Proszę mi pomóc znaleźć metrykę

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Miro_sława

Sympatyk

Post autor: Miro_sława »

Witam. Jeszcze prośba o dane Agnieszka Radoła z d. Adamczak. Jej mąż zginął na wojnie. Babcia Agnieszka zmarła w 1986 roku. Tylko tyle wiem. Z góry dziękuję. Pozdrawiam. Mirosława.
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Miro_sława pisze:Witam. Jeszcze prośba o dane Agnieszka Radoła z d. Adamczak. Jej mąż zginął na wojnie. Babcia Agnieszka zmarła w 1986 roku. Tylko tyle wiem. Z góry dziękuję. Pozdrawiam. Mirosława.
Adamczak Agnes
data urodzenia 1905-02-27/27.03.1905r.
miejsce zamieszkania Zawoda
miejsce zamieszkania (powiat) Zamość
wysiedlenie KOŚCIAN
dodatkowe informacje
wysiedleni z tzw. Kraju Warty w latach 1939-1945; dane w aktach centrali przesiedleńczej w Poznaniu, oddział w Łodzi

syn Tadeusz Radoła ur.04.10.1932r.Kościan -zm.14.02.2001r.
rodz.Stanisław Radoła ,Agnieszka Adamaczak
transport do Zawoda ,Zamosć transport nr 1 z dnia 7.12.1942
https://straty.pl/szukaj-osoby.php
Pępowo (par. rzymskokatolicka) - akt urodzenia/chrztu, rok 1905 , wpis nr 58,

Basia famula:
par.Pępowo (Gostyń) ur.1905r. Wpis 58
Agnieszka Adamczak rodzice: Andrzej Adamczak , Jadwiga Szymańska ,
Inne osoby występujące w dokumencie:
adnotacja Stanisław Radoła - mąż

USC Urząd Stanu Cywilnego Chocieszewice/Pępowo
skan 298
wpis data Agnieszka Adamczak ur.27.03.1905r.Babkowice
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ki=2756687
Pozdrawiam
Ela
Sz_Filip

Sympatyk

Post autor: Sz_Filip »

Dzień dobry, szukam aktu urodzenia osoby Fryderyk (Friedrich) Brigge (może być też: Briege/Briegge/Brüge). Fryderyk zmarł 11 lipca 1841 w Kletnie (woj. łódzkie) par. Dziełpoć (ewangelicka). W akcie zgonu wpisane jest że urodził się w Langendamm w Brandenburgii (większe miasto obok to Fürstenwalde). Akt zgonu podaje, że miał 57 lat, a akt ślubu z 1818, że 27 lat. Urodził się więc około 1784-1791. Jego rodzice to Krysztof (Christoph) i Anna Louisa.

Próbowałem szukać na FS i w innych miejscach, ale z miernym skutkiem. Poprosiłbym o pomoc.

Pozdrawiam Filip
Miro_sława

Sympatyk

Witam. Czy jest szansa na jakieś informacje o Stanisław Radoła. Mąż Agnieszki Radoła z d. Adamczak ur. 27.3.1905 r. Dziadek zginął na wojnie. Nie mam żadnych informacji o nim. Data urodzenia, data ślubu.... Za wszelakie informacje bardzo dziękuję. Pozdrawiam. Mirosława.
Miro_sława

Sympatyk

Dziękuję bardzo za odpowiedź...
Miro_sława

Sympatyk

Dziękuję bardzo za informację.
Miro_sława

Sympatyk

Re: Proszę mi pomóc znaleźć metrykę

Bardzo mi zależy na informacji o Stanisław Radoła. Był mężem Agnieszki Radoła z d. Adamczak. Istnieje możliwość żeby uzyskać datę urodzin, datę ślubu. Z poważaniem Mirosława. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Sz_Filip pisze:Dzień dobry, szukam aktu urodzenia osoby Fryderyk (Friedrich) Brigge
Może niemieckich genealogów popytaj?
https://forum.ahnenforschung.net/
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
puszek

