Witam,
Poszukiwanie rodziców wymienionych w dopisku Jan i Teodora/Fiodora z Ogrodnik ruszyło się do przodu i połowa sukcesu. Dzięki pomocy uzyskałem informację zawartą w akcie drugiego małżeństwa Jana z 1761 roku. Początkowo nie pasował bo domniemany wiek dzieci się nie zgadzał jednak był wdowcem.
Józef Panasiuk
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Panasiuk_Radosław

Dzień dobry panie Radosławie! (a może powinienem rzec, "kuzynie Radosławie"?)Panasiuk_Radosław pisze:Witam,
Poszukiwanie rodziców wymienionych w dopisku Jan i Teodora/Fiodora z Ogrodnik ruszyło się do przodu i połowa sukcesu. Dzięki pomocy uzyskałem informację zawartą w akcie drugiego małżeństwa Jana z 1761 roku. Początkowo nie pasował bo domniemany wiek dzieci się nie zgadzał jednak był wdowcem.
Chciałem bardzo podziękować za ten wątek, trafiłem na niego przez przypadek po rozmowie z siostrą. Żałuję, że około 3 lata za późno, bo mógłbym odrobinę pomóc w poszukiwaniach, jako że mój dziadek, Bazyl Panasiuk, pochodzi właśnie z Pasynek, skąd wyjechał do Bielska Podlaskiego.
Niestety dużo bardziej wstecz nie sięgnę, mój dziadek już nie żyje, ale może moja babcia pamięta jakieś informacje na temat jego rodziców/dziadków.
W każdym razie, dziękuję za wątek, dużo się z niego dowiedziałem.
Pozdrawiam, Adam Panasiuk.
A ja ciągle twierdzę, że rodzina była miejscowej proweniencji.
Nie sposób tego udowodnić poprzez przedstawienie kompletnego ciągu akt, bo księgi Chłopkowa z XVIII w. się nie zachowały. Ale można uprawdopodobnić, czasami dzięki szczęśliwemu zbiegowi okoliczności:
M 2/1761, par. Sarnaki
Panasiuk Iwan & Chwesianka Karwacczanka Zofia, uwagi: Płosków, wdowiec z Ogrodnik
Zofia jest z Płoskowa, ślub w parafii panny młodej?
Potem zamieszkali w Ogrodnikach?
I wychowywali razem dzieci, również te z poprzedniego małżeństwa?
A co, jeśli pierwsza żona owego wdowca miała na imię Teodora?
Dopisek na marginesie - w tym świetle wygląda trochę inaczej...
Pozdrawiam
Krzysiek
PS
Nazwisko Korowajczuk (XVIII w. - "Koroway") również w Sarnakach występuje: regestry.lubgens.eu
Nie sposób tego udowodnić poprzez przedstawienie kompletnego ciągu akt, bo księgi Chłopkowa z XVIII w. się nie zachowały. Ale można uprawdopodobnić, czasami dzięki szczęśliwemu zbiegowi okoliczności:
M 2/1761, par. Sarnaki
Panasiuk Iwan & Chwesianka Karwacczanka Zofia, uwagi: Płosków, wdowiec z Ogrodnik
Zofia jest z Płoskowa, ślub w parafii panny młodej?
Potem zamieszkali w Ogrodnikach?
I wychowywali razem dzieci, również te z poprzedniego małżeństwa?
A co, jeśli pierwsza żona owego wdowca miała na imię Teodora?
Dopisek na marginesie - w tym świetle wygląda trochę inaczej...
Pozdrawiam
Krzysiek
PS
Nazwisko Korowajczuk (XVIII w. - "Koroway") również w Sarnakach występuje: regestry.lubgens.eu