Białoruś

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

R.Strus

Sympatyk

Post autor: R.Strus »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:ale to jakaś tajemnica przekazana przez generała w stanie spoczynku?
bo my tutaj to jesteśmy po to, by się dzielić zasobami, nie tworzyć drugie obiegi
Nie, to nie był generał w stanie spoczynku. Osoba, która mi to przekazała (ok. 35 lat), prosiła aby nie upubliczniać. Nie wiem z jakiego powodu, widocznie jakiś miała. Dlaczego mam nie spełnić takiej prośby? Gdyby tylko takie informacje były ukrywane we współczesnym interesie heroldyjnym...

Roman
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

za młody na generała:)
i nie wnikam już jak spełnianie ma się do przesyłania linków ..w końcu 35 lat to np na pułkownika czasami OK :)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
R.Strus

Sympatyk

R.Strus pisze:Właśnie wysłałem prośbę do NIAB o kwerendę tematyczną w kilku rejestrach sądowych z XVII/XVIII wieku.

Roman
Minęło dwa tygodnie - brak decyzji NIAB.
Współczuję Panu Prezydentowi Łukaszence. W geście dobrej woli otwiera granice, zaprasza sąsiadów, a aparat biurokratyczny jak zwykle niemrawy. A może tyle zgłoszeń wpłynęło, że po prostu nie nadążają z odpowiadaniem? Kiedy zostanie podjęta decyzja - poinformuję.

Roman
R.Strus

Sympatyk

R.Strus pisze:
R.Strus pisze:Właśnie wysłałem prośbę do NIAB o kwerendę tematyczną w kilku rejestrach sądowych z XVII/XVIII wieku.
Roman
Jak by to kogoś interesowało - mam za sobą dwa tygodnie kwerendy ksiąg drohickich w NIAB/NHAB. Przejrzałem 45 ksiąg z XV-XVII wieku z jednego fondu. Prawie wyłącznie mikrofilmy. Obecnie przygotowuję zamówienie na skany z oryginałów. Będzie ponad dwieście zapisek. Jeśli ktoś ma konkretne pytania, chętnie odpowiem. Uprzejmie proszę o powstrzymanie się od pytań i komentarzy na tematy ogólne. Przy tym tempie pracy nie miałem czasu na rozglądanie się na boki.

R.Strus
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Dwa pytania:

A czy te same mikrofilmy nie są teraz w AP Białystok?
Które księgi były wydawane w oryginale?

Pozdrawiam serdecznie
Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
dragon

Sympatyk

Post autor: dragon »

Marcin.Rybicki pisze:Ja korzystam z tego przewodnika. Tu akurat najbardziej interesujący fond pod kątem ksiąg metrykalnych-1781 i kilkadziesiąt ocyfrowanych opisów. https://niab.by/newsite/fondi1701-1800
Witam,
mam uprzejmą prośbę o informację - jeżeli znajdę interesujący mnie fond z tych 1781 np nr. 27 to gdzie szukać dokumentów źródłowych? Ksiąg z tymi metrykami? Czy tylko w archiwach białoruskich w Mińsku?

Będę wdzięczna za odpowiedź.

Grażyna
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Post autor: Marcin.Rybicki »

Duża część fondu 1781 została udostępniona na Family Search.
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem, bo na FamilySearch udostępniono jedynie kilka ksiąg jeśli chodzi o fond 1781.

Dużo pracowałem i pracuję z tym fondem i akurat z tym opisem (1781-27) w NIAB w Mińsku. Wszystkie księgi metrykalne, które się znajdują w tym opisie są dostępne tylko w archiwum. Nie ma ich nigdzie w internecie. Pozostaje kwerenda na miejscu w Mińsku.

Pozdrawiam serdecznie
Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Post autor: Marcin.Rybicki »

Mówimy o fondzie 1781 w całości, czy o fondzie 1781 opis 27? Ja odniosłem się do tego fondu jako całości. Natomiast jeśli chodzi o fond 1781 opis 27 sprawy 199-211 to wygląda na to, że ich nie ma.
dragon

Sympatyk

Witam,
bardzo obu Panom dziękuję. Faktycznie najbardziej mnie interesuje fond 1781 opis 27 i sprawy od 199-211. Ja od kilku lat szukam metryk z terenu powiatu mińskiego. I chyba rzeczywiście jedyne wyjście to archiwum w Mińsku, ale w tej sytuacji to chyba trzeba poczekać jak się wszystko uspokoi. Szukam metryk z XVIII i XIX wieku ze wsi Łukasze położonej przy drodze pomiędzy miejscowościami Raków a Wołmą. I metryk kościoła w Rakowie ale też wiek XVIII i XIX (dawna Litwa pow. Wilejski, obecnie Białoruś). Znalazłam trochę w spisach rewizyjnych ale tylko z 1795 r. Niemniej serdecznie dziękuję za informacje.
Pozdrawiam serdecznie
Grażyna
Awatar użytkownika
Musial_Michalina

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Musial_Michalina »

Szukam metryk z XVIII i XIX wieku ze wsi Łukasze położonej przy drodze pomiędzy miejscowościami Raków a Wołmą. I metryk kościoła w Rakowie ale też wiek XVIII i XIX (dawna Litwa pow. Wilejski, obecnie Białoruś). Znalazłam trochę w spisach rewizyjnych ale tylko z 1795 r.

Może tutaj uda się coś znaleźć:
http://vilejski-uezd.by/threads/prixody ... lgia.3517/

Pozdrawiam,
Michalina
dragon

Sympatyk

Oczywiście spróbuję. Pozdrawiam serdecznie.
Grażyna Kałużyńska
dragon

Sympatyk

Musial_Michalina pisze:Szukam metryk z XVIII i XIX wieku ze wsi Łukasze położonej przy drodze pomiędzy miejscowościami Raków a Wołmą. I metryk kościoła w Rakowie ale też wiek XVIII i XIX (dawna Litwa pow. Wilejski, obecnie Białoruś). Znalazłam trochę w spisach rewizyjnych ale tylko z 1795 r.

Może tutaj uda się coś znaleźć:
http://vilejski-uezd.by/threads/prixody ... lgia.3517/

Pozdrawiam,
Michalina
serenes

Post autor: serenes »

Dzień dobry, szukam informacji o wsi Karasino woj. Wileńskie, pow. Brasławski, gmina Drygświaty. Przeczytałam cały wątek, nikt o niej, nie wspominał, w internecie w sumie tylko Wikipedia, na Facebooku też nic. Znalazłam metryki kościelne, ale nie z tych lat, co potrzebuje. Jestem początkująca, w poszukiwaniach, mogę liczyć na jakieś podpowiedzi?
Pozdrawiam Sylwia
iwonasudnik

Członek PTG

Post autor: iwonasudnik »

serenes pisze:Dzień dobry, szukam informacji o wsi Karasino woj. Wileńskie, pow. Brasławski, gmina Drygświaty. Przeczytałam cały wątek, nikt o niej, nie wspominał, w internecie w sumie tylko Wikipedia, na Facebooku też nic. Znalazłam metryki kościelne, ale nie z tych lat, co potrzebuje. Jestem początkująca, w poszukiwaniach, mogę liczyć na jakieś podpowiedzi?
Pozdrawiam Sylwia
Na facebooku jest grupa "Potomkowie Brasławian rozproszeni po świecie" prowadzi Jolanta, która pomaga wszystkim ma dużą wiedzę i dokumenty, polecam
szukam potomków rodzin ze Zbycina okolice Mira,Połoneczki
nazwisk:Hrynkiewicz-Sudnik,Lewkowicz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”