Akt ślubu Stempel Teresa - Skałat 1901 OK

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

agatakoala

Sympatyk

Akt ślubu Stempel Teresa - Skałat 1901 OK

Post autor: agatakoala »

Proszę o pomoc w przetłumaczeniu aktu ślubu i przede wszystkim w odszyfrowaniu nazwiska męża:

Nr 2 - Nowosiółka, par. Skałat - 1901 ; .......... Aleksander(?) i Stempel Teresa (ślub)

Link do skanu:
http://agadd2.home.net.pl/metrykalia/30 ... 1_0029.htm

Znane mi fakty, które rozszyfrowałam: Stempel Teresa, córka Piotra i Tekli Janusz

.... Aleksander, syn Michała i Agaty....
Ostatnio zmieniony śr 01 lut 2023, 08:38 przez agatakoala, łącznie zmieniany 1 raz.
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

2 / 21 maja / — / Hołubenny [?] Aleksander, rol., s. Michała i Agaty Geb, ur. w Faszczówce, zam. w Sorocku; gr.[kat.], kawaler, 23 l. / Teresa Stempel, c. Piotra i Tekli Janusz, ur. i zam. w Nowosiółce; panna, 13 3/4 r. / Jan […] [?], rol.; Mikołaj Pro… [?], rol.

Po ogłosz[eniu] trzech zapowiedzi, okazaniu przez narzeczonego metr[yki] chrz[tu] z Łuki (12 [?]/2 ’900, nr 221), świad[ectwa] zapow[iedzi] (Sorocko, 19/5 ’901, nr 37), zezwol[enia] opiekuń[czego] (22/1 ’901, nr IV 2188/2) i wojsk[owego] (18 lut. 1901, nr 2451 [?]), wraz z zezwol[eniem] ojca małolet[niej] narzeczonej — małż[eństwo] pobłogosł. jw.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
agatakoala

Sympatyk

Post autor: agatakoala »

Panie Andrzeju, serdecznie dziękuję za tłumaczenie i próbę odczytania nazwisk, które nie były dla mnie zbyt czytelne. Jestem bardzo wdzięczna!
Pozdrawiam, Agata
Interesuje mnie: parafia Skałat (Ukraina), Kamień, parafia Górno (podkarpackie), Węglowice (Śląsk), Podstolice k. Wieliczki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”