PaulinaK pisze:Irena_Powiśle pisze:PaulinaK pisze:Dzień dobry,
Chciałabym ustalić przede wszystkim, w jakim okresie czasu dokładnie mój prapradziadek służył w wojsku carskim, a jeśli się da, może więcej szczegółów jeśli zachowały się jakieś dokumenty.
Mój prapradziadek nazywał się:
Józef Filipczak, syn Walentego Filipczaka i Katarzyny (zd. Lebuzińskiej/Leduzińskiej/Łabędziak?)
ur. prawdopodobnie ok. 1876, Węglewice, par. Witonia, powiat Łęczyca
zm. 9.12.1945, pochowany w Łodzi
17.05.1900 w Bałutach urodził się syn Józefa, Antoni i w akcie chrztu, który odbył się w Łodzi jest napisane "ono uznane (przytulone, adoptowane?) przez nieobecnego przy tym akcie z powodu służby wojskowej Józefa Filipczaka, 24 lata mającego", co zasiało mi wątpliwość, czy Antoni jest jego synem i w jaki sposób Józef uznał syna, skoro był nieobecny.
Na stronie gwar.mil.ru (straty IWŚ) znalazłam jednego pasującego -
Józef Filipczak, 3 pułk strzelców, pluton 6, katolik, żonaty, wcielony do wojska z rezerwy, gub. Piotrkowska, pow. Łodziński, zaginął bez śladu dnia 7 grudnia r.1914
https://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_don ... 26page%3D2
Dodam, że walczył w bitwach na zachodzie/ zachodzie północnym - z wojskiem niemieckim/pruskim.
Dziękuję! Zaginął bez śladu nie jest równoznaczne ze "zginął", bo umarł w 1945... Czy jest szansa na poznanie daty początków służby? I co się z nim stało w 1914?
Akt urodzenia jego syna Antoniego jest z maja 1900r. i tam jest już nieobecny z powodu służby.
Moja babcia mówiła też, że:
1. walczył z Japończykami (obstawiam, że chodzi o wojnę: 8 lut 1904 – 5 wrz 1905)
Jego syn, Sfefan urodził się 31.12.1905 - czyli musiał być poczęty na koniec marca, początek kwietnia 1905, co oznacza że Józef wrócił przed końcem wojny, jeśli tam był? (czekam jeszcze na dokładne tłumaczenie tego aktu urodzenia)
2. był w niewoli bolszewickiej (ale to już czasy po I Wojnie Światowej) - czy to też można jakoś zweryfikować?
Pozdrawiam:)
Paulina
Mogła być niewola lub dezercja, tym bardziej walczył nie w Galicji/Małopolsce.
Nie wiadomo czy są jakieś dokumenty tej jednostki tego okresu w RGWIA czy nie. Tym bardziej nie wiadomo jaki dokładnie to był 3 pułk strzelców.
Robiłam kiedyś listę biorących udział w wojnie japońskiej 1904-1905 z terenów Polski ale niestety zepsuła się płyta i wszystko zniknęło. Teraz nie mam nic.
Józef mógł trafic na tą wojnę w każdym czasie, mógł być tam w czasie wyprawy (już była o tym mowa na forum) a nie w jednostkach stałych. Stałe - to generalnie były pułki syberyjskie strzelców i marynarka. Wyprawy - ekspedycje - były z Spb i Odessy oraz z innych miast.
W internecie jest wyszukiwarka odznaczonych w tej wojnie, nie wszyscy sa ale coś.
2. Niewola bolszewicka - to rosyjski archiwum RGWA, listy oraz inne dokumenty znajdują się w tym archiwum.
tu adres mailowy
http://rgvarchive.ru/ob-arkhive/kontakt ... siya.shtml
rgva_rf małpa mail.ru
ale nie wiem jaka sytuacja z kwerendami w czasach obecnych.
Szansa dowiedzieć się więcej on-line minimalna. Wyłącznie jeśli jakaś osoba prywatna będzie publikowała listy.