Drogi Arku,
Ty jak zawsze jesteś niezawodny. Nie wiem jak ty to robisz. Tu składam wielkie dzieki:
1) AM 1817/3 - ostatni na stronie. Ten akt jest w naszej Poczekalni. Nie wiadomo skąd się w tym Dobrzyniewie wzięli, a nazwisko jest nietypowe.
https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... 9_0087.jpg
2) baaardzo dziekuje za odnalezienie ślubu mojego Marcina. Właśnie o takie "popchnięcie" mi chodziło; nigdy dotąd nie używałam * w poszukiwaniach. Głuptak ze mnie. A dzięki tej * wyskoczył mi Baretka (!), jakże daleko do późniejszego Baryłkiewicza... Ja tych Baryłów ogladam już od dłuższego czasu, ale Marcin nie pojawił sie nigdy w żadnym akcie jako świadek.
w naszej genetece jest dziura w ŁODZI NMP w urodzinach 1779-1813, a ja nie potrafię znaleźć tych akt na szwa. Ten AM 1823/24 Marcina z Anną wskazuje, że rodzicami byli Dionizy i Apolonia, a oni ślub wzięli w 1780 akt 10. Marcin urodził się w 1791, jego siostra wg aktów ślubów ok 1781, czyli nie znajdę ani Marcina, ani jego rodzeństwa.
3) i jeszcze chciałam nawiązać do poprzednich twoich poszukiwań; kiedyś znalazłeś AU mojego przodka Franciszka Borowskiego. Razem z p. Jerzym szukaliście jeszcze jego aktu ślubu - wtedy bez sukcesu. Po paru latach nawiązałam kontakt z bardzo odległym krewniakiem ze wspólnym przodkiem w XVIII wieku - szukaliśmy Hubnerów z Wielkopolski. Na jego drzewie była jedna Borowska z Supraśla. To była Eureka. Odnalazłam ten ślub w Supraślu, śledząc akt po akcie, a gdy go znalazłam, to po paru dniach administratorzy umieścili...Supraśl w genetece:)
Ania