Konstanty Dragat i Justyna Witkiewicz - kowieńszczyzna

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Witam serdecznie i o pomoc proszę!

Podobno (!) Konstanty Dragat i Justyna Witkiewicz gdzieś na kowieńszczyźnie, mieli córkę Alfonsę.
Nic więcej nie wiem oprócz tego iż około roku 1910 córka ta miała ok. lat 45-50 czy li powinna się urodzić około 1860 roku.
Nie mam żadnych dokumentów, tylko opowieść rodzinną. Ale z przysięgami, że to prawda :roll:

Chciałabym ewentualnie znaleźć cokolwiek na temat tego stadła i ich córki (i/lub innych dzieci).

Zerknęłam na stronę https://www.metrikai.lt i jest tam ślub Antoniego Dragata (nie Konstantego) z Justyną (!) Wilk (Wołk?) ur. Jagiełłowicz (wdową) - akt 5.

https://eais.archyvai.lt/iiif/2/102%2F2 ... nload=true

Niby trochę pasuje, ale nie do końca. Choć mogłoby być, że ksiądz poplątał imiona (może były dwa!?) młodego, a w pamięci rodzinnej zostało zniekształcone nazwisko Justyny po pierwszym mężu.

Przeszukałam Genetekę - Dragatów sporo w Wędziagole, no to zaczęłam szukać innych lat na EAIS. Przeglądnęłam urodzenia lata 1855 1865 i nie znalazłam Alfonsy.

Znalazłam owszem Malwinę Dragatównę, ale córkę Antoniego i Justyny, ale nie z Witkiewiczów, a Jagiełłowiczów (czyli pary z tego aktu jak wyżej) akt 152

https://eais.archyvai.lt/iiif/2/102%2F2 ... nload=true

No i teraz nie wiem. Czy pamięć zawodna, czy ja szukanić nie umiem!?
No ale jakaś Alfonsa Dragatówna powinna gdzieś się chyba pojawić, bo imie dość rzadkie i raczej nikt go sobie nie wymyślił, bo była osobą znaną w rodzinie. Wiek, nazwisko panieńskie matki, to mogą być rzeczy zmyślone lub źle zapamiętane, ale chyba ktoś kto znał osobę, imienia nie poplątał!?
A może to nie o Wędziagołę chodzi, a inną parafię Kowieńszczyzny?
Szukam trochę po omacku.

Może ktoś cokolwiek będzie wiedział, może macie Dragatów w swoim drzewie? Pomóżcie znaleźć kogokolwiek z tej rodziny, to będzie jakiś punkt zaczepienia!
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Wladzislaw

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Wladzislaw »

U mnie w rejestrach zafiksowany Konstanty-Robert Dragat, * 1830.06.22. Jego ojciec od swego otrzymal 1816 majetnosc Pacuny (podobnie Kowienski powiat).

O dzieciach tego Konstantego nic nie znam, tez nie wiem w ktorej parafie te Pacuny.
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Officinalis_Paeonia »

Małgorzato,
Alfosyna Dragattówna pojawia się jako asystująca w AU 11/1834 (czyli za wcześnie, niemniej piszę), skan 4:
https://eais.archyvai.lt/repo-ext/view/266698839
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony pt 11 lis 2022, 17:00 przez Officinalis_Paeonia, łącznie zmieniany 1 raz.
Elża
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Ciekawe, dzięki Elżusiu, może ta parafia jest jakimś tropem?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz

Proszę bardzo, Małgosiu.
Był też Konstanty Dragat (tak, też za wcześnie) - akt ur. ostatni (1804 r.), skan 23:
https://eais.archyvai.lt/repo-ext/view/266605888
W latach 20. XIX w. są ur. Dragatów w par. Skorule i jest AU Alfonsyny Marii Justyny - 728/1824, skan 34:
https://eais.archyvai.lt/repo-ext/view/267773960
Czy jest wspomnianą wyżej Alfonsyną, która jako 10-latka mogła asystować przy chrzcie (i jako siostra)?
Elża
Officinalis_Paeonia

Sympatyk
Nowicjusz

Tutaj AU wspomnianego przez Wladzislawa Konstantego Roberta, 55/1830, skan 70:
https://www.epaveldas.lt/preview?id=1349%2F1%2F22
Elża
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Elżo, bardzo Ci dziękuję, myślę, że to może być trop, bo imię Alfonsyna wyjątkowo rzadkie jest i może o czymś świadczyć. Muszę podrążyć.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Hmmmm, ciekawe znaleziska.

