Wspomnienie prapradziadka (komentarz)

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Skomentuj <A HREF="modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=349&ez=2 target=_top">ten artykuł</A> w tym wątku
Awatar użytkownika
elcia52

Sympatyk

Post autor: elcia52 »

Świetna historia! Mnie szczególnie bliska gdyż moja rodzina ze strony ojca wywodzi się też z Pułtuska i okolic.
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kamil_360 »

Tekst na prawdę świetnie napisany, długi, ale chce się czytać dalej, ale nie pasuje mi jedno -etc. O ile wiem to angielski skrót i nie powinno się stosowac takowych w polszczyźnie, jakoże mamy odpowiednik itd, lub coś podobnego i inne.
Pozdrawiam,
Kamil
Pawłowska_Ledke_Elżbieta

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawłowska_Ledke_Elżbieta »

Panie Michale!

Interesujący i zapewne czasochłonny sposób ujęcia tematu. Bardzo dobrze się czyta. Z tych stron , o czym pan wie z naszej korespondencji, pochodzili też i moi przodkowie.

Dla członków rodziny i kolejnych pokoleń, które nie muszą mieć zacięcia do genealogii, encyklopedia wiedzy o przodkach i to usystematyzowanej. Ma pan rację, w ten sposób opisane i zinterpretowane fakty stają się dużo ciekawsze i bliższe. Można też wspominać o innych krewnych i powinowatych, pokazać relację czasową. Oglądając sam wykres drzewa nie każdy jest w stanie uchwycić wszystkie szczegóły życiorysu, npzwiązane z kolejnymi urodzinami, ślubami i pogrzebami w szeroko pojętej rodzinie.

Chciałabym zapytać, ile osób z pańskiego wywodu przodków opisał pan tak szczegółowo, panie Michale.

Pozdrawiam serdecznie

Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1813, Roman Morawski/Murawski i Salomea p.1804, z Podkarpacia, Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna p. 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 Sieniawa
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Re: Wspomnienie prapradziadka (komentarz)

Post autor: Aftanas_Jerzy »

kamil_360 pisze:Tekst na prawdę świetnie napisany, długi, ale chce się czytać dalej, ale nie pasuje mi jedno -etc. O ile wiem to angielski skrót i nie powinno się stosowac takowych w polszczyźnie, jakoże mamy odpowiednik itd, lub coś podobnego i inne.
Pozdrawiam,
Kamil

Witaj Kamilu!

Skrót łaciński etc.<et cetera> znaczy " i tak dalej", zapisuje sie z kropką na końcu, a wymawia się: [et cetera] z akcentami na 'wytłuszczone' e (wymowa angielska jest inna). W języku polskim używany jest na równi z dwoma synonimami: itd., i in. (i inne). W trochę innym znaczeniu używany jest też skrót itp. (i temu/tym podobne).
Skrót ten wszedł na trwałe do warstwy słownej języka polskiego bezpośrednio z łaciny (a nie z angielskiego) jeszcze w średniowieczy i nie trzeba go zwalczać, bo nie zaśmieca języka, a go ubogaca.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Śmiech_Michał »

Pawłowska_Ledke_Elżbieta pisze: Chciałabym zapytać, ile osób z pańskiego wywodu przodków opisał pan tak szczegółowo, panie Michale.

Elżbieta
Póki co 11 osób. Zajęło mi to w sumie 3 lata. W sprawach genealogii jestem bardzo pedantyczny. Wiele razy zmieniałem, modyfikowałem aż w końcu "artykuły" osiągnęły satysfakcjonującą mnie formę. Przede mną jeszcze bardzo dużo pracy. W genealogii podoba mi się to, iż jest to hobby na całe życie. Bardzo uzależnia. Pozdrawiam

Michał
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
Artykuł musi podobać się. Jest szczery, zwięzły i przemawia do wyobraźni.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

A czy wielkość czcionki albo odstępy nie mogłyby być większe? W imieniu "okularników". Też chciałabym przeczytać całość.

Łucja
Awatar użytkownika
Śmiech_Michał

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Śmiech_Michał »

Przepraszam uprzejmie. Pisałem czcionką 11. W przyszłości będę pisał większą.

Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Szanowna Pani Łucjo. Ja też jestem "okularnikiem" i mnie nie przeszkadza niezbyt duża czcionka. Po prostu skopiowałem cały artykuł. Wkleiłem do Worda i zmieniłem na taką czcionkę jaka jest dla mnie czytelna nawet bez okularów. Radzę zrobić tak samo.
Pozdrawiam
Staszek
Awatar użytkownika
konradus

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: konradus »

Powiększenie czcionki w przeglądarce: CTRL+
Pozdrawiam,
Konrad
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Bomba! Człowiek się całe życie uczy.
Pozdrawiam
Staszek
Danuta_Stojek

Sympatyk
Adept

Post autor: Danuta_Stojek »

A Piłsudski nie miał na drugie Klemens ?
( przepraszam, ale też jestem pedantyczna :)
Pozdrawiam,
Danuta
Awatar użytkownika
cichocka.karolak

Sympatyk

Post autor: cichocka.karolak »

Możliwie staranne wykonanie.Ja piszę podobnie.Tych,co o nich wiem-opisuję opowieściami,też poświadczam dokumentami,zdjęciami,jezeli mam.Prócz pisania w osobistym programie komputerowym,pisze w zeszytach-na papierze,tekstowo i schemastycznie,dlaczego?-w ten sposób mogę umieszczać sprawy ważne,bardzo ważne,ale i te,które są jakąś garstką informacji,ale są upiększeniem.Podziwiam powyższy opis,ale sama też nie leniuchuję w swoich opisach.Zyczę dalszej owocnej pracy-życzliwa-Halina
Marylka

Sympatyk

Post autor: Marylka »

W swoich opracowaniach genealogicznych stosuję podwójną formę - wykaz osób i opis. Uważam, że opis bardziej trafia do odbiorcy. Popieram Michała.
Pozdrawiam
Marylka z Mazowsza
Ps. W folwarku Śliz właścicielem był Żmijewski. Może Twój krewny Michale.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”