Zakład dla nerwowo chorych dr. Żuławskiego Kraków
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Małgorzata_Kulwieć

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Zakład dla nerwowo chorych dr. Żuławskiego Kraków
Witam serdecznie,
zrobiłam właśnie odkrycie (dzięki wspaniałej pomocy Joanny Krawczyńskiej - za co jeszcze raz dziękuję!) iż jeden z moich prakrewnych zmarł w 1914r w Prywatnym zakładzie dla nerwowo chorych przy ul. Długiej 83 w Krakowie, dr. Karola Franciszka Szeliga Żuławskiego.
Czy ktokolwiek się orientuje czy możliwe byłoby dotarcie do dokumentacji medycznej z tego zakładu z roku 1914? Szukałam na SzwA, ale niczego nie znalazłam, ale może robię to źle.
zrobiłam właśnie odkrycie (dzięki wspaniałej pomocy Joanny Krawczyńskiej - za co jeszcze raz dziękuję!) iż jeden z moich prakrewnych zmarł w 1914r w Prywatnym zakładzie dla nerwowo chorych przy ul. Długiej 83 w Krakowie, dr. Karola Franciszka Szeliga Żuławskiego.
Czy ktokolwiek się orientuje czy możliwe byłoby dotarcie do dokumentacji medycznej z tego zakładu z roku 1914? Szukałam na SzwA, ale niczego nie znalazłam, ale może robię to źle.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
-
slawek_krakow

Doktor Żuławski leczył między innymi Stanisława Wyspiańskiego oraz Teodorę z Giebułtowskich Matejkową. Przybytek nosił nazwę Dom Zdrowia i znajdował się na Długiej 82.
Jest cos takiego, ale nie wiem czego dotyczy https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/16281225
Szukałbym raczej po samym doktorze, może jakieś archiwum rodzinne?
P.S. Swoją drogą ciekawe czy ten Żuławski to nie rodzina do Jerzego Żuławskiego, autora mojej ulubionej " Trylogii księżycowej". Obydwaj herbu Szeliga. Żuławskimi się kiedyś interesowałem, ze względu na ich twórczość właśnie oraz zamiłowania do taternictwa, ale na doktora psychiatrii jakoś nie trafiłem.
Jest cos takiego, ale nie wiem czego dotyczy https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/16281225
P.S. Swoją drogą ciekawe czy ten Żuławski to nie rodzina do Jerzego Żuławskiego, autora mojej ulubionej " Trylogii księżycowej". Obydwaj herbu Szeliga. Żuławskimi się kiedyś interesowałem, ze względu na ich twórczość właśnie oraz zamiłowania do taternictwa, ale na doktora psychiatrii jakoś nie trafiłem.
-
Sroczyński_Włodzimierz

idąc w Peesy (i w pekaesy przy okazji)
Leon Żuławski Oblężenie Limanowy czyli rzeź galicyjska 1846 wierszem i inne utwory, oprac. Joanna M. Dziewulska, Jacek Żuławski, Kraków 2012.
pokolenie wyżej
Leon Żuławski Oblężenie Limanowy czyli rzeź galicyjska 1846 wierszem i inne utwory, oprac. Joanna M. Dziewulska, Jacek Żuławski, Kraków 2012.
pokolenie wyżej
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Krawczyńska_Joanna
O samym Zakładzie dr Żuławskiego tutaj garść informacji:
https://www.krakow.pl/z_dawnego_krakowa ... kiego.html
Pozdrawiam Joanna
https://www.krakow.pl/z_dawnego_krakowa ... kiego.html
Pozdrawiam Joanna
-
Nagórski_Bogusław

- Tomasz_Lenczewski

- Kontakt:
Jest monografia Żuławskich autorstwa p. Zofii Żuławskiej z Milanówka. Niestety nie wiem, gdzie przekazała ten niskonakładowy druk. Na pewno jeden egzemplarz był w bibliotece Związku Szlachty Polskiej. Żuławscy to jedna z nielicznych rodzin szlacheckich w Galicji, niewylegitymowanych. Dopiero jeden z jej przedstawicieli złożył podanie o szlachectwo w czasie I wojny światowej.slawek_krakow pisze:Doktor Żuławski leczył między innymi Stanisława Wyspiańskiego oraz Teodorę z Giebułtowskich Matejkową. Przybytek nosił nazwę Dom Zdrowia i znajdował się na Długiej 82.
- Małgorzata_Kulwieć