Sympatyk

Post autor: puszek »

Basia famula:
par.Pępowo (Gostyń) ur.1905r. Wpis 58
Agnieszka Adamczak rodzice: Andrzej Adamczak , Jadwiga Szymańska ,
Inne osoby występujące w dokumencie:
adnotacja Stanisław Radoła - mąż

Ela podała, że w kościelnym akcie urodzenia Agnieszki podano dane jej męża. Może w tym akcie jest informacja o ich ślubie.
Napisz do Parafii Pępowo lub Archiwum Archidiecezjalnego w Poznaniu o akt urodzenia Agnieszki.

Na IPNStraty są jeszcze dwaj synowie Stanisława i Agnieszki (oprócz Tadeusza podanego przez Elę):
- Józef ur 4.II.1929r./Pogorzela
- Marian ur 24.III.1935r./Kościan
https://straty.pl/szukaj-osoby.php
Bożena
Sz_Filip

Sympatyk

Post autor: Sz_Filip »

Krystyna.waw pisze:
Sz_Filip pisze:Dzień dobry, szukam aktu urodzenia osoby Fryderyk (Friedrich) Brigge
Może niemieckich genealogów popytaj?
https://forum.ahnenforschung.net/
Dziękuję bardzo za podowiedź. Tak zrobię.

Pozdrawiam Filip
Miro_sława

Sympatyk

Czy ktoś mi pomoże???
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Jest taka szansa, gdy wpiszesz. podlinkujesz posiadane informacje/dokumenty
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Dobry Wieczór

Od długiego czasu poszukuję aktu zgonu Stanisława Samślikowskiego, syna Andrzeja i Florentyny.
Zgodnie z informacją z nagrobka na cmentarzu Stare Powązki w Warszawie zmarł on w 1915. Wiem, że w 1911 mieszkał na pewno w Warszawie na terenie parafii praskiej (został tam zarejestrowany akt urodzenia jego syna), ale niestety nie odnalazłem aktu zgonu w księgach tej parafii (chyba, że jakoś przeoczyłem, ale sprawdzałem kilka razy). Poszukiwania w innych warszawskich parafiach także nie przyniosły niestety rezultatu, tak jak i poszukiwania poprzez USC.
Pozostaje na przykład możliwość, że zmarł on gdzieś w okolicach Warszawy, a akt jego zgonu został zapisany w księgach którejś z podwarszawskich parafii.

Nie mam już pomysłu i dlatego zwracam się o pomoc. Może ktoś przypadkowo natknął się na ten akt.

Serdecznie pozdrawiam
Jerzy
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Slawinski_Jerzy pisze:Dobry Wieczór

Od długiego czasu poszukuję aktu zgonu Stanisława Samślikowskiego, syna Andrzeja i Florentyny.
Zgodnie z informacją z nagrobka na cmentarzu Stare Powązki w Warszawie zmarł on w 1915. Wiem, że w 1911 mieszkał na pewno w Warszawie na terenie parafii praskiej (został tam zarejestrowany akt urodzenia jego syna), ale niestety nie odnalazłem aktu zgonu w księgach tej parafii (chyba, że jakoś przeoczyłem, ale sprawdzałem kilka razy). Poszukiwania w innych warszawskich parafiach także nie przyniosły niestety rezultatu, tak jak i poszukiwania poprzez USC.
Pozostaje na przykład możliwość, że zmarł on gdzieś w okolicach Warszawy, a akt jego zgonu został zapisany w księgach którejś z podwarszawskich parafii.

Nie mam już pomysłu i dlatego zwracam się o pomoc. Może ktoś przypadkowo natknął się na ten akt.

Serdecznie pozdrawiam
Jerzy

A żona to Józefa Łucja Czarnecka przypadkiem?
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Zgadza się, jego żoną była istotnie Józefa Łucja Czarnecka. Nie wiem natomiast gdzie i kiedy zmarła.

serdecznie pozdrawiam
Jerzy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”