Rejestracja powojenna - Cmentarz Powązkowski w Warszawie

Pomoc w poszukiwaniach informacji
taraxacum

Sympatyk

Post autor: taraxacum »

Cześć.

Czy ktoś z Was słyszał o rejestracji powojennej grobów na Powązkach w Warszawie w latach 1947-48 przez członków rodziny itp? Czy wiadomo gdzie taki "ukaz" bo podobno był to obowiązek był publikowany, podawany do wiadomości publicznej?

Marcin
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie, nikt. Wszystkie posty na ten temat w istniejących już wątkach to przypadkowe klepanie w klawisze - takie kopytko.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
taraxacum

Sympatyk

Naprawdę - ta pandemia odebrała ludzią chęć pomocy ;) dziękuję za ukierunkowanie inwskazanie czegoś dla Ciebie wiadomego, a dla mnie nie.

Marcin
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Na pewno dała medyczny pretekst do tzw mgły
pozdrawiam i cieszę się, że i doceniasz i pomoc już dostępną i szanujesz regulamin
tak trzymaj, powodzenia!
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Marcinie,
Tak, byla rejestracja grobow powazkowskich po wojnie, ale nie wiem czy byla obowiazkowa.
Raczej kazda rodzina, ktora chciala, mogla odtworzyc teczke grobowca rodzinnego i wpisac osoby w tym grobie pochowane przed wojna.
Moja rodzina odtworzyla kilka teczek.
Te odtworzone teczki znajduja sie w kancelarii cmentarza.
Pozdrawiam,
Bozenna
taraxacum

Sympatyk

I dziękuję Ci bardzo Bożena !!!! Bo ja odtwarzam właśnie teczkę grobu mojej rodziny i mierzę się z błędami powojennymi które podał inny członek rodziny - nie zachowały się płyty inskrypcyjne tylko napis, że jest to grób rodzinny;) Po wojnie podano oprócz błedów w datach zgonu za małą ilość niezgodną z wiedzą rodzinną osób pochowanych. Szukam informacji bo takową uzyskałem że był Obowiązek rejestracji.

Bożena dziękuję Cj za to, że w 2021 nakierowałaś Heralda, który odtwarzał grób rodziny do Pani Łukasiewicz. Ta Pani bardzo mi pomogła.

MARCIN
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Marcinie,
Obowiazek? Nie wiem, ale na pewno bylo ogloszone w prasie, ze trzeba odtworzyc teczki na Powazkach, gdyz archiwum kancelarii zostalo zniszczone.
Zycze sukcesu i duzo cierpliwosci.
Pozdrawiam,
Bozenna
taraxacum

Sympatyk

A np ze swojego doświadczenia i wiedzy umiesz wskazać jaka prasa ? Gdzie takowe ogłoszenia były zamieszczone ?
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

"Zycie Warszawy", "Expres Wieczorny", dzienniki, ktore wychodzily w Warszawie po 1945-tym roku.

Po bombardowaniach Warszawy w 1939-tym roku, dnia 23 kwietnia 1940-ego roku, ukazala sie w prasie informacja o koniecznosci rozpoznania przez rodziny grobow zniszczonych w czasie bombardowania.
Mam to obwieszczenie. Moge Ci przyslac. Zostaw Twoj e-mail w mojej skrzynce.
Podobna informacja musiala ukazac sie w prasie po 1945-tym roku.
Pozdrawiam,
Bozenna
taraxacum

Sympatyk

Hej wysłałem.

Czyli dla rodzin które mieszkały poza Warszawą na wsiach gazety raczej nie dostępne.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Kilkanaście razy sprawdzałem kto leży w grobach typu „Grób rodziny …”. Były to groby opuszczone. Często podawano mi z ksiąg kto leży w grobie na podstawie danych z powojennego odtworzenia. To było cenne dla uzupełnienia genealogii danej rodziny. Nadmieniam, że takie rzeczy były możliwe, kiedy były zatrudnione tam osoby życzliwe dla poszukiwaczy genealogicznych. Teraz może by się udało, ale nie próbowałem. Na pewno nie w takim masowym zakresie, jaki stosowałem 25 lat temu.
taraxacum

Sympatyk

Ja powiem tak, chociaż muszę naprostować błędy powstałe przy rejestracji grobu rodzinnego po wojnie, przez daleką krewną, która nikogo nie powiadomiła, że rejestruje grób po wojnie, popełniła błędy tak w nazwiskach, datach i nie wymieniła wszystkich tamże pochowanych to spotkałem ze strony Cmentarza z bardzo przemiłą, bardzo życzliwą i wyrozumiałą Panią Jolantą Moniką Stefańczyk, która podała mi wszelkie możliwe dane dotyczące nie tylko grobowca, który odtwarzam na podstawie materiałów archiwalnych i spisanych wspomnień mojej babci ale także innych grobów, którymi byłem zainteresowany, a których kartoteki Pani Jolanta wyciągnęła.

To wszystko zależy od Człowieka na jakiego się trafi. Podobną sytuację miałem na Cmentarzu Brudzieńskim. Jeden z pracowników w ogóle nie chciał wykazać odrobiny pomocy, inna zaś Pracowniczka odszukała co tylko się dało.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Cmentarz Bródnowski jeśli chodzi o ścisłość. Nigdy nie miałem problemu. A ostatnio przy komputeryzacji wszystko dzieje się szybko. Nie wiem czy jest komputeryzacja na Cmentarzu Powązkowskim, ale wiem, że wiele starych grobów osób o historycznych nazwiskach zniknęło w ostatnich latach. I wiem, co mówił ksiądz dyrektor do swojej kadry kilkanaście lat temu: „Nie jesteśmy biurem informacyjnym”.
taraxacum

Sympatyk

Na Bródzieńskim vel Bródnowskim chciałem sprawdzić dwie osoby, które pasowały z imion. Podane były tylko daty pochówku.

Księgi zostały spalone jednak ta przemiła Pani wyciągnęła skorowidze stare, a tam był wiek i parafia z której był Pogrzeb i to pomogło mi wyeliminować te osoby.

Co do Księdza na Powązkach - zmienił się. Nie ma już tego o którym piszesz. Jest młody ksiądz i chyba nie zebrania nikomu z Biura pomocy bo ja taką pomoc otrzymałem.
Awatar użytkownika
Kuba64

Członek PTG
Kontakt:

Re: Rejestracja powojenna - Cmentarz Powązkowski w Warszawie

Post autor: Kuba64 »

Bozenna pisze: ...
Po bombardowaniach Warszawy w 1939-tym roku, dnia 23 kwietnia 1940-ego roku, ukazala sie w prasie informacja o koniecznosci rozpoznania przez rodziny grobow zniszczonych w czasie bombardowania.
Mam to obwieszczenie. Moge Ci przyslac.
...
Pozdrawiam,
Bozenna
Witaj Bozenna,

czy możesz napisać w jakiej to gazecie ukazało się to obwieszczenie? Sprawdziłem w NKW i tam go nie ma :(

Pozdrawiam,
Kuba
Poszukuję rodziny Kuczyk z okolic Łucka (UA).
kuba64[małpka]posteo.it
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”