście"), że "co druga księga zgonów z lat 30 czy 40 XX" jest on-line. (a szerzej "ma kopie cyfrowe")
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
stanley1980

Nieaktywny

MrTomiQ
To co piszesz tylko potwierdza moją opinię, że nie masz wiedzy i doświadczenia w internetowych poszukiwaniach genealogicznych.
Znasz polskie przepisy? Zgony są chronione do 70 lat, czyli w internecie mogą być zgony do 1952 roku!
Chyba pomyliło ci się z urodzinami i stąd ten 1920 rok, bo urodziny są chronione 100 lat.
W internecie jest mnóstwo parafii, gdzie zgony są ogólnodostępne do 1945 roku.
Są też parafie z urodzinami do 1945 roku, ale tutaj skany nie są dostępne dla wszystkich.
Jakie masz konto na MH? Płatne czy bezpłatne?
Na ancestry są dostępne zgony nawet i z 1990 roku... nie wiem skąd u ciebie znowu ten 1920 rok?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

70? od kiedy te "polskie przepisy" obowiązują? i co to w praktyce znaczy? Tj co masz konkretnie na myśli pisząc "Zgony są chronione do 70 lat, czyli w internecie mogą być zgony do 1952 roku!"?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
MrTomiQ

Nieaktywny

stanley1980 pisze:MrTomiQ
To co piszesz tylko potwierdza moją opinię, że nie masz wiedzy i doświadczenia w internetowych poszukiwaniach genealogicznych.
Znasz polskie przepisy? Zgony są chronione do 70 lat, czyli w internecie mogą być zgony do 1952 roku!
Chyba pomyliło ci się z urodzinami i stąd ten 1920 rok, bo urodziny są chronione 100 lat.
W internecie jest mnóstwo parafii, gdzie zgony są ogólnodostępne do 1945 roku.
Są też parafie z urodzinami do 1945 roku, ale tutaj skany nie są dostępne dla wszystkich.
Jakie masz konto na MH? Płatne czy bezpłatne?
Na ancestry są dostępne zgony nawet i z 1990 roku... nie wiem skąd u ciebie znowu ten 1920 rok?
Czyli mam pecha, bo z moich parafii nic praktycznie nie ma. Parafie: Tuchola(Kuj-Pom), Raciąż(Kuj-Pom), Chechło (Małopolska), Cieślin(Małopolska). Z tego co Pan opowiada to jeszcze się z tym nie spotkałem, bo w żadnej z moich parafii nie znalazłem nic powyżej tego 1920 któregoś. Rozumiem, że mogą być, ale chyba częściej jednak nie ma niż są :)? Pewnie chodzi o to, że akta urodzeń są chronione przez 100 lat, a dlatego też nie wstawiają zgonów i małżeństw z późniejszych lat :).

Pozdrawiam
Tomasz
puszek

Sympatyk

Post autor: puszek »

Na genealogiawarchwach z Tucholi są zgony z 1922r., 1925r., 1928r. i 1931r.
Bożena
MrTomiQ

Nieaktywny

puszek pisze:Na genealogiawarchwach z Tucholi są zgony z 1922r., 1925r., 1928r. i 1931r.
Witam.
Dokładnie o tym mówię 1931r., a według Pana wyżej rodo działa tylko 70 lat wstecz w przypadku aktów zgonu, więc powinny być do 1952 :). Mówiłem, że to chyba rzadkość, ale tak to już jest jak ktoś wie lepiej :D.

Pozdrawiam
Tomasz
enora

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: enora »

Dzień dobry.

Tak dla ścisłości - zgodnie z ustawą archiwalną akta małżeństw i zgonów udostępniane są po 80 latach. Po 70 latach - akta notarialne, księgi wieczyste, sprawy sądowe.

W praktyce papierowe księgi USC zawierają w jednym tomie urodzenia, małżeństwa i zgony, więc w całości udostępniane są po 100 latach. Ale jeśli są zdigitalizowane, to można je "podzielić" i zgony oraz małżeństwa udostępnić po 80 latach.

Ale już indeksy zmarłych, nekrologi, spisy pochowanych itp. można publikować bez karencji czasowej, bo ochrona danych osobowych dotyczy wyłącznie żywych. Klauzula 80 lat ma chronić dane zgłaszającego, świadków, rodziców itp., które znajdują się w aktach zgonów. Przyjmuje się, że skoro w momencie spisania aktu osoby te były pełnoletnie, to po 80 latach też już nie żyją.

A cmentarz zawsze warto odwiedzić. Nawet jak pierwotny grób się nie zachował, to niekiedy na nowym pomniku wpisuje się dane wcześniej pochowanych osób. Przynajmniej w mojej rodzinie jest taki zwyczaj. (Przez co mam zagwozdkę, bo daty dzienne zgonów trojga osób zmarłych w 1918 na hiszpankę na pomniku i w aktach się różnią , a ja nie wiem, któte przyjąć za prawdziwe.)

Eleonora
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”