Ochrona nazwiska jako dobra osobistego

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Problem pojawił się na wątku "czy mam prawo do herbu?"
Szanownie Panie Tomku!
Panie Tomku serdecznie dziękuję za pomoc. Jednak to mi nie rozwiązuje problemu. Ciekawe co powiedzą na ten temat inni, którzy nie zdają sobie jeszcze sprawy, z "pułapki" w którą wpadli , podając swoje prawdziwe nazwiska (nieprzekręcone ze znakami diakrytycznymi). Ja jestem zdania, że prawdziwe nazwisko jest dobrem osobistym i w każdym przypadku powinno, być chronione. Portal na którym nie ma skutecznej jego ochrony nie powinien istnieć. Albo powinna być informacja. Z uwagi na brak ochrony nazwiska, jako dobra osobistego, radzimy uzywać nick'ów. Ale wtedy nikt nie zapyta o swoje pochodzenie, bo będzie musiał użyć prawdziwych nazwisk. I to się nazywa "kwadraturą koła".
Pozdrawiam Jerzy Adam Szczerbiński
PS. Administrator właśnie wyciął naszą wymianę zdań nt. możliwości opuszczenia portalu, ale ja mam kopie tego wątku i całej dyskusji. To co teraz zrobili jest chowaniem głowy w piasek, a ja poradze się swojego prawnika co z tym dalej zrobić.
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

Młochowski_Jacek pisze:
Szczerbiński pisze:PS. Administrator właśnie wyciął naszą wymianę zdań nt. możliwości opuszczenia portalu, ale ja mam kopie tego wątku i całej dyskusji. To co teraz zrobili jest chowaniem głowy w piasek, a ja poradze się swojego prawnika co z tym dalej zrobić.
Z wątku "Czy mam prawo do herbu" usunąłem posty łamiące regulamin i dobre obyczaje a sam wątek zablokowałem. Powinno to Pana usatysfakcjonować. Nie rozumiem dlaczego uważa Pan to za chowanie głowy w piasek.
Nie zamierzam opowiadać się po żadnej ze stron żadnej pyskówki a posty łamiące regulamin będę usuwał.
Różnice poglądów są rzeczą normalną a dyskusja może być twórcza. Tak było we wspomnianym wyżej wątku.
Problem pojawia się, gdy którejś ze stron dyskusji braknie argumentów merytorycznych i pragnie sprowadzić ją do ataków personalnych. Tak się niestety zdarzyło i przyznaję, że to nie Pan taką metamorfozę wątku zainicjował.
Panel administracji własnym kontem, podobnie jak wiele innych skryptów nie umożliwia zmiany nicka.
Jest możliwa, chociaż kłopotliwa, ręczna edycja bazy danych przez administratora (tj. przeze mnie). To że Paweł źle mówi o Piotrze, źle świadczy nie o Piotrze a właśnie o Pawle. Proszę mi wierzyć, że obserwując dyskusję z boku łatwo wyrobić sobie właściwy pogląd na jej uczestników i ich cechy charakteru. Moim zdaniem osoby podpisane imieniem i nazwiskiem są wiarygodniejsze. Ja na wszystkich forach genealogicznych występuję pod własnym imieniem i nazwiskiem i proszę mi wierzyć, że nie czuję się bezbronny, a wstydzić mógłbym się tylko tego co sam napiszę.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

Korespondencję prywatną, w tym skargi, zażalenia oraz inne żądania proszę prowadzić mailowo. Forum nie jest odpowiednim miejscem na eskalację konfliktów.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Zablokowany

Wróć do „Ogólne”