Szlachta powiatu Oszmiańskiego, Lista A - Olch

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Gosia253

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Gosia253 »

Witam,
A Kisiel-Dorohinicki Wacław (dziadek) syn Wacława (pradziadek) i Wincentyny Czyż wystepuje w spisie? Wiesz coś o nich może?

Gosia Kisiel-Dorohinicka
Jursza_Wasil

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jursza_Wasil »

Witam, napewno te osobe nie jest z oszmiańszczyzny - nie widze nic w temat tych imion
Pozdrawiam
Koskowski_Filip

Sympatyk

Post autor: Koskowski_Filip »

Murza-Murzicz - Konstanty ur. 1896 w Wilnie, a właściwie to Kerym Murza-Murzicz, miał braci Stefana, Aleksandra. Ojcem był Adam Murza-Murzicz - wiceprezes Sądu Okręgowego w Wilnie, notariusz w Wilnie. Był także prezesem Muzułmańskiej Gminy Wyznaniowej w Wilnie, zmarł w 1929 roku w Wilnie.

Stefan Prezes Sądu Okręgowego w Grodnie, zmarł w Ałtajskim Kraju - zesłany (brak danych o dacie i miejscu).
Aleksander - podporucznik, student UW, zginął w Katyniu.

Takie dane udało się zebrać dzięki użytkownikowi: ROMAN_B, bardzo dziękuję!

Poszukuję wywodu tej gałęzi rodziny, Konstanty zmarł po śledztwie UB w 1953 roku. Ożeniony był z Jadwigą z Babskich, córką Kazimierza Babskiego i Matyldy z Łubkowskich.
Z pozdrowieniami!
Awatar użytkownika
Szymańska_Anna

Sympatyk

Post autor: Szymańska_Anna »

Witam serdecznie,
Czy w spisie jest więcej informacji dot. Kaczanowskich? Poszukuję rodziny Kaczanowskich z Wileńszczyzny. Znana mi gałąź pochodzi od Wincentego Kaczanowskiego, który ożenił się z Julią Sinkiewicz. (Miała ona m.in. siostrę Joannę). W 1869r. urodził się syn Wincentego i Julii Sinkiewicz Kaczanowskich: Antoni (Piotr) Kaczanowski. Poszukuję jego rodzeństwa.Antoni (Piotr) przeniósł się do Wilna, ale nie wiem skąd.
Z góry dziękuję za pomoc.
Anna Szymańska
bogda252

Sympatyk
Nowicjusz

Szlachta Oszmiańskiego powiatu -Lista

Post autor: bogda252 »

Bardzo proszę o sprawdzenie i ewentualnie podanie informacji o rodzinie Misiewicz Józef - ok. 1830 rok mąż Domiceli Kownackiej.
Serdecznie pozdrawiam
Bogusława Stawska- Kaszczyniec.
bogda252@wp.pl
Bogusława Stawska-Kaszczyniec
gama_1005

Sympatyk

Post autor: gama_1005 »

Witajcie, w spisie widnieje nazwisko Jundziłł. W akcie urodzenia mojej prababki jest zapis Waleria z Jundzinów, mniemam że to może być kolejny wątek do rozpatrzenia. jej mężęm był Władysław Sawicki, mieli prawdopodobnie troje dzieci, syn Stanisław(ur. 1908), ochrzczony w Farze w grodnie, i dwie córki -jedna Helena.
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Szukam informacji o rodzinie Kotowicz - wiem o braciach Ksawerym i Aleksandrze (ur.1833 i 35), synach Józefa i Anny z Wasilewskich. Czy coś na ich temat się znajdzie?
Pozdrawiam
Joanna
alexluty

Post autor: alexluty »

Witam,
czy uzyskam szersze info o Alchimowicz ?

pozdrawiam
Gosia253

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Gosia253 »

Witam,
mogę poprosić o informacje o rodzie Kisiel h. Kisiel?

