nazwisko Abolina ?

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

solec1

Sympatyk

nazwisko Abolina ?

Post autor: solec1 »

Witam,
czy nazwisko Abolina wywołuje w którymś z Forumowiczów jakiekolwiek skojarzenia?
Szukam Anny z Abolinów, ogólnie na Litwie w II poł. XIX w.
Na razie widzę tylko, że:
1) nazwisko to występuje na Łotwie
2) na Litwie był majątek "Sorokpol alias Abolina Dwór" - nie wiem jednak, jak to interpretować, czy Abolina może też oznaczać tu nazwisko?
3) gdzieś mi "mignęła" Anna Abolina, urodzona w 1733 w... USA czy Anglii (ten wątek odpada)
Będę wdzięczny zatem za wszelkie wzmianki o nazwisku Abolina, ale preferowany "litewski trop".
Pozdrawiam!
Sofeicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sofeicz »

Faktycznie, po krótkiej kwerendzie, wszystkie tropy prowadzą na Łotwę.
Ale nazwisko 'na słuch' raczej mało 'bałtyckie', raczej rosyjskie (jak Anodina). Więc należałoby określić bazowe brzmienie nazwiska (pewnie Abolin).

Co do tropu litewskiego, to nazwiska kobiet niezamężnych dostawały końcówki -aitė, -utė, iūtė lub -ytė, a nazwiska kobiet zamężnych mają końcówkę -ienė.
Może warto poszukać tych litewskich mutacji (Aboliene, Abolajte, Abolute, Abolyte etc.)
anna-grażyna

Sympatyk

Post autor: anna-grażyna »

Wtrącę "trzy grosze" :
-nazwisko zdecydowanie łotewskie jedynie zapis rosyjski.
-w Irkuckim Towarzystwie Genealogicznym jest członkini o tym nazwisku.
(może zechce "połączyć siły")

Anna Grażyna
ROMAN_B

Sympatyk

Pochodzenie nazwiska Abolin - Abolina.

Post autor: ROMAN_B »

Witam.

Ja, też dodam swoje trzy grosze do dyskusji o pochodzeniu nazwiska Abolina. Moim zdaniem nazwisko Abolina jest żeńską formą nazwiska Abolin oraz jest łacińską formą zapisu tego nazwiska. W języku rosyjskim nazwisko Abolin jest zapisywane jako Аболин. Forma żeńska zapisywana jest w postaci Аболина ( Abolina ). Nazwisko w Polsce występuje dość rzadko. Spotykane jest w Rosji, Litwie oraz Łotwie. W Rosji o nazwisku Аболин, niektórzy etymolodzy tak piszą:
Происхождение фамилии Аболин:
„Ежедневно мы сталкиваемся с большим количеством фамилий. Однако, встречая их повсюду, мы редко задумываемся об их происхождении. Довольно большая часть фамилий с балтийской основой образована от древне-литовских и древне-латышских имен и прозвищ. Многие из них происходят от слов, означающих природные явления, небесные тела, растения (например, Rasa – роса, Audra – буря, Aidas – эхо, Linas – лён), или от названий рек и местностей (такие как Ula – Ула, Neringa – Неринга, Gintaras – янтарь, Saule – солнце). Эти имена и прозвища подчеркивают близость балтов к природе, их трепетное отношение к ней. Фамилия Аболин образована от прозвища Абола, которое восходит к латышскому слову «abols», что в переводе на русский язык означает «яблоко». Вполне возможно, что такое прозвище относится к так называемым «профессиональным» именованиям, указывающим на род деятельности человека. Так, основатель фамилии Аболин мог быть садоводом, либо торговцем яблок. Кроме того, такое прозвище могло указывать и на особенности его внешности: он мог быть круглолицым, румяным.
Яблоко считается символом плодородия, здоровья, любви и красоты. Оно играет важную роль в свадебных обрядах. Яблоко выступало в функции любовного знака: парень и девушка, обменявшись плодами, выражали взаимную симпатию, публично объявляли о своей любви. Яблоко, принятое девушкой во время сватовства, — знак согласия на брак.
В таком случае можно предположить, что именование Абола могло быть именем, которое родители могли дать своему ребенку, желая ему вырасти здоровым и обрести свое счастье.
Фамилия Аболин подверглась влиянию русского языка и принадлежит потомкам эмигрантов из Литвы и Латвии.”.

