Różne nazwiska panieńskie

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

kuzmap

Różne nazwiska panieńskie

Post autor: kuzmap »

Witam szanowne grono forumowiczów. Może Wasze doświadczenia podpowiedzą mi czy, gdzie i jak szukać rozwiązania zagadki.
Znalazłem akt małżeństwa pradziadków. Wynika z niego matka pana młodego była z domu Zalewska. Oprócz tego znalazłem również dwa akty małżeństwa rodzeństwa pradziadka. W nich matka figuruje również jako Zalewska. grzebią dalej na podstawie miejsca urodzenia i wieku i imion znalazłem prawdopodobnie ich akty urodzenia oraz jeszcze dwóch braci. Problem w tym ze nazwisko panieńskie matki tam jest zapisane jako Sosnowska. W akcie ślubu jednego z braci, który najwcześniej się ożenił również figuruje nazwisko Sosnowska. Nie moge znaleźć ich aktu ślubu nie mniej wychodzi na to że owa Sosnowska/Zalewska była starsza od męża i przyszło mi do głowy, że była np wdową i zamiennie używała nazwisk ale nie mam żadnego potwierdzenia, myślałem że może to kwestia języka rosyjskiego gdyż dokumenty po rosyjsku wskazują na Zalewską a po polskie na Sosnowską ale rosyjskie zawierają również nazwiska pisane w języku polskim, a poza tym nic mądrego nie przychodzi mi do głowy. Wszystko dzieje się na Mazowszu w paraf Obryte i Dzierżenin w II poł XIX w.
Może ktoś miał podobny przypadek i znalazł rozwiązanie. Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”