Projekt i wykonanie drzewa. Strona www/Office 2007 a 2010

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kamil_360 »

Witam!
Zwracam się do informatyków i znających się na komputerach.
Otóż, moje drzewo gwałtownie się rozrosło, i nie mieści mi się na szerokości 60 cm jaka jest w Office 2007.
Mam następujące pytania:
Czy ktoś ma Office 2010 i wie, jaka jest maksymalna szerokość strony?
Czy jest ktoś chętny do pomocy w utowrzeniu strony www (chodzi o wklejenie projektu z Worda oraz napisanie kilku informacji, które bym podał)
Projekt mogę wysłać na e-mail. Bardzo proszę o podanie go.

Z góry dziękuję za odpowiedzi,
Kamil Śmieszek
Pawel_Jurewicz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Pawel_Jurewicz »

Nie jestem specjalistą, ale jeśli juz koniecznie chcesz używać Office'a to powinieneś skorzystać z MO Publishera, który pozwala na edycję transparebtów do 4,5m szerokości i 6 m wysokości. Inną sprawą jest czytelnośc takiego potwora na ekranie komputera.

Pozdrawiam
Pawel Jurewicz
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

A czy ów MO Publisher jest do pobrania za darmo i legalnie?
Posiadam Office 2007 wersję Home & Student
Pozdrawiam,
Kamil
PS Dlatego właśnie chciałem by było to wrzucone na stronie. Na razie nie jest aż tak duże
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Kamilu,
oczywiście, że czytamy Twoje posty, sęk w tym, ze nie ma co odpowiadać, skoro nie zna się rozwiązania problemu.
Nie mam MS Office 2010, więc nie mogę sprawdzić jak tak są skonfigurowane formaty papieru - możesz ściągnąć wersję trial i samemu sprawdzić.
Próbowałam rozwiązać Twój problem na moim officie, iiii mimo, że można jako drukarkę ustawić ploter i drukować na formacie A0, to nic to nie daje, bo - jak sam wiesz - w opcjach strony nie można ustawić formatu strony szerszego niż 55 cm z hakiem. Może po prostu podziel na dwie (kilka) stron i potem sklejaj po wydruku ? Kiepskie rozwiązanie - ale nie znam lepszego.
Tak przy okazji - strasznie dużo roboty masz przy ręcznym wpisywaniu i poprawianiu danych do drzewa. Nie próbowałeś korzystać ze specjalnie dedykowanych temu programów komputerowych ? Albo stron www ?
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
miedzajac

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: miedzajac »

Nie męcz się chłopie! Beta dobrze Ci radzi, ściągnij sobie jakiś program do bazy danych z możliwością generowania drzew do wydruku i już. Zdaje się, że gdzieś tu na forum jest coś o tym.
Jacek
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

esŚciągałem beta, ale cos tam wyskakuje że coś nie tak z wymaganiami systemowymi, a sprawdzałem i są lepsze. Jeszcze popróbuję.
Próbowałem też robić to wszystko na Family Search(?) i jeszcze jakimś innym programie, ale jakoś nie jestem do nich przekonany.
Wiem, w Office jest więcej roboty i wgl, ale jakoś lepiej mi się pracuje, widać cały projekt jak to ma wyglądać w przyszłości po ewentualnym wydruku.
Początkowo traktowałem to jako szkic do późniejszego plakatu, ale nawet ładnie wygląda. Pewnie jeszcze zejdzie mi z tą robotą, ale jak podłączam komputer do telewizora i pokazuje starszym ludziom to jednak okazuje się przydatne, bo są kreski i wszystko ładnie widać.
Dzięki za pomoc,
Kamil
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

MS Office Excel 2007-pytanie

Witam!

Podstawową formą mojego drzewa jest tabela w Excelu.
Wszyscy są ułożeni alfabetycznie (wg.nazwiska) z podziałem na zakładki.
Każda zakładka jest to parafia, na terenie której dani ludzie się urodzili, i tak też są poprzydzielani.
Każda zakładka ma takie same ROZMIARY kolumn, wierszy, czcionki, itd.

I teraz moje pytanie:
Chciałbym stworzyć nową zakładkę pt. "Wszyscy", i wrzucić do nich wszystkich, których mam porozdzielanych.
Jeśli wklejam każdą zakładkę po kolei do tej nowej, rozmiar kolumn nie zmienia się, a jest "fabrycznie" ustawiony.
Jak mogę zrobić to w miarę szybko, ot choćby po to, żeby zobaczyć, ile jest osób?