Gosia Kisiel Dorohinicka
Małgorzata Kisiel-Dorohinicka
-----------------------------------
Szukam informacji o rodzinach: Kisiel, Kisiel-Dorohinicki z Litwy, Chwała ze Szczurowej, Kot ze Skorczowa (parafia Kazimierza Wielka) i z Boronic (parafia Kościelec)
agnesoli21

Sympatyk

Post autor: agnesoli21 »

Witam! Szukam przodków z rodziny mojego męża. Poszukuje jakiś informacji o jego prababci i jej przodkach. Wiem tylko że nazywała się Zofia Andrzejewska i pochodziła z Oszmiany, ur 1893roku. Ma Pan może jakieś wiadomości o takiej rodzinie.Pozdrawiam. Agnieszka Narbutowicz
Pozdrawiam. Agnieszka Narbutowicz
Dustypaul

Post autor: Dustypaul »

Looking for info on Donat Kowzan, D 1863, was researched by Romuald Romanski in a book. Married twice, was my great-great grandfather. His son was Julius Jordan Kowzan and moved to USA.
Appreciate the response.

Paul
Matbir

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Matbir »

Szanowny Panie Jursza Wasil,
Chciałbym zapytać o informacje jakie Pan o rodzinie Birula h. Birula wymienioną w pierwszym poście. Otóż osoby noszące nazwisko Birula lub Białynicki-Birula pieczętowały się herbami Białynią, Hołobokiem i Birulą (wersją Kościeszy). W guberni Mińskiej wywodziła szlachectwo linia pieczętująca się Hołobokiem, uznana za szlachtę w 1816. Linia ta osiadła głównie pod Kojdanowem ale przenikała do powiatu oszmiańskiego. W Nalibokach był ochrzczony w XIX w. Lucjan jeden z potomków wywodzących się w Mińsku. Na początku XX w. koło Derewna mieszkały 3 rodziny Birulów; w Balewiczach, Ogrodnikach i Sankowie koło Bielicy (moja rodzina). Jedna jeszcze w Humienowszczyźnie ale nie wiem czy to już nie gub. mińska. Jan Ciechanowicz w książce "Dzieci Żelaznego Wilka" wymienia:
"Jeśli chodzi o wiek XIX, to „Księga Szlachty” klasy drugiej powiatu oszmiańskiego z roku 1844 wymienia między innymi Jerzego Szymona Józefa Birulę i jego żonę Florentynę z Krupskich, właścicieli części majątku Narbutowszczyzny z trzema chłopami poddanymi (CPAH Litwy w Wilnie, f. 391, z. 7, nr 427, s. 5; f. 391, z. 8, nr 86(1), s. 37)."
U Ciechanowicza jest tez list ugodowy spisany w Oszmianie 16.10.1789 pomiędzy Stefanem - ojcem a Janem synem w sprawie niezwrócenia przez Stefana Janowi spadku po jego matce.
Sytuacja i osoby mogłyby pasować do rodziny wywodzącej się w gub. mińskiej, ale nie data. Stefan z wywodu zmarł 25.07.1779 więc nawet jeśli data jest omyłkowo o 10 lat postarzona ugoda nie może dotyczyć tego Stefana bo już nie żył.
W Oszmiańskim mogła być inna linia Birulów.
Za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Mateusz Birula
adamrw

Sympatyk

Post autor: adamrw »

Chciałbym zapytać, czy jest szansa, by lista doszła do litery W? :)
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Dorota_Michniewicz24

Post autor: Dorota_Michniewicz24 »

Witam serdecznie. Może wie Pan coś więcej o nazwisku Michniewicz? Pradziadek męża jest pochowany na prywatnym cmentarzu Szalewicza w dworze Adamiszki. Może podpowie pań gdzie szukać metryk? Znamy tylko przybliżoną datę narodzin i śmierci Władysława Michniewicz.
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

Od strony 190:

file:///C:/Users/Admin/Desktop/Legitymacje%20szlachty%20w%20Cesarstwie%20Rosyjskim/Herbarz%20oszmia%C5%84ski.pdf

ale, to herbarz orszański. ;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”