A ja w inne sprawie.
W weekend 1-2 października 2022, wiele ośrodków kultury w całej Polsce bierze udział w "Dniach Seniora z Kulturą". Tzn. że w tych dniach w tych ośrodkach, osoby 60+ będą mogły zakupić bilet wstępu za np. 1zł.
A co to są za ośrodki ? No właśnie. Miała się pojawić ogólnopolska lista przygotowana przez Ministerstwo Kultury, ale ... dotąd się nie pojawiła i nie wiadomo czy w ogóle się pojawi. Trzeba sprawdzać w okolicy i w internecie
Ze swojej strony mogę polecić Zamek w Ciechanowie, pałac Kasińskich w Opinogórze z galerią malarstwa oraz Muzeum Narodowe w Warszawie wraz z oddziałami (a więc również pałacem w Nieborowie i przepiękną jesienną Arkadią). W Warszawie za 1zł będzie można również zwiedzić m.in. Pałac Na Wodzie w Łazienkach Królewskich.
Oczywiście miejsc jest dużo więcej, ale te są zachwycające. Byłam.
Żeby nie było, że piszę tylko o moich stronach - to również Muzeum Narodowe w Krakowie i wszystkie jego oddziały można zwiedzać prawie za darmo. Tu cena jest 5zł, ale i oferta większa, bo oddziałów MNK jest całkiem sporo:
Gmach Główny przy al. 3 Maja; Sukiennice; Muzeum Czartoryskich; Biblioteka Czartoryskich; Muzeum Czapskich; Pawilon Czapskiego; Dom Matejki; Kamienica Szołayskich; Dom Mehoffera; Pałac Biskupa Erazma Ciołka; Muzeum Wyspiańskiego oraz Muzeum Szymanowskiego w Zakopanem.
Mniejsze ośrodki też przygotowały na te dni atrakcje. Nie tylko miasta.
W tej akcji chodzi o aktywizację osób 60+. Tzn. żeby pokazać jak można korzystać się z dobrodziejstw kultury, historii i sztuki. Fajne jest to, że nie odbywa się to w wydzielone godziny w ciągu dnia, tylko jest przez cały weekend. Seniorzy nie są więc wyalienowani od reszty społeczeństwa - przeciwnie, są jej częścią. A przecież wiele takich osób nadal pracuje, nie wszyscy są na emeryturze.
Serdecznie polecam.
Trzeba korzystać póki można.