Poszukuję aktów Rodzina Janikowskich

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

mihau179

Post autor: mihau179 »

Witam, Chciałbym zwrócić się z prośbą o pomoc w odnalezieniu aktów urodzenia Pra-pra-dziadków Karola i Józefy Janikowskich zamieszkałych w Kętach. Rok urodzenia Karola to prawdopodobnie 27.10.1857r, rok zgonu nieznany. Natomiast grób Józefy odnalazłem i rok urodzenia to 26.02.1868 a zgonu 12.05.1920 pochowana w Kętach. Informację te poszukuję aby odkryć główną gałąź drzewa genealogicznego.
Bardzo będę wdzięczny za każdą odpowiedź.
Nicpoń_Elzbieta

Sympatyk

Post autor: Nicpoń_Elzbieta »

Dzień dobry
bardzo ogólnie ujęte. Po pierwsze, które Kęty? Prawdopodobnie te koło Oświęcimia. Akt urodzenia Karola jest w Archiwum Parafialnym, nr 157/1857. Trzeba sięgnąć, bo prawdopodobnie będzie tam adnotacja o małżeństwie, a może i o zgonie. Elżbieta
mihau179

Re: Poszukuję aktów Rodzina Janikowskich

Post autor: mihau179 »

Nicpoń_Elzbieta pisze:Dzień dobry
bardzo ogólnie ujęte. Po pierwsze, które Kęty? Prawdopodobnie te koło Oświęcimia. Akt urodzenia Karola jest w Archiwum Parafialnym, nr 157/1857. Trzeba sięgnąć, bo prawdopodobnie będzie tam adnotacja o małżeństwie, a może i o zgonie. Elżbieta
Rozumiem że jedynym sposobem na uzyskanie aktów jest osobiste odwiedzenie parafii? Mógłbym się dowiedzieć co oznaczają wpisy w uwagach nr domu? Te numery nigdzie mi nie pasują.
Daty tutaj są indeksowane na podstawie przesyłanych aktów gdyż przy jednej osobie jest inna data urodzenia niż widnieje na grobie.
Nicpoń_Elzbieta

Sympatyk

Re: Poszukuję aktów Rodzina Janikowskich

Post autor: Nicpoń_Elzbieta »

Dzień dobry
W genealogii jest tak, mamy metrykę, mamy niepodważalny fakt. Akt zgonu jest najbardziej niewiarygodny. Podobnie jak do innych zapisów, w tym na nagrobkach, musimy podchodzić z rezerwą. Moją babcię na nagrobku postarzyli o 4 lata. Znam napis na płycie grobu matki i syna, gdzie syn jest starszy od matki. Reszta w wiadomościach prywatnych, proszę tam zajrzeć. Pozdrawiam - Elżbieta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”