Akta: Wysoki Sąd Szlachecki Krakowski - gdzie?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Akta: Wysoki Sąd Szlachecki Krakowski - gdzie?
Witajcie Moi Drodzy,
Nie mogę namierzyć czy ktoś orientuje się czy znajdę gdzieś akta: Akta: Wysokiego Sądu Szlacheckiego Krakowskiego?
Przodkowie wpisali tam coś 0 byli z obecnego powiatu kieleckiego.
Jest coś takiego w ANK i malutko w Kielcach: C.K. Kancelaria Ziemska Krakowska - ale tam niestety nie znalazłem.
Mam info, o wyroku tego sądu z dnia 17.03.1798 pod numerem 1380.
Wszelkie info mile widziane.
pozdrawiam,
Maciej
Nie mogę namierzyć czy ktoś orientuje się czy znajdę gdzieś akta: Akta: Wysokiego Sądu Szlacheckiego Krakowskiego?
Przodkowie wpisali tam coś 0 byli z obecnego powiatu kieleckiego.
Jest coś takiego w ANK i malutko w Kielcach: C.K. Kancelaria Ziemska Krakowska - ale tam niestety nie znalazłem.
Mam info, o wyroku tego sądu z dnia 17.03.1798 pod numerem 1380.
Wszelkie info mile widziane.
pozdrawiam,
Maciej
Sąd Szlachecki to Forum Nobilium:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ser ... rii=167505
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/ser ... rii=167505
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
-
Paweł_z_Krakowa

Witaj Pawle,
Były nieletnie dzieci i coś dzielili.
Mam w transakcji działowej odwołanie do:
1. wyroku Sądu Szlacheckiego Krakowskiego po dniem 17.03.1798 nr 1380
2. oraz napisane jest, iż Inwentaryzacją Urzędową z mocy Rezolucji Wysokiego Sądu Szlacheckiego Krakowskiego pod nr 2610 i 2905 roku 1797.
Nazwiska to Teodor i Nicefor Gołuchowscy.
pozdrawiam,
Maciej
Były nieletnie dzieci i coś dzielili.
Mam w transakcji działowej odwołanie do:
1. wyroku Sądu Szlacheckiego Krakowskiego po dniem 17.03.1798 nr 1380
2. oraz napisane jest, iż Inwentaryzacją Urzędową z mocy Rezolucji Wysokiego Sądu Szlacheckiego Krakowskiego pod nr 2610 i 2905 roku 1797.
Nazwiska to Teodor i Nicefor Gołuchowscy.
pozdrawiam,
Maciej
-
Paweł_z_Krakowa

Akta FNT są zgromadzone w całości w Krakowie. Natomiast żeby od razu to uporządkować powiem, że sprawy podzielone są na kilka działów, najistotniejsze to są: Succesionalia (spadkowe) oraz Pupillaria (opiekuńcze). Obydwa są dość podobne w tym, że zakładane były po śmierci danej osoby i figurują pod jej nazwiskiem. Różnią się przede wszystkim tym że w Succ. spadkodawca nie miał dzieci lub miał już wszystkie dorosłe; w Pup. miał co najmniej jedno nieletnie.
Oprócz tych są jeszcze Civilia (sprawy najczęściej bardzo mało informacji wnoszące, np. o jakąś sumę pieniędzy), oraz jeszcze mniej interesujące: Cridaria, Urbarialia, Officiosa.
Żeby znaleźć sprawę, należy znać nazwisko osoby która sprawę założyła (lub osoby zmarłej) oraz wiedzieć w którym dziale sprawa się znalazła. W ramach działów sporządzone są indeksy które można zamówić do przeglądnięcia, ale indeksy sporządzone są tylko częściowo alfabetycznie - najczęściej zgrupowane są po pierwszej literze oraz pierwszej samogłosce nazwiska, a w ramach tego - chronologicznie, czyli np. Sapkowski i Strawiński mogą być tuż obok siebie. Dodatkowo i oraz y liczą się jako taka sama litera.
Znajomość daty wyroku więc niewiele pomaga, bo nie wiemy czy sprawa została założona w tym samym roku czy dwadzieścia lat wcześniej. Żeby cokolwiek znaleźć trzeba takżę wiedzieć pod jakim nazwiskiem szukać, jeśli np. owi Gołuchowscy coś dziedziczyli to sprawa może być pod nazwiskiem dajmy na to Dzieduszyckiego od którego dziedziczyli...
Myślę że to trochę wyjaśnia,
Pozdrawiam,
Paweł
Oprócz tych są jeszcze Civilia (sprawy najczęściej bardzo mało informacji wnoszące, np. o jakąś sumę pieniędzy), oraz jeszcze mniej interesujące: Cridaria, Urbarialia, Officiosa.
Żeby znaleźć sprawę, należy znać nazwisko osoby która sprawę założyła (lub osoby zmarłej) oraz wiedzieć w którym dziale sprawa się znalazła. W ramach działów sporządzone są indeksy które można zamówić do przeglądnięcia, ale indeksy sporządzone są tylko częściowo alfabetycznie - najczęściej zgrupowane są po pierwszej literze oraz pierwszej samogłosce nazwiska, a w ramach tego - chronologicznie, czyli np. Sapkowski i Strawiński mogą być tuż obok siebie. Dodatkowo i oraz y liczą się jako taka sama litera.
Znajomość daty wyroku więc niewiele pomaga, bo nie wiemy czy sprawa została założona w tym samym roku czy dwadzieścia lat wcześniej. Żeby cokolwiek znaleźć trzeba takżę wiedzieć pod jakim nazwiskiem szukać, jeśli np. owi Gołuchowscy coś dziedziczyli to sprawa może być pod nazwiskiem dajmy na to Dzieduszyckiego od którego dziedziczyli...
Myślę że to trochę wyjaśnia,
Pozdrawiam,
Paweł
-
Buzderewicz_Tomasz