W Nowych Żagarach w roku 1852 rodzi się Kazimiera Maria córka Konstantego Dragata i Justyna Witkiewicz, a w roku 1874 bierze ślub w Jarosławiu z Kornelim Dytrychem.

Myślałam, że ta Alfonsa też się mogła urodzić w Nowych Żagarach, przeszukałam więc lata 1855-1860. Innych Dragatów znalazłam, ale Konstantego z żoną Justyną i córką Alfonsą nie. Może powinnam sięgnąć głębiej? Może osoba, która ja pamiętała źle oceniła jej wiek, może w 1910 była starsza niż 50 lat? A może powinnam szukać w Starych Żagarach? Spróbuję.

PS.
No i stał się CUD!!!!! :wink:

Wpadłam na pomysł (nie wiem dlaczego dopiero teraz!?) zupełnie nie związany z Dragatami , aby w wyszukiwarkę indeksów FS wpisać nazwisko Kulwieć, ale w języku rosyjskim i ... jednym z bardzo wielu (mam 63 nowe metryki!!!!) znalezisk były akty:

1874 ślubu Mieczysława Kulwiecia z Alfonsą Dragatówną
1877 urodzenia Marii córki Mieczysława i Alfonsy
1879 urodzenia Alfonsy córki Mieczysława i Alfonsy

UWAGA, UWAGA! w miejscu, w którym niczego nigdy nie szukałam, bo żadne tropy tam nie prowadziły! W księgach metrykalnych parafii w Twerze! A zdarzenia miały miejsce na stacjach kolei Rybińsko-Bołogowskiej, na której zapewne Mieczysław pracował (budowała się w roku 70 XIX w.)

No, to juz wiem skąd opowieści o Alfonsynie Dragatównie w rodzinie, tylko dlaczego nikt nie pamiętał, że była żoną Kulwiecia!?
Aaaa, chyba wiem. Alfonsyna w 1909 r w Moskwie poślubiła Rafała Kastteli (bądź Castelli) i dlatego w rodzinnej pamięci została jako jego żona, a wszyscy zapomnieli o pierwszym mężu.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

A może w związku z tym, że Dragatówna okazała się Kulwieciową, należałoby przenieść ten wątek do ogólnego wątku o Kulwieciach?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Konstanty Dragat i Justyna Witkiewicz - kowieńszczyzna

Post autor: Krystyna.waw »

Małgorzata_Kulwieć pisze: Wpadłam na pomysł (...), aby w wyszukiwarkę indeksów FS wpisać nazwisko Kulwieć, ale w języku rosyjskim
A niech cię... :) :)
Z Kowszewiczami Sezam otworzyłaś tym pomysłem!
Przed 1800 rokiem Czernihów, Grodno, Mińsk - głowa od przybytku boli :k:
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Hi, hi! Też się zdziwiłam! Ale dobrze, tylko trzeba w różnych wariantach wpisywac nazwisko. Ja np:
Кульвец
Кулвеч
Кулвиц
Кулвич
Кульвецев
Кульвецов
Кульвецюв
I za każdym razem wśród miliona innych nawet zupełnie niepodobnych znalazły sie jakies moje.
Tak, że próbuj w rózych konfiguracjach.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

na FS można też wpisywać początek nazwiska plus * np. Кульв*
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Dziękuję serdecznie, wariacje Ковшевич / Kovshevych / Kovševičius
mi wystarczą :wink:

Gdzie gwiazdka* działa?
Bo tutaj nie chce.
https://www.familysearch.org/search/dis ... results=12
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Kasinski_M

Post autor: Kasinski_M »

Krystyna.waw pisze:Dziękuję serdecznie, wariacje Ковшевич / Kovshevych / Kovševičius
mi wystarczą :wink:

Gdzie gwiazdka* działa?
Bo tutaj nie chce.
https://www.familysearch.org/search/dis ... results=12
Po rozwinięciu "wyszukiwanie zaawansowane" powinno już działać. Tak przynajmniej jest u mnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”