Dzień dobry,
próbowałem samodzielnie rozszyfrować gotycką czcionkę i język niemiecki, z którymi nie miałem dotąd do czynienia, ale zdołałem jedynie zorientować się, że chodzi o jakieś spory, bodajże sądowe.
Czy mogę prosić o rozszyfrowanie , bym dzięki temu nauczył sie robić to samodzielnie?
Jeśli to możliwe, proszę również o wskazówki, jak mogę dotrzeć do akt, za którymi stoją tego typu streszczenia.
nr 12866: https://books.google.pl/books?id=uftamV ... ir&f=false
Uprzejmie dziękuję za pomoc
Kamil
Wypisy z Dz. Urz. Gazety Lwowskiej
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Sędzimir Josef gegen Zabawski Ignaz wegen Extabulirung
der Lasten von den Gütern Bienkowice
....
extabuliren = verpfändetes Grundstück von der Pfändung befreien
....
propozycja:
Sędzimir Josef v Zabawski Ignaz (proces ) o zwolnienie zastawionego mienia z zajęcia komorniczego, dotyczący obciążeń majątku (dóbr) Bienkowice.
Akta, jeżeli nie zostały zniszczone podczas wojny, powinny być w (odpowiednim...) archiwum.
pozdrawiam
Baśka
Ps poprawione
der Lasten von den Gütern Bienkowice
....
extabuliren = verpfändetes Grundstück von der Pfändung befreien
....
propozycja:
Sędzimir Josef v Zabawski Ignaz (proces ) o zwolnienie zastawionego mienia z zajęcia komorniczego, dotyczący obciążeń majątku (dóbr) Bienkowice.
Akta, jeżeli nie zostały zniszczone podczas wojny, powinny być w (odpowiednim...) archiwum.
pozdrawiam
Baśka
Ps poprawione
Ostatnio zmieniony sob 18 lut 2023, 19:06 przez carenaB, łącznie zmieniany 1 raz.
chodzi tutaj o Extabulirung, ekstabulacja; czyli wykreślenie lub wymazanie z ksiąg hipotecznych
Pozdrawiam
Roman M.
Pozdrawiam
Roman M.
Basiu, bardzo dziękuję.
Romanie - rozumiem, że wiąże się to z kupnem tej miejscowości, tak?
Nagłówek brzmi tak: https://books.google.pl/books?id=uftamV ... &q&f=false
(strona 1026).
Czyli trzeba przeglądać księgi hipoteczne, zakładam że w ANK.
Dziękuję raz jeszcze!
Romanie - rozumiem, że wiąże się to z kupnem tej miejscowości, tak?
Nagłówek brzmi tak: https://books.google.pl/books?id=uftamV ... &q&f=false
(strona 1026).
Czyli trzeba przeglądać księgi hipoteczne, zakładam że w ANK.
Dziękuję raz jeszcze!
Postarałem się o lepszą jakość skanu co do nagłówka.
Próbowałem rozszyfrować, ale za wcześnie na prawidłowe rozwiązania, gdy stawiam w niemieckim pierwsze kroki.
Nie potrzebuję dokładnego tłumaczenia, a raczej wytłumaczenia, co zawiera ów spis (edykt) i gdzie szukać źródła.

Próbowałem rozszyfrować, ale za wcześnie na prawidłowe rozwiązania, gdy stawiam w niemieckim pierwsze kroki.
Nie potrzebuję dokładnego tłumaczenia, a raczej wytłumaczenia, co zawiera ów spis (edykt) i gdzie szukać źródła.

(w uproszczeniu)
Rozporządzenie mówi o tym, że strony mają odebrać swoje dokumentacje w terminie do sześciu miesięcy, gdyż po tym terminie sąd nie jest za akta odpowiedzialny i są one jako już niepotrzebne przeznaczone do zniszczenia.
W szczególności odnosi się to dokumentacji wraz z załącznikami dotyczących sporów cywilnych.
Pozdrawiam
Baśka
Rozporządzenie mówi o tym, że strony mają odebrać swoje dokumentacje w terminie do sześciu miesięcy, gdyż po tym terminie sąd nie jest za akta odpowiedzialny i są one jako już niepotrzebne przeznaczone do zniszczenia.
W szczególności odnosi się to dokumentacji wraz z załącznikami dotyczących sporów cywilnych.
Pozdrawiam
Baśka