Dzień dobry,
mam pytanie do Pana Pawła, czy te indeksy zawierają same tylko nazwisko, czy coś więcej?
Mam informacje, że w dziale opiekuńczym znajduje się teczka rodziny Woroniczów. Chciałbym sprawdzić, czy należy ona do poszukiwanej przeze mnie rodziny.
W Galicji wylegitymowało się trzech Woroniczów:
Jakub Atanazy - ten był bezdzietny.
Wincenty
Mikołaj z synami Wincentym i Józefem - tych poszukuje.
Pozdrawiam
Tomasz
mam pytanie do Pana Pawła, czy te indeksy zawierają same tylko nazwisko, czy coś więcej?
Mam informacje, że w dziale opiekuńczym znajduje się teczka rodziny Woroniczów. Chciałbym sprawdzić, czy należy ona do poszukiwanej przeze mnie rodziny.
W Galicji wylegitymowało się trzech Woroniczów:
Jakub Atanazy - ten był bezdzietny.
Wincenty
Mikołaj z synami Wincentym i Józefem - tych poszukuje.
Pozdrawiam
Tomasz
-
Krzysztof29

Podlegała mu zachodnia część Galicji Zachodniej (sądy ziemskie: krakowski, sandomierski, radomski i chęciński), czyli zabór austriacki po 1795 r. Powiat lelowski wszedł w skład zaboru pruskiego.Krzysztof29 pisze:Mam pytanie: Jakie tereny podlegały pod ten Sąd Szlachecki Forum Nobilium? Czy był to teren województwa krakowskiego z okresu przedrozbiorowego? Czy był tam powiat lelowski?
Pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
-
Paweł_z_Krakowa

-
Krzysztof29

Powiat lelowski wszedł w skład zaboru pruskiego częściowo w 1793 r. a częściowo w 1795 r. Jednakże jak widzę z tego spisu to pierwsza sygnatura ma zakres lat 1739 - 1804, czyli jeszcze okres przedrozbiorowy. Zastanawiam się czy tam mogłoby nie być czegoś z powiatu lelowskiego? No chyba, że były tam sprawy zgłaszane z zachodniej części Galicji, a dotyczące okresu przedrozbiorowego.Andrzej75 pisze:Podlegała mu zachodnia część Galicji Zachodniej (sądy ziemskie: krakowski, sandomierski, radomski i chęciński), czyli zabór austriacki po 1795 r. Powiat lelowski wszedł w skład zaboru pruskiego.Krzysztof29 pisze:Mam pytanie: Jakie tereny podlegały pod ten Sąd Szlachecki Forum Nobilium? Czy był to teren województwa krakowskiego z okresu przedrozbiorowego? Czy był tam powiat lelowski?
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy