Monka z Łabowa, jak znaleźć miejsce urodzenia

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

GalanTetiana

Sympatyk

Re: Monka z Łabowa, jak znaleźć miejsce urodzenia

Post autor: GalanTetiana »

EWAFRA pisze:
Musiała mieć dokument tożsamości, zawierający dane personalne. Przede wszystkim datę i miejsce urodzenia. U nas w Polsce jest to dowód osobisty. Akt zgonu zawiera numer aktu w księdze rejestrowej. Być może to co posiadasz to tylko jakiś skrót i należy wystąpić do urzędu o odpis pełny, który będzie zawierał wszystkie dane. Spróbuj się dowiedzieć gdzie mieszkała prababka w latach 1945-1987, gdzie najprawdopodniej wydano jej dokument tożsamości. Tego musisz szukać na Ukrainie. Wejdź na forum genealogiczne ukraińskie i tam zapytaj gdzie i jak należy szukać takich dokumentów.
Na Ukrainie paszport jest przekazywany policji w momencie wystawienia aktu zgonu.
GalanTetiana

Sympatyk

Czy można w jakiś sposób uzyskać informacje o małżeństwie Mnicha i Zyai (być może kopię aktu), jeśli przyjmiemy, że zostało ono zawarte w Labovaya. Pierwsze dziecko urodziło się w 1927 r.
GalanTetiana

Sympatyk

Podnoszę ten temat - pojawiły się nowe fakty.
Dokumenty radzieckie stwierdzają, że miejsce narodzin babci - Łabowa.
Ale w metrykach greckokatolików w 1902 roku nie jest to obecne! Patrzyłem kilka razy. Dlaczego to mogło się zdarzyć? Gdzie jeszcze możesz szukać zapisu jej narodzin?
Dziękuję!
ADrazyk

Sympatyk

Post autor: ADrazyk »

Witam,

Proszę sprawdzić tutaj :

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... i=18065544

Pozdrawiam,
Antoni.
Antoni
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

może urodziła się w 1902, a została ochrzczona już w 1903 ?
Napisz, zadzwoń do Archiwum w Przemyślu https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/web ... -przemyslu
dowiedz się czy są dalsze lata
pozdrawiam
BasiaS
GalanTetiana

Sympatyk

ADrazyk pisze:Witam,

Proszę sprawdzić tutaj :

https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... i=18065544

Pozdrawiam,
Antoni.
To te, na które patrzyłem. Już kilka razy. Przez wszystkie lata...
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

GalanTetiana pisze:Ale w metrykach greckokatolików w 1902 roku nie jest to obecne!
Skąd założenie, że była grekokatoliczką? Mogła przecież być rzymskokatoliczką, która wyszła za grekokatolika.
Tak jak już pisałem: w rzymskokatolickiej parafii Nawojowa byli jacyś Mąkowie.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
GalanTetiana

Sympatyk

sbasiacz pisze:może urodziła się w 1902, a została ochrzczona już w 1903 ?
Urodziła się w maju 1902 r. Czy mogli zostać ochrzczeni w 1903 roku?
Napisałem do archiwum w połowie lutego. Wysłali odpowiedź - "Pani zapytanie poleceniem do realizacji. Proszę o odpowiedź." Czekam. Nie wiesz, jak długo zwykle trwa realizacja wniosku?
Andrzej75 pisze: Skąd założenie, że była grekokatoliczką? Mogła przecież być rzymskokatoliczką, która wyszła za grekokatolika.
Sugestia, że ​​Monkа są grekokatolikami, jest tylko domysłem. W Labowej był tylko jeden kościół – greckokatolicki. I znalazłem kilka wpisów w metryce z nazwiskiem Monkа (ale nie z mojej rodziny).
Dlatego pytam. Być może potrzebne są zapisy rzymskokatolików. Ale nie wiem gdzie je znaleźć.
Dzięki za wskazówkę! Zobaczę, gdzie znajdę metryki Mąkowie.
GalanTetiana

