Czy nikogo poza mną nie irytuje np. długa lista nowych wątków na górze każdej podstrony forum (łącznie z tymi na których tworzy się tematy, edytuje profil etc.)?
Po to tworzy się działy, żeby przeglądać treść w sposób skatalogowany; lista najnowszych wątków na wszystkich forach które widziałem wyświetlana jest na osobnej podstronie, miast na wszystkich.
Jest jeszcze sporo kwestii, które z punktu widzenia usability można rozwiązać lepiej, pytanie czy administratorzy widzą możliwość dokonania modyfikacji/wprowadzenia możliwości konfigurowania tych powiadomień i jaka jest opinia pozostałych użytkowników.
Opinie jak zwykle są podzielone. Długa lista nowych wątków pojawiła się na życzenie części użytkowników. Może jednak nie wszystkim takie rozwiązanie pasuje i należy wypracować kompromis. Proponuję taki: Na stronie głównej - 10 ostatnich wątków, po wejściu na forum - 25 wątków, a po wejściu w wątek (temat) bez ostatnich wątków. Aby zobaczyć 25 ostatnich wątków należy nacisnąć w belce ikon. Zobaczmy czy taki układ zadowoli większość.
Moim skromnym zdaniem jest mi łatwiej, gdy widzę aktualną listę nowych wątków..
Ponadto tak długa lista daje możliwość zapoznania się z Tematami.
Nie wystarczy mi opcja Zobacz posty od ostatniej wizyty
Należy przestawić ikonkę "Forum" obok "Strona Główna"
Już się pomyliłam naciskając "Geneszukacz" zamiast "Forum"
Na powyzsze pytanie, odpowiedzialam: nie. Kwestia przyzwyczajenia.
Natomiast uciążliwe jest, moim zdaniem, szukanie informacji o uzytkowniku.
Klikajac na nick, moge zobaczyc wszystkie jego posty.
By dowiedziec sie od kiedy jest zarejestrowany na forum i kiedy ostatni raz byl na forum, musze wejsc z glownej strony w Użytkownicy.
Moze da sie to polaczyc?
I jeszcze jedna uwaga.
PM (prywatna wiadomosc) na stronie Użytkownicy chyba nie dziala?
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Jacku.
Szanowny administratorze strony.
Wielokrotnie apelowałem o jakieś wrzucenie wątków z tematami tłumaczeń do jednej skarbonki. Obecnie na 10 tematów na stronie często jest 8 osobnych próśb o tłumaczenie z rosyjskiego. Nie neguję, że dla piszących są to sprawy bardzo ważne w momencie gdy sami nie potrafią odczytać metryki pisanej w innym języku. Jednak trzeba wziąć pod uwagę resztę uczestników forum. Mnie tłumaczenia nie interesują. Natomiast wśród znikających z głównej strony tematów muszę wchodzić głębiej i szukać tych dla mnie interesujących. Druga sprawa to by w tych 10 pokazywanych na stronie głównej zamieszczać daty ich publikowqania
Staszek
do Pana Łukasza
Przepraszam a usability to w jakim języku i co oznacza?
Piszmy proszę na polskiej stronie po polsku i zrozumiałym językiem.
Ja, prosty człowiek się tego słowa w podstawówce nie uczyłem.
Pozdrawiam
Staszek
W całej rozciągłości popieram zdanie Marii i bardzo proszę o powrót do poprzedniego wyglądu forum.
Jak na razie, pomysł w ankiecie poparły zaledwie 3 osoby, a zmiany zostały już dokonane.
Najlepiej byłoby wstrzymać się z tymi zmianami do czasu zakończenia ankiety. Mam również nadzieję, że w większym stopniu uszanowana zostanie wola większości. A jeśli decyzje o zmianach mają być podejmowane przez Administrację portalu arbitralne, to nie widzę sensu pytania forumowiczów o opinie.
Po kliknięciu tematu jestem automatycznie przenoszony do zamieszczonego w nim ostatniego postu. Długa lista forumowych tematów nad wątkiem w niczym mi nie przeszkadza. Wprost przeciwnie - umożliwia łatwiejszy dostęp do kolejnego tematu.
Pieniążek_Stanisław pisze:
w temacie przecież jest dopisane "- Użyteczność".
Albo mi się wydaje albo zostało już to zmienione. Jestem nowy na forum i na początku bardzo mi to przeszkadzało i nawet wczoraj (chyba) jeszcze to było, a teraz gdy się wchodzi w konkretny temat to już nie ma tej listy i jest fajnie. Jeszcze bym zaproponował usunięcie takiej listy podczas pisania odpowiedzi gdy się wciśnie "Odpowiedz".
Taka lista jest tam już zupełnie niepotrzebna.
Pieniążek_Stanisław pisze:
w temacie przecież jest dopisane "- Użyteczność".
Albo mi się wydaje albo zostało już to zmienione. …
Staszek ma rację , dlatego dopisałam "-Użyteczność"
Myślę że autor posta użył tego określenia przez przekorę, bo to słowo oznacza coś, na co nie ma po polsku dobrego terminu. Użyteczność to nie dokładnie to, co usability, to ostatnie oznacza bardziej przydatność, "nadawalność" czegoś do użycia. Czyli "użyteczność" skupia się na celu użycia, a "nadawalność" na tym, że coś użytkuje się łatwo. Może "użytkowalność" albo "obsługiwalność"?
Nb. mogę sobie wyobrazić rzeczy całkiem bezużyteczne, ale "obsługiwalne"
Witam
Można użyć słowa "funkcjonalność" lub
„..Nową propozycją jest zastąpienie terminu "użyteczność" słowem "używalność", pozwoliłoby to zarówno na zgodność z angielskim nazewnictwem jak i zachowanie terminu zgodnego polskim rozumieniem tego słowa...” http://pl.wikipedia.org/wiki/U%C5%BCyte ... rmatyka%29
maria.j.nie pisze:Witam
Można użyć słowa "funkcjonalność" lub
„..Nową propozycją jest zastąpienie terminu "użyteczność" słowem "używalność", pozwoliłoby to zarówno na zgodność z angielskim nazewnictwem jak i zachowanie terminu zgodnego polskim rozumieniem tego słowa...” http://pl.wikipedia.org/wiki/U%C5%BCyte ... rmatyka%29
Pozdrawiam serdecznie Maria
Optuję za funkcjonalnością. W każdym razie rozumie to szeroki krąg osób. Nie ma co przechodzić na żargon środowiskowy. Tym niemniej użyteczność to nie to, o co chodziło.
Łukasz