Kamil
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Kamilu, nie do końca rozumiem - Twoim problemem jest:
1. wklejanie danych do zbiorczej zakładki ?
2. formatowanie kolumn w zbiorczej zakładce ?

Ad. 1. ja bym w zbiorczej - nie wklejała jako ctrl-c, ctrl-v - tylko funkcją. Wtedy dane zmieniane w poszczególnych roboczych zakładkach, zmienią się automatycznie w zbiorczej. A wystarczy wczytać jedną komórką, a potem przeciągnąć funkcją po kolumnach i wierszach.
Ad.2. - formatowanie kolumn można (po zakończeniu kopiowania) szybko zmienić malarzem formatów.
Beata

Pawel_B

Sympatyk
Adept

Post autor: Pawel_B »

Bea pisze:Ad.2. - formatowanie kolumn można (po zakończeniu kopiowania) szybko zmienić malarzem formatów.
Można tak, albo też zamiast zwykłego "wklej" użyć "wklej specjalnie", a następnie wybrać opcję "szerokości kolumn"

Paweł
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Beato,
wklejać to wklejałem głupią metodą ctrl-c, ctl-v, a potem RĘCZNIE ustawiałem szerokości kolumn, itd.
Ale opcja z zmieniającymi się w zbiorczym zeszycie komórkami jest świetna.
Tylko jakiej funkcji użyć?

Malarz formatów nie odnosi się (przynajmniej u mnie) do rozmiarów poszczególnych komórek, a do czcionki, koloru liter, rozmiaru liter.

Pawle,
Metoda dobra, ale dotyczy jedynie szerokości. Brakuje mi w niej wysokości.
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Ja zrobiłabym tak:
Obrazek

Mam dwie zakładki: parafia_1 & parafia_2 oraz trzecią "zbiorczy" (pustą).
Zamiast przeklejać wszystko ctrl-c ctrl-v (bo jak się coś zmieni, to trzeba będzie się z tym mordować jeszcze raz), zrobiłabym tak:
1. przekleić tylko nagłówek tabeli
2. potem wziąć dane z pierwszej zakładki (funkcją)
3. w następnym wolnym wierszu z drugiej zakładki, itd
4. malarzem formatów przekleić formatowanie kolumn, a następnie wierszy. Nie kopiuj formatowania poszczególnych komórek, tylko zaznaczaj całe kolumny i całe wiersze.
5. w moim arkuszu pojawiły się pozycje "0" tam gdzie nie ma wpisanego tekstu. Możesz to wykasować poprzez filtr (o ile też będziesz miał taki problem). Ale może lepiej nic nie kasować, bo jak dopiszesz daną w zakładce roboczej, to w tej się nie pojawi. Dlatego proponowałabym np. zamienić kolor na biały czcionki, jeśli wartość komórki jest równa 0. Można to zrobić za pomocą opcji "formatowanie warunkowe".
W Excelu2007 jest to bodajże na pierwszej wstążce:
http://mojezmaganiainformatyczne.blox.p ... anie1b.jpg

Można też (ja to częściej stosuję), przy kopiowaniu treści skorzystać z funkcji "jeżeli",
czyli nie kopiować danych tak: =parafia_1!B4
tylko tak:
=jeżeli(parafia_1!B4=0;" ";parafia_1!B4)

co oznacza, jeżeli wartość kopiowanej komórki jest równa zero, to wpisz spację (koniecznie wartość tekstowa w cudzysłowiu), w przeciwnym przypadku wpisz wartość komórki B4 z zakładki parafia_1
Beata

Awatar użytkownika
alan.madej

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: alan.madej »

A może lepiej wrzucić wszystko w jedną tabelę, a dla każdej parafii utworzyć tabelę przestawną w oddzielnych arkuszach?
Wtedy nie będzie problemu z dodawaniem nowych rekordów.
Pozdrawiam,
Alan
Awatar użytkownika
kamil_360

Sympatyk
Nowicjusz

Bea,
bardzo dziękuję za profesjonalne wytłumaczenie i jakże pomocny filmik.
Biorę się właśnie za rozgryzanie (mam Office 2007, więc są pewne zmiany w interfejsie). Ponadto moje arkusze nie mają nagłówków, ale będę się z tym bawił.

Jeszcze raz dziękuję,
Kamil
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”