W największym skrócie, wyciskając samą esencję powyżej zamieszczonej etymologii nazwiska Аболин ( Abolin ), można o tym nazwisku powiedzieć:
Nazwisko to pochodzi od łotewskiego słowa „abols”, które tłumacząc na rosyjski oznacza „jabłko”. Wynika z tego, że nazwisko to powstało od przezwiska Abola ( Abola > Abolin ). Przezwisko to może oznaczać, że właściciel tego przezwiska mógł być ogrodnikiem lub sprzedawcą jabłek. Może też oznaczać osobę, która posiadała cechy odnoszące się do wyglądu jabłka: gruby, różowy.
Jabłko jest uważane za symbol urodzajności, zdrowia, miłości i piękna. Gra ono ważną rolę w weselnych obrzędach. Jabłko występowało w roli miłosnego znaku: chłopak i dziewczyna, wymieniwszy owoce wyrażali wzajemną sympatię, publicznie ogłaszali o swojej miłości. Jabłko, przyjęte przez dziewczynę w czasie swatania oznaczało zgodę na ślub.
W tym przypadku przezwisko Abola mogło być też imieniem, które rodzice nadawali dziecku chcąc aby ono wyrosło zdrowe i osiągnęło szczęście.
Nazwisko Аболин ( Abolin ) nie jest nazwiskiem rosyjskim, należy ono do potomków emigrantów z Litwy i Łotwy.

Nazwisko Abolin ( jego żeńska forma Abolina ) może pochodzić też od celtyckiego bóstwa o imieniu Abelin.

Na zakończenie dodam, że w roku 1886 w Rydze urodził się Ро́берт Ива́нович Аболи́н ( po łotewsku Roberts Āboliņš, po polsku Robert Abolin ). Doktor nauk rolniczych i biologicznych, badacz Syberii Wschodniej i Azji Centralnej. Zmarł w 1938 roku w Leningradzie. Robert Abolin był Łotyszem z pochodzenia.
Z uwagi na dokonania naukowe, odkrycia, na jego cześć, jego imieniem nazwano:
• ледник Аболина, его высшая точка (4051 м) пик Аболина и перевал Аболина в Джунгарском Алатау (Lodowiec Abolina, jego najwyższy punkt (4051 m npm) szczyt Abolina i przełęcz Abolina w Dżungarskm Ałataju ).
• скала Аболинав Антарктиде ( Skała Abolina w Antarktyce ).

Może ktoś przytoczy inne etymologie nazwiska Abolin – Abolina – zapewne istnieją.

Pozdrawiam – Roman.

Źródła:

http://www.ufolog.ru/names/order/%D0%90 ... 0%B8%D0%BD
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0 ... 0%B8%D1%87
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

w staropruskim są też podobne:
abalni - jabłoń
abils - koniczyna
abli - jabłko
Pozdrawiam
Jarek
solec1

Sympatyk

Jedyna informacja, ktora w tej chwili posiadam, to akt zgonu z 1925 roku z Wilna - zgon Leontyny Antoniny Bukowskiej z Rychterow - corki Jana i ANNY z ABOLINOW.
Niestety, nic wiecej poki co nie mam, i nie wiem, jak temat "ugryzc" - tzn. gdzie mogłbym szukac ewentualnie slubu Jana Rychtera z owa Anna Abolin(a)... Jan Rychter mogł byc wojskowym w armii carskiej, stad... szukac mozna wszedzie...
Ale dziekuje za szelkie informacje!!!
Sofeicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sofeicz »

Ile lat miała Leontyna w momencie zgonu?
To by pozwoliło na zawężenie ram czasowych poszukiwań.