Sympatyk

Andrzej75 pisze:
GalanTetiana pisze:Ale w metrykach greckokatolików w 1902 roku nie jest to obecne!
Skąd założenie, że była grekokatoliczką? Mogła przecież być rzymskokatoliczką, która wyszła za grekokatolika.
Dziękuję bardzo! Odnalazłem małżeństwo rodziców mojej prababci!

https://drive.google.com/file/d/1ruaPu9 ... sp=sharing

Miałeś rację – to katolicy, a nazwisko w metryce rzymskokatolickiej to Mąka. Ale brat prababki ochrzcił dzieci już w cerkwi greckokatolickiej w Labowej. A tam nazwisko jest napisane Monka! Chociaż zapisy prowadzono po łacinie.
Ale teraz pytanie brzmi - gdzie mieszkała rodzina prababki? W Czaczowie czy w Labowej? I jaka była ich narodowość? Pradziadek był z Łemków, a prababka -?
Andrzej75

Sympatyk

Franciszek Mąka i jego żona Matylda Niemiec mieszkali w Czaczowie (tak jest w akcie ślubu z 1892 r. i tak pokazuje Geneteka).
W akcie małżeństwa podano, że Franciszek urodził się w Zamieściu-Górach koło Tymbarku; Franciszek i Matylda byli rzymskimi katolikami, wszystko wskazuje na to, że byli Polakami.
Ale ja nie wiem, czy Franciszek i Matylda Mąkowie byli rodzicami Twojej prababci, bo do stwierdzenia tego potrzebny byłby jej akt urodzenia.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
GalanTetiana

Sympatyk

Andrzej75 pisze: Ale ja nie wiem, czy Franciszek i Matylda Mąkowie byli rodzicami Twojej prababci, bo do stwierdzenia tego potrzebny byłby jej akt urodzenia.
Znalazłem akt urodzenia na stronie family search, ale jest ukryty. Ale akta są indeksowane, więc wszystko się zgadza – zarówno data urodzenia, jak i imiona rodziców. Znamy je z odnalezionych dokumentów prababki.
Więc jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI!

https://www.familysearch.org/ark:/61903/1:1:6VQK-ZRWK

Jakie inne informacje znajdują się w akcie małżeństwa? Niestety bardzo trudno jest mi rozróżnić charakter pisma, aby spróbować wpisać tekst do tłumacza...
Andrzej75

Sympatyk

1 / 6 XI / 65 / Mąka Franciszek, syn Joachima i Wiktorii Latasiewicz, robotnik przy pile wodnej w Łabowej, rodem z Zamieścia-Gór koło Tymbarku; 26 l., kawaler / 36 / Matylda Niemiec, córka Andrzeja, robotnika przebywającego w Ameryce Północnej, i Emilii Dering, rodem z Łabowej; 19 l., panna / Wojciech Mąka i Wawrzyniec Niemiec, zagrodnicy

Narzeczony przedstawił metrykę urodzenia, a narzeczona pisemne zezwolenie ojca z Ameryki (z powodu małoletności).
Połączyłem węzłem małżeńskim, ja, J. Żabecki, miejscowy proboszcz.
Pozdrawiam
Andrzej
GalanTetiana

Sympatyk

Andrzej75 pisze:1 / 6 XI / 65 / Mąka Franciszek, syn Joachima i Wiktorii Latasiewicz, robotnik przy pile wodnej w Łabowej, rodem z Zamieścia-Gór koło Tymbarku; 26 l., kawaler / 36 / Matylda Niemiec, córka Andrzeja, robotnika przebywającego w Ameryce Północnej, i Emilii Dering, rodem z Łabowej; 19 l., panna / Wojciech Mąka i Wawrzyniec Niemiec, zagrodnicy

Narzeczony przedstawił metrykę urodzenia, a narzeczona pisemne zezwolenie ojca z Ameryki (z powodu małoletności).
Połączyłem węzłem małżeńskim, ja, J. Żabecki, miejscowy proboszcz.
Wielkie dzięki!! Twoja pomoc jest nieoceniona!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”