Tacjanna, która nagle zmienia nazwisko...

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Serotoninka

Sympatyk

Post autor: Serotoninka »

Mam taką zagwozdkę. Otóż we wsi Dołha niedaleko Międzyrzeca Podlaskiego żyła grekokatolicka rodzina Panasiuków. Rodzice interesujących mnie dzieci to Demian Panasiuk (czasem zwany Panasowiczem) i jego żona Julianna z domu Kuźmiuk. Tu ich ślub (akt 4 )

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... 8a52922dbf

Julianna była II żoną Demiana, pierwszą była Matrona z Siejków, ale to chyba nie ma większego znaczenia.

Małżonkowie mieli kilkoro dzieci, które rodziły się najpierw w parafii grekokatolickiej, a po jej likwidacji zapisywane były w utworzonej w jej miejsce parafii prawosławnej.

Byli to Joan z 1864, Agafia z 1876, Damian z 1879, Aleksy z 1885 i Grzegorz z 1887. Wszystkie te dzieci rodziły się pod nazwiskiem Panasiuk/Panasewicz. Poniżej przykładowe akty:

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... c70256ac39
(akt 9 Ahafia)

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... 846dbd7bab
(akt 7 Damian)

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... 7378debcef
(akt 6 Aleksy)

Po drodze gdzieś była też Tacjanna, moja praprababcia, jednak aktu jej urodzenia na razie nie znalazłam - pewne roczniki danych nie są niestety dostępne.

Tacjanna w roku 1905 po ukazie tolerancyjnym wzięła ślub z Janem Antoniukiem w Międzyrzecu Podlaskim jako panna. Rodzice Tacjanny są Ci sami co pozostałych dzieci, ale w akcie ślubu pojawia się inne nazwisko Tacjanny: Mikołajczuk.

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/en/ ... 1728038ebe
(akt 304)

Jednocześnie chrzczone są wcześniejsze dzieci Tacjanny i Jana - Franciszek i Tomasz. W aktach ich chrztu pojawia się nazwisko Tacjany jako Mikołajczuk vel Panasiuk.

Po paru latach w roku 1915 umiera matka dzieci Julianna - normalnie jako Julianna Panasiuk.

https://drive.google.com/file/d/1Ez0cpy ... sp=sharing

W roku 1936 umiera Tacjanna (Tatjana) Antoniuk, a w akcie zgonu jest napisane że była córką Demiana i Julianny z Kuźmiuków, małżonków Panasiuków.

https://drive.google.com/file/d/1mMFsQV ... sp=sharing

Zastanawia mnie to nazwisko Mikołajczuk, które pojawiło się w zapisach z roku 1905 i nigdy później. Jaka mogła być przyczyna? Dodam, że dwie siostry Tacjanny, które brały ślub w tym samym roku, wychodziły za mąż jako panny Panasiuk.

Rozważałam 3 hipotezy:

1. Wobec braku danych z części lat z parafii grekokatolickiej i prawosławnej w Dołdze można by przyjmować, że Tacjanna mogła mieć przed Janem innego męża o nazwisku Mikołajczuk. W akcie ślubu z Janem wskazano jednak, że była panną.

2. Przyjmowałam, że możliwa była wczesna śmierć ojca (bo aktu jego zgonu nie znalazłam) i wyjście za mąż matki za Mikołajczuka po czym wychowywanie Tacjanny przez ojczyma. Tę opcję obaliłam, bo matka umarła dopiero w 1915 jako wdowa po Damianie Panasiuku.

3. Jedyne co mi jeszcze przychodzi na myśl to jakiś zabieg z wcześniejszą podmianą nazwiska w związku z próbą wymknięcia się rusyfikacji. Może jakiś wcześniejszy tajny ślub z Janem pod nazwiskiem Mikołajczuk... ?? No tylko że Jan też był grekokatolikiem, to czemu by ten szacher macher miał by dotyczyć tylko Tacjanny?

Ale może mogło tam wydarzyć się coś innego jeszcze? Bardzo proszę o podpowiedzi.

