Nazwisko: Łągwa, Łongwa
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=14428&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
- Bożena_Kaźmierczak

Poszukuję informacji o potomkach Teofila Łągwy ur. 1821r. i Marianny z Przybyłów ur. 1822r. zamieszkałych w par. Witów.
Dorota
Dorota
Dorotko! Ja również poszukuję dokumentów dotyczących Łągwów i Przybyłow z okolic Witowa, Milejowa, niestety jak do tej pory bezskutecznie. Już Ci chyba pisałam o Rozalii Łągwa ur w 1876 r w Milejowie, jej rodzice to Augustyn Łągwa ur ok. 1826 r. przypuszczalnie w Witowie, ożeniony z Katarzyną Kocimowską. Nie odnalazłam ich aktu ślubu ani zgonu.
Jeżeli chodzi o nazwisko Przybył, to u mnie występuje Władysława Przybył ur. w 1913, później żona Aleksandra Kotasa. Rodzicami Władysławy Przybył był Ignacy Przybył ur. ok. 1878 r. i Józefa Roniek.
Szukam również aktu ślubu Mikołaja Kotasa ur ok. 1834 r. z Marianną z Górnych. Gdybyś natrafiła na jakąś informację przy okazji swoich poszukiwań lub przy indeksacji tamtych parafii to będę wdzięczna za każdą informację. Pozdrawiam BasiaR
Jeżeli chodzi o nazwisko Przybył, to u mnie występuje Władysława Przybył ur. w 1913, później żona Aleksandra Kotasa. Rodzicami Władysławy Przybył był Ignacy Przybył ur. ok. 1878 r. i Józefa Roniek.
Szukam również aktu ślubu Mikołaja Kotasa ur ok. 1834 r. z Marianną z Górnych. Gdybyś natrafiła na jakąś informację przy okazji swoich poszukiwań lub przy indeksacji tamtych parafii to będę wdzięczna za każdą informację. Pozdrawiam BasiaR
- Bożena_Kaźmierczak

-
Kotas_Patrycja
Re: Nazwisko: Łągwa, Łongwa
Witam serdecznie.
Poszukuję informacji o Władysławie Kotas (Przybył) o jej przodkach i rodzeństwie oraz o Aleksandrze Kotas o jego przodkach i rodzeństwie. Mogę udzielić informacji na temat ich potomków.
Pozdrawiam Patrycja
Poszukuję informacji o Władysławie Kotas (Przybył) o jej przodkach i rodzeństwie oraz o Aleksandrze Kotas o jego przodkach i rodzeństwie. Mogę udzielić informacji na temat ich potomków.
Pozdrawiam Patrycja
-
KamilaBogdanowicz

Re: Nazwisko: Łągwa, Łongwa
Witajcie! U mnie sprawa Łągwów wygląda nietypowo. Na podstawie rodzinnych opowieści i testu DNA typuję, iż mój ojcowski dziadek wywodził się na pewno od Fryderyka Wojciecha Łągwy z Piotrkowa, ur. 1865 w Uszczynie, syna Wojciecha i Wiktorii Łabudzińskiej i z dużym prawdopodobieństwem (99%) mógł być synem lub wnukiem Zygmunta, urodzonego już w Piotrkowie w 1894. Jest też spore prawdopodobieństwo, że jeżeli był wnukiem Zygmunta, to jego ojcem był Tadeusz ur. w 1914 roku. To właśnie z synem tego ostatniego mam duże podobieństwo (rzędu wspólni pradziadkowie/jego rodzic mój dziadek).
Jeśli ktokolwiek zna tą linię, wie coś na temat pozostałych synów Zygmunta - Leona, Kazimierza, a może i innych, proszę o kontakt.
Jeśli ktokolwiek zna tą linię, wie coś na temat pozostałych synów Zygmunta - Leona, Kazimierza, a może i innych, proszę o kontakt.