Wostal h.Nowina ?

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Jureczko

Sympatyk

Wostal h.Nowina ?

Post autor: Jureczko »

Wostal h.NOWINA ?
Drodzy Koledzy i Koleżanki!
Mój znajomy pokazał mi niedawno zaświadczenie z roku 1987 wydane przez biuro heraldyczne z Białegostoku dotyczące nazwiska Wostal.

Treść była taka: "Biuro heraldyczne ....poświadcza że obok przedstawione Godło na tarczy heraldycznej wraz z klejnotem nad hełmem w koronie stanowi herb zwany nowina , który zgodnie z Rycerskiego Stanu tradycją jest dziedzicznym znakiem rycerskim i przysługuje szlacheckiej rodzinie Wostalów czego niewątpliwe dowody znajdują się w spisie SZLACHTY WYLEGITYMOWANEJ W GUBERNI WILEŃSKIEJ - pozycja 1124. Własnoręcznymi podpisami to potwierdzają........"

Nazwisk Wostal jest mi dość znane, szukałem trochę na jego temat, ale nigdy nie spotkałem się z jakąkolwiek wzmianką o szlachectwie przy którejś z rodzin. Ponadto szukałem w różnych wykazach szlachty i nigdy nie trafiłem tam na w/w nazwisko. Czy zatem ma ktoś dostęp do ów wykazu i mógłby mi potwierdzić , czy faktycznie znajduje się tam nazwisko Wostal przypisane do herbu NOWINA?

Dziękuje
Damian Jureczko
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Wostal h.NOWINA ?

Post autor: Szczerbiński »

Szanowny Panie Jureczko!
W dostępnych mi herbarzach (prawie wszystkie) nie napotkałem nazwiska Wostal wśród szlachty, ale proszę wejść na stronę białoruską (np. Pana Krasnołuckiego) , może gdzieś w jakichś ich wykazach znajdzie Pan, to czego szuka.
Pozdrawiam. Jerzy Szczerbiński
PS. Czy na pewno zaświadczenie było z 1987 r.?
Awatar użytkownika
Jureczko

Sympatyk

Wostal h.Nowina ?

Ja także nie znalazłem tego nazwiska w herbarzach i dlatego zdecydowałem się napisać o tym na forum. Zaświadczenie na pewno było z marca 1987r. Podobno nazwisko i herb mają coś wspólnego z Wolskimi herbu Nowina.

Pozdrawiam
Damian Jureczko
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Wostal h.Nowina ?

Post autor: Szczerbiński »

Panie Jureczko
Jednak zastanawia mnie, kto w Polsce współcześnie (1987 r.) wydaje takie zaświadczenia - czy to nie jest jakieś nadużycie?
Jerzy Szczerbiński
Ostatnio zmieniony ndz 26 wrz 2010, 21:01 przez Szczerbiński, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jureczko

Sympatyk

Zgadzam się Pana zdaniem, chcę to sprawdzić gdyż wydaje mi się że kolega został zwyczajnie naciągnięty. Dziękuje za informacje.
Damian Jureczko
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam kolego Damianie!
Zainteresował mnie ten przykład "parcia na herb". Ciekawe: ile też kosztuje takie zaświadczenie i jakie "towarzystwo heraldyczne" je wydało.
Ja jak dotąd, wśród przedstawicieli tego nazwiska w Polsce (Śląsk, Wielkopolska, Pomorze) nie spotkałem potomków szlachty. Ponieważ to nazwisko występuje również w Czechach, w Niemczech i w Austrii, to może tam warto popytać (ale już na pewno nie o herb Nowina!) . A może coś wiedzą mieszkańcy USA - jest możliwy kontakt poprzez portal- poszukiwawczy 'peoplefinder':
http://www.toppeoplefinder.com/People-S ... =102368231
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jan.k_c

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Jan.k_c »

asd
Ostatnio zmieniony ndz 19 sty 2025, 10:10 przez Jan.k_c, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jureczko

Sympatyk

Dostałem skan tego zaświadczenia, faktycznie chodzi o biuro o którym pisze Pan Cezary. Ciekaw jestem co kierownik ów biura i jego współpracownicy dziś robią? I ile pieniędzy zarobili na naiwności niektórych ludzi. Jeśli chodzi o Wostali to przodkowie mojego znajomego pochodzili z okolic Woźnik, nigdy nie posługiwali się żadnym herbem. Ja w czasie swoich poszukiwań nawet nie otarłem sie o przodka z szlacheckim pochodzeniem, wszyscy wywodzili się z niższych warstw społecznych i dobrze mi z tym. Myślę jednak że mój znajomy będzie trochę zawiedziony, jednak u wielu wciąż panuje przekonanie o wyższości stanu szlacheckiego nad innymi.

Dziękuje za odpowiedzi
Pozdrawiam
Damian Jureczko
Jeśli ktoś miałby coś jeszcze na temat Wostali to proszę pisać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”