Z góry serdecznie dziękuję
Pozdrawiam
Ola W.
9Majster

Nieaktywny

Post autor: 9Majster »

A co my mamy zrobić ????
Bo nie rozumiem .
O co chodzi w tym wywodzie ???

To sądzisz ,ze my jako nie rodzina lepiej wiemy???

Mariusz
Krzysiek_

Sympatyk
Mistrz

Re: Tacjanna, która nagle zmienia nazwisko...

Post autor: Krzysiek_ »

9Majster pisze:A co my mamy zrobić ????
Bo nie rozumiem .
O co chodzi w tym wywodzie ???

To sądzisz ,ze my jako nie rodzina lepiej wiemy???
Trzymaj się zasady - "nie wiem - siedzę cicho". I naucz się pisać, bo oczy bolą.

Podpowiedź:
Ola, jak miał na imię ojciec Trofima, a dziadek Damiana?
Markos

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Markos »

Zgon 5/1836 - Magdalena Panasiuk z d. Niemirowska/Niemirowiec, żona Trofima
Małżeństwo 8/1836 - Trofim Panasiuk, wdowiec, syn Mikołaja... ;)
Paweł.
janusz59

Sympatyk

Post autor: janusz59 »

Ludzie na wsiach mają długa pamięć. Był tam kiedyś w tym domu Mikołaj więc mówiono Mikołajczuk nawet jeżeli miał nazwisko Panasiuk.

Pozdrawiam
Janusz
Serotoninka

Sympatyk

Bardzo dziękuję za odpowiedź życzliwym duszom! To ma sens i jest to znacznie mniej skomplikowane rozwiązanie, niż to co ja zakładałam :) Odpowiadając Majstrowi - na to właśnie liczyłam, na spojrzenie specjalistów z forum głębsze niż moje, na ich doświadczenie, wnikliwość.

Zdziwiona jestem tylko, że źródło tego nazwiska Tacjanny jest aż tak daleko wstecz - nie ojciec, nie dziadek, a aż pradziadek. I że analizując losy rodzeństwa Tacjanny u nikogo więcej na nazwisko Mikołajczuk nie trafiłam. Przypuszczam że może na początku XX wieku już tego nazwiska zasadniczo nie używali, ale może przy chrzcie Tacjanny tak zapisano i stąd później przy ślubie takie przywołanie... Będę szukać zatem chrztu Tacjanny pod oboma nazwiskami.

Serdecznie pozdrawiam!
Ola W.
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

Serotoninka pisze:Zdziwiona jestem tylko, że źródło tego nazwiska Tacjanny jest aż tak daleko wstecz - nie ojciec, nie dziadek, a aż pradziadek.
A ja jestem zdziwiony, że uważasz to za fakt.
Łukasz
Serotoninka

Sympatyk

Daleka jestem jeszcze od uznania w tej sprawie czegokolwiek za fakt. Zakładam, że wskazana opcja może być bardziej prawdopodobna niż te, które ja sama zakładałam. Z przyjemnością przeczytam o innych pomysłach.

Pozdrawiam
Ola W.
Awatar użytkownika
Jol_Kla

Sympatyk
Legenda

Post autor: Jol_Kla »

[quote="janusz59"]Ludzie na wsiach mają długa pamięć. Był tam kiedyś w tym domu Mikołaj więc mówiono Mikołajczuk nawet jeżeli miał nazwisko Panasiuk.

Przy moich unitach jest wiele takich sytuacji. Prawie wszystkie nazwiska mają vel i sięgają nawet do pradziadka i dalej. To dobry trop :)

pozdrawiam
Jola
Markos

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Markos »

Jol_Kla pisze:Przy moich unitach jest wiele takich sytuacji. Prawie wszystkie nazwiska mają vel i sięgają nawet do pradziadka i dalej. To dobry trop :)
Ze strony mojej praprababci mam Mateusza Jaszczuka, którego ojcem był Jan Waszczuk, którego ojcem był Wawrzyniec Bartczuk...
Parafia r-k :)

M.in dlatego uważam, że wymaganie podania nazwiska w wyszukiwarkach jest nienajlepszym pomysłem. Na szczęście geneteki to nie dotyczy, ale już 'projektpodlasie' takiej opcji nie posiada.
Paweł.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”