Na razie nic o nim wiecej nie wiem, ale i tak juz sporo, bo trzy dni temu nie wiedziałam prawie nic.Nagórski_Bogusław pisze:Witam z Krakowa!
Pacjent, który zszedł w Zakładzie był znanym (I kl. zamożności!) wileńskim adwokatem. Młodym wdowcem.
Po pomoc nie mógł się udać na miejscu - ruszył więc za kordon. Miał potomków?
Pozdrawiam
Bogusław
W dokumentach cmentarnych wyczytałam, że był żonaty, ale o dzieciach nic tam nie ma.
A skąd wywnioskowałeś Bogusławie, że był wdowcem??? Ja tego nie znalazłam, może przegapiłam!?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
-
Nagórski_Bogusław

Witaj, Małgorzato, z Krakowa!
Przyglądnąłem się dziś grobowcowi, w którym miał spocząć w 1914 r. W.K.
Chyba spoczął ale czy tam jest nadal?
Grobowiec został zbudowany lub przebudowany w latach 30.
Wtedy też powstały tablice nagrobne. Właściciele nie umieścili na nich jednak informacji o W.K.
Dlaczego?
Nie byli spokrewnieni (?) a lokator był "przypadkowy" i być może tylko CHWILOWY.
Trumna miała być w przyszłości eksportowana do Wilna.
Ale .... "zaraz" zaczęła się Wielka Wojna.
Wojska carskie podeszły pod Kraków. Transport trumny mógł się odbyć dopiero w międzywojniu.
Papiery cmentarza nie zawierają takich informacji?
Grobowiec był stosunkowo niedawno otwierany może warto byłoby spytać dysponentów grobu kto w nim w rzeczywistości spoczywa (jeśli Cię to interesuje?) - grób zadbany i jest licznie odwiedzany.
Przechodzę zawsze koło niego idąc do swoich.
Wyróżnia się symbolicznym grobem ofiary Tatr.
Masz całkowicie rację! Nieboszczyk nie był wdowcem. Mea culpa!
Pozdrawiam
Bogusław
Przyglądnąłem się dziś grobowcowi, w którym miał spocząć w 1914 r. W.K.
Chyba spoczął ale czy tam jest nadal?
Grobowiec został zbudowany lub przebudowany w latach 30.
Wtedy też powstały tablice nagrobne. Właściciele nie umieścili na nich jednak informacji o W.K.
Dlaczego?
Nie byli spokrewnieni (?) a lokator był "przypadkowy" i być może tylko CHWILOWY.
Trumna miała być w przyszłości eksportowana do Wilna.
Ale .... "zaraz" zaczęła się Wielka Wojna.
Wojska carskie podeszły pod Kraków. Transport trumny mógł się odbyć dopiero w międzywojniu.
Papiery cmentarza nie zawierają takich informacji?
Grobowiec był stosunkowo niedawno otwierany może warto byłoby spytać dysponentów grobu kto w nim w rzeczywistości spoczywa (jeśli Cię to interesuje?) - grób zadbany i jest licznie odwiedzany.
Przechodzę zawsze koło niego idąc do swoich.
Wyróżnia się symbolicznym grobem ofiary Tatr.
Masz całkowicie rację! Nieboszczyk nie był wdowcem. Mea culpa!
Pozdrawiam
Bogusław
- Małgorzata_Kulwieć

Dzień dobry Bogusławie, napiszę do Zarządu cmentarza, może cokolwiek mi wyjasnią. Ale nie jest dla mnie specjalnie ważne gdzie spoczywają tzw. "doczesne szczątki" Wincentego. Ważniejszy dla mnie jest odkrycie jego losów i "odkopanie" pamięci po nim. Odnoszę wrażenie, że nie pozostawił potomków, bo niczego o nim nie znalazłam ani w sieci, ani co najważniejsze w rodzinnych wspomnieniach.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć