Siedleń, Turkot parafia Tęgoborze

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

mmigacz

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: mmigacz »

Dzień dobry,

napotkałem problem z zidentyfikowaniem pochodzenia osób o nazwisku Siedleński oraz Turkot. W 1801 r. w miejscowości Świdnik (parafia Tęgoborze) ślub biorą Szymon Kuźma i Ewa Turkot, dwa lata później ww. miejscowości kolejny mój przodek Andrzej Kuźma wstępuje w związek małżeński z Franciszką Turkot. W 1795 r. w parafii Tęgoborze ślub zawiera Wojciech Kuźma oraz Magdalena Siedleń. Rodzina Kuźmów była ze Świdnika wnioskując po metrykach, które przejrzałem.
Pytanie nasuwa mi się na temat nazwiska Turkot oraz Siedleński. Przejrzałem okoliczne parafie, akta ślubów ww. par oraz rodziców chrzestnych ich ochrzczonych dzieci, ale niestety nie przyniosło to rezultatów. Czy ktoś z Państwa natrafił na te nazwiska na przełomie XVIII/XIX wieku w okolicach Tęgoborzy?

Pozdrawiam,
Mateusz Migacz
Pawłowski_Henryk

Sympatyk

Post autor: Pawłowski_Henryk »

Badam parafię Tęgobrze oraz wszystkie parafie sąsiednie CHomranice Męcina Pisarzowa Łososina Górna, Ujanowice, Łososina Dolna (dawna parafia Jakubkowice) oraz Zbyszyce od wielu lat. Nigdy nie spotkałem się z tymi nazwiskami. No ale zawsze można coś pominąć, szczególnie przy mniejszych rodzinach. Po prostu należy przejrzeć wszystkie księgi- zresztą i tak Cię to czeka żeby mieć pełny obraz historii rodziny- i może coś cię wyjaśni,
mmigacz

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: mmigacz »

Panie Henryku, dziękuje bardzo za odpowiedź. Przejrzałem metryki chrztów z parafii Podole (której wcześniej nie brałem pod uwagę) za lata 1766-85 i w ostatnim roczniku występuje nazwisko Turkot, być może jest to linia której szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”