Dziepółć cmentarz

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kasia_wróbel

Sympatyk
Nowicjusz

Dziepółć cmentarz

Post autor: kasia_wróbel »

Witam,
Mam prośbę.
W Dziepółci (powiat radomszczański, woj. łódzkie) znajduje się grób prawdopodobnie siostry mojego pradziadka. Prosiłabym o zrobienie zdjęcia lepszej jakości lub ewentualnie rozczytanie daty z grobu ze zdjęcia:

https://cmentarzeradomsko.pl/dziepolc/s ... Ludwika%22

Z góry dziękuję,
pozdrawiam,
Katarzyna Wróbel
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

cmentarz w Dziepółci

Post autor: AlicjaSurmacka »

Kasiu, na cmentarz mogę ewentualnie dojechać ale z tablicy odczytałam, że leży tam Sylwan Bieniaszek, który zmarł w wieku 81 lat w 1990 roku. Sięgnęłam do geneteki i faktycznie jest Jego akt ur/chrztu ur 28.01. 1909 roku jako syn Tomasza i Eleonory Ciupińskiej z adnotację o ślubie z Heleną Ulbrych (18.08.1934 roku) a także jego rodzeństwa i akt zgonu jego ojca Tomasza.
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=

Wprawdzie druga inskrypcja dotyczy Ludwiki Bieniaszek zmarłej w 1993 roku w wieku 84 lat i przypuszczam, że jest to druga żona Sylwana.
Jak będziesz chciała żeby zostawić kartkę na grobie to napisz a puki co to sprawdź czy to faktycznie Twoja rodzina.
Pozdr. Alicja
kasia_wróbel

Sympatyk
Nowicjusz

cmentarz w Dziepółci

Witaj Alicjo :)
No właśnie - czy to pierwsza czy druga żona?

Bo mam w drzewie osobę - Ludwika Ulbrych, córka Piotra i Agnieszki
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... =&to_date=
urodziła się w 1909 w Dmeninie. Szkoda, że na jej akcie urodzenia nie ma adnotacji o ślubie.
Na akcie Sylwana Bieniaszka (o którym wspomniałaś) jest napisane, że z Heleną Ulbrych.
Udostępnione akta małżeństw na FS z Dmenina są do 1923, a więc 11 lat przed ślubem Sylwana...
Sylwan jest pochowany z Ludwiką.
I teraz powstaje pytanie, czy jest to druga żona Sylwana, czy pomyłka księdza?
Myślałam, żeby zweryfikować to datą urodzenia z tablicy nagrobnej - dziękuję, że odczytałaś, że żyła 84 lat, zatem urodziła się ok 1909 (rok by się zgadzał). Ewentualnie aktem małzenstwa Sylwana (USC czy AP? Bo jeśli USC to mogą mi nie wydać, gdyż nie jestem spokrewniona z ww. w linii prostej) lub też szukałam w geneteka dzieci Sylwana (żyjących/zmarłych) dla zweryfikowania imienia jego żony - nie znalazlam...
Pozdrawiam,
Kasia
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

cmentarz w Dziepółci

Post autor: AlicjaSurmacka »

Kasiu, najlepiej zadzwoń do USC Kodrąb lub Radomsko (bowiem aktualnie Dziepółć to chyba Radomsko) z prośbą aby Ci sprawdzili czy mają taki akt zgonu (potwierdzili lub zaprzeczyli) zmarłej w 1993 roku w Dziepółci Ludwiki Bieniaszek z d Ulbrych córki Piotra i Agnieszki i czy zmarła jako wdowa. Na tak zadane pytanie zawsze otrzymuję odpowiedź, bo jeżeli zapytam jak nazywali się rodzice zmarłej to wtedy pytają o pokrewieństwo i przywołują ustawę o RODO. Przypuszczam, że Sylwan owdowiał i mógł wziąć za żonę siostrę Heleny (tak się niekiedy zdarzało jak zmarła zostawiła gromadkę małych dzieci a miała niezamężną siostrę, to często ta siostra wychodziła za szwagra wdowca aby zaopiekować się dziećmi siostry) Ale, ale przed chwilą sprawdziłam w genetece, że tak na prawdę Helena Ulbrych zmarła jako dziecko i to może być faktycznie błąd dopisującego przypisek przy akcie urodzenia Sylwana. Ja taki błąd miałam w przypisku przy akcie urodzenia dziadka małżonka Juliusza Surmackiego urodzony w Proszowicach w małopolskim, było napisane, że poślubił Helenę Ząbkowską a faktycznie poślubił Halinę Dąbkowską.
Ewentualnie jeszcze możesz zadzwonić do USC w Kodrębie aby Ci sprawdzili akt ślubu Sylwana czy w tym akcie jest wymieniona jako żona Helena czy Ludwika, bowiem przypuszczam, że akty ślubu jeszcze nie trafiły do AP Piotrków Tryb
Nawet gdybym zostawiła kartkę na grobie to o tej porze roku mało się odwiedza cmentarze.
Alicja
kasia_wróbel

Sympatyk
Nowicjusz

cmentarz w Dziepółci

Bardzo Ci dziękuję Alicjo za podpowiedzi ;)
Tak, Helena Ulbrych zmarła jako dziecko.

Błąd w przypisku... Faktycznie zbieżność w przypadku Twego Juliusza Surmackiego jest duża - literą w imieniu i nazwisku i całkowicie dwie inne osoby...
Domyślam się że kartki na cmentarzu najlepiej zostawić w październiku i początku listopada - na Wszystkich Świętych. Wtedy najwięcej osób odwiedza cmentarze...
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Re: cmentarz w Dziepółci

Post autor: Krystyna.waw »

kasia_wróbel pisze:kartki na cmentarzu najlepiej zostawić w październiku i początku listopada - na Wszystkich Świętych. Wtedy najwięcej osób odwiedza cmentarze...
Przed Wielkanocą tez jest dobry czas
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”