Nazwisko: Kulwieć

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Irena_Powiśle »

RGIA z. 1343 op 36 jednostki od 13222 -13230 (9 teczek), lata 1895-1903, dotyczące Kulwiecow guberi Kowieńskiej.

Irena
Pozdrawiam,
Irena
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Irenko, dziękuję, wydałam majątek (na szczęście składkowo, bo całosci bym nigdy nie ogarnęła), ale mam. Mnóstwo materiałów, wiele spraw mi się powyjasniało. Znalazłam wielu przodków. Bezcenny materiał.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Post autor: Dubiczyńska_Maria »

Family Search mikrofilm nr 007543414 s. 922 akt 79 Grodno, zgon Jerzego Kulwiecia 1 r., s. Dionizego i Izabeli z Surosieków(?)
Maria
Szukam Giżyckich z Podola, Dubiczyńskich z grodzieńszczyzny i nie tylko
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Marysiu, serdecznie dziękuję. Pozdrawiam.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Alfajet

Sympatyk

Post autor: Alfajet »

W styczniu 1798 roku w parafii Pogiry Adam Kulwiec jest chrzestnym Teresy Petroneli, córki Kazimierza Mackiewicza i Barbary z domu Sągayłłówny (FS #007790319 zdjęcie 293 )
Pozdrawiam,
Grażyna.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Grazynko, dziękuję. Zaraz sobie ściągnę.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Alfajet

Sympatyk

Kilka stron dalej ( ten sam film, zdjęcie 296 ) Adam Kulwiec i Benedicta Buywidówna ( chrzestni w parze z poprzedniego chrztu ) wstępują w związek małżeński w parafii Pogiry. Pan młody z okolicy Michnajcie, parafia Żejmy ( jeśli dobrze odczytuję ). 12 lutego 1798.
Kozera_Piotr

Sympatyk
Nowicjusz

Antoni Kulwieć

Post autor: Kozera_Piotr »

Witam
Szukałem plebana strawczyńskiego Józefa Antoniego Olsz(o)ewskiego a w wyszukiwarce google books znalazłem Antoniego Kulwiecia plebana z Ławaryszek koło Wilna. Pisano o nim w Kuryerze Litewskim Tom 7 z 1811 roku. Dodatkowo znalazłem informacje na forum.vgd.ru, że był poboszczem w Ławaryszkach jeszcze w 1827 roku.
Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Antoni Kulwieć

Piotrze, dziękuję bardzo.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Katarzyna_m

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Katarzyna_m »

Małgorzato

Przeglądając książkę „Kolejarze w Katyniu i innych miejscach kaźni i męki” trafiłam na krótki tekst o Janie Kulwieciu. Oto on:

KULWIEĆ Jan – por. rez. WP. Syn Wacława i Marii, ur. 1.05.1902 w Warszawie. Uczestnik wojny polsko-bolszewickiej w 1920 roku. Absolwent Szkoły Podchorążych Rezerwy Artylerii w Grudziądzu. Ppor. mianowany ze starszeństwem od 1.01.1929. Przydzielony do 1 dyonu pociągów pancernych. Był urzędnikiem Banku Polskiego w Warszawie.
W niewyjaśnionych okolicznościach dostał się do niewoli sowieckiej. Osadzony w obozie dla jeńców wojennych w Kozielsku. Wiosną 1940 wywieziony do Lasu Katyńskiego i tam zamordowany.

Może to Ci się przyda?

Pozdrawiam
Katarzyna
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Kasiu, dziękuję. Wszystko się przyda, nawet jeśli już to wiem, to zawsze może być coś nowego.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Alfajet

Sympatyk

Znów Pogiry w powiecie Wiłkomirskim. EAIS, małżeństwa w 1802 roku, 13 lutego, okolica Boreysze Ignacy Kulwiec poślubia Annę Andruszkiewiczową. Świadkami są Joachim Sipniewski, Dominik Kulwiec i Józef Mackiewicz link do książki https://eais.archyvai.lt/repo-ext/view/266965360
serdecznie pozdrawiam, Grażyna
puszek

Sympatyk

Post autor: puszek »

Witaj Małgorzato.
Może już masz, rewizyjne skazki szlachty pow. wileńskiego z 1819r. Kulwieć
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=3464463
Bożena
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Ojoj, Grażynko, Bożenko, dziękuję bardzo. Zaraz sobie uzupełnię w drzewie.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert

Re: Wojciechowice, Ostrołęka 1905 r. - w którym archiwum?

Post autor: Irena_Powiśle »

Moskwa
1885
parafia katolicka,
ślub
Władysław Danowski + Bronisława Kulwiec

1901
parafia prawosławna
ślub
Włodzimierz Popow, prawosławny, student, s. podpułkownika + Alfonsyna Kulwiec, c. Mieczysława, wyznania katolickiego

1909
parafia katolicka
ślub
Rafał Castelli + Alfonsa Kulwiec z d. Dragat

1916
parafia katolicka
Stanisław Niekrasz, s. Mateusza i Stanisławy z d. Kulwiec + Irena Petronela Maria Bałtruszajtis

1917
parafia katolicka, ślub
Władysław Kulwiec s. Stanisława + Wiktoria Lankau

1917
parafia katolicka
chrzest
Zbigniew-Janusz, rodzice Władysław Kulwiec s. Stanisława + Wiktoria z d. Lankau c. Antoniego

1918
parafia prawosławna
ślub
Maksymilian Kulwiec s. Józefa , wyznania katolickiego, + Barbara Jermoljewa c. Piotra, wyznania prawosławnego

1918
chrzest, kościół katolicki,
Stanisław Skorubski, rodzice ob.miasta Kowna Augustyn i Giacynta c. Adama z d. Kulwiec
Ostatnio zmieniony pt 24 lut 2023, 17:51 przez Irena_Powiśle, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam,
Irena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”