PS. Tu na łotewskiej stronie urodzin z roku 1900 jest
"1900 Suntaži 36 Kastran-Katrinkaln PAVARS, Janis Reinhold M Mikelis ABOLIN, Anna"

http://www.celmina.com/suntazi_b.html
solec1

Sympatyk

Leontyna miała 54 lata, tzn. urodziła sie ok.1870-72, wedle zapisu w ksiedze meldunkowej z Wilna w "m.suwal*ki".
Najprawdopodobniej mogła sama nie znac dokładnej daty i miejsca urodzin - czesc mezczyzn w rodzinie Rychterow słuzyła w wojsku rosyjskim i prawdopodobnie Leontyna urodziła sie gdzies, gdzie akurat stacjonował jej ojciec, Jan Rychter. Jest pewne prawdopodobienstwo, ze to ten sam Jan Rychter, ktorego akt chrztu jest w Genetece w 1833 u sw.Jana w Wilnie. Zona Jana Rychtera, Anna z Abolinow, mogła urodzic sie gdzies w latach 1830-1850; slub Jana z Anna przed 1872 - tak jedynie z grubsza ustalajac jakies ramy...
Jest tez w całej sprawy i "łotewski slad", bo o mezu Leontyny Antoniny z Rychterow, Janie Bukowskim (1872 Drawcze - 1969 Pruszcz Gdanski; ok.1904 slub z Leontyna) jest rodzinna zapiska "był organista gdzies na Łotwie czy Estonii".
Wiec zupełnie nie wiem, jak z tym ruszyc z miejsca, bo w tej chwili mam obszar: Litwa, Łotwa, Suwalskie...
solec1

Sympatyk

Mam juz dane o zgonie RYCHTER ANNA z domu ABOLIN - zmarła w Sujda (niedaleko Gatczyny) 15.05.1929 w wieku 87 lat.
Czyli była z ok.1842. Akt zgonu znalezc bedzie raczej trudno...
Jej syn mieszkał chyba w Estonii, wiec teraz juz nie jestem pewien, gdzie ewentualnie szukac urodzin Anny Abolin, czy na Łotwie czy w Estonii...

W Rydze owszem nazwisko wystepuje i to w interesujacym mnie okresie, ale wstepnie widze tylko:

U1841 Marianna Karolina Abolin, Piotra i Mariii
U1843 Piotr Abolin, Piotra i Mariii
U1846 Julia Abolin, Piotra i Mariii
U1848 Karolina Abolin, Piotra i Mariii

oraz

U1844 Henrietta Abolin, Bartłomieja i Katarzyny
U1847 Jan Abolin, Bartłomieja i Katarzyny

Bede wdzieczny za wskazowki! - Mariusz
solec1

Sympatyk

Witam,
dzisiaj się okazało, że ABOLIN Anna była nie z Łotwy a z Finlandii. Szukam więc teraz:
a) aktu U Abolin Anny, luteranki, ur. ok. 1843 w Finlandii (będę stawiał pierwsze kroki genealogiczne w tym kraju, jak wspomniałem w oddzielnym poście)
b) aktu U jej nieślubnej córki, Abolin Leontyny Antoniny, która podawała, że urodziła się w Sejnach, ok. 1871-1872 roku. Po pierwszych krokach nic w Sejnach nie odnalazłem. Swoją drogą dosyć to ciekawe, że jakaś mieszkanka Finlandii przebywałaby w Sejnach w tym czasie...
Więc gdyby ktoś miał jeszcze jakieś wskazówki poszukiwawcze co do nazwiska Abolin, byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam serdecznie - Mariusz
mlszw

Sympatyk

Post autor: mlszw »

Czy aby nie z Liflandii, czyli Guberni Inflanckiej?
Pozdrawiam

Marek

PS: W wiadomościach poprzez PW proszę zaznaczać opcję "Powiadom e-mailem".
solec1

Sympatyk

Witam,
jak w innym watku odpowiedzial pewien Forumowicz: ze skroconego protokolu przedslubnego wynika, ze z Liflandii... Nie wiem, czy Finlandie mylono z Liflandia, ale w akcie slubu po rosyjsku mowa o 36-letniej pannie finskiej...
Pozdrawiam - Mariusz
PS. Przepraszam za brak polskich czcionek, ale nie mam ich w tej chwili na klawiaturze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”