Poszukuję metryk z parafii Kuczyn.
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Łuniewska_Ewa

Czy ktoś z państwa orientuje się, czy metryk z parafii Kuczyn należy szukać w AD w Białymstoku, czy w AD w Łomży.
Pozdrawiam. Ewa.
Pozdrawiam. Ewa.
- wspomnienia3

Witam
Proszę tutaj zaglądnąć
http://metryki.genealodzy.pl/ozespole.p ... 5&zs=0545d
Pozdrawiam.Beata
Proszę tutaj zaglądnąć
http://metryki.genealodzy.pl/ozespole.p ... 5&zs=0545d
Pozdrawiam.Beata
-
Łuniewska_Ewa

Dziękuję, jednak mnie interesują te wcześniejsze z przed 1890 roku, po które prawdopodobnie należałoby pofatygować się osobiście. Do Archiwum nie mogę się dodzwonić, by zapytać o interesujące mnie księgi, stąd moje pytanie, czy znajdują się w AD w Białymstoku, czy w Łomży.Może ktoś z państwa posiada takie informacje.
Pozdrawiam. Ewa.
Pozdrawiam. Ewa.
-
Białobrzeski_Marek

Witam Serdecznie!
Parafia w Kuczynie należy do Diecezji Łomżyńskiej (od 1925 r.), w latach 1818-1925 była w diecezji Sejneńskiej, w latach 1799-1818 w Diecezji Wigierskiej, a do 1799 r. w Diecezji Łuckiej. Żadnych ksiąg metrykalnych z tej parafii w AD Łomża nie ma. Nie przeprowadzono też mikrofilmowania metrykaliów z parafii kuczyńskiej. Jest to powiat wysokomazowiecki. Księgi w AP Łomża z tego powiatu są pierwszym egzemplarzem (unikatem), który został przekazany stronie państwowej w 1949 r. na mocy stosownego Zarządzenia Ministra Administracji Publicznej (za lata 1890-1945 w razie zniszczenia w czasie wojny duplikatu będącego w sądzie). Mikrofilmowanie przeprowadzono na tych terenach w 1973 r. i objęło ono księgi sporządzone do 1870 r. Bardzo możliwe, że starsze od tych zachowanych w AP Łomża są w kancelarii parafialnej. Podobno najstarsze z nich zaczynają się od około 1720 r. Nie słyszałem, żeby ks. proboszcz był tam życzliwy w sprawie udostępniania ksiąg, może się coś zmieniło.
Pozdrawiam!
Marek
Parafia w Kuczynie należy do Diecezji Łomżyńskiej (od 1925 r.), w latach 1818-1925 była w diecezji Sejneńskiej, w latach 1799-1818 w Diecezji Wigierskiej, a do 1799 r. w Diecezji Łuckiej. Żadnych ksiąg metrykalnych z tej parafii w AD Łomża nie ma. Nie przeprowadzono też mikrofilmowania metrykaliów z parafii kuczyńskiej. Jest to powiat wysokomazowiecki. Księgi w AP Łomża z tego powiatu są pierwszym egzemplarzem (unikatem), który został przekazany stronie państwowej w 1949 r. na mocy stosownego Zarządzenia Ministra Administracji Publicznej (za lata 1890-1945 w razie zniszczenia w czasie wojny duplikatu będącego w sądzie). Mikrofilmowanie przeprowadzono na tych terenach w 1973 r. i objęło ono księgi sporządzone do 1870 r. Bardzo możliwe, że starsze od tych zachowanych w AP Łomża są w kancelarii parafialnej. Podobno najstarsze z nich zaczynają się od około 1720 r. Nie słyszałem, żeby ks. proboszcz był tam życzliwy w sprawie udostępniania ksiąg, może się coś zmieniło.
Pozdrawiam!
Marek
-
Sroczyński_Włodzimierz

Patrz dział tłumaczenia:, może być wyszukiwanie po "i-phone" lub podobnie
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Łuniewska_Ewa

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedz. O proboszczu z Kuczyna słyszałam że jest nieprzychylny genealogom, liczyłam jednak że może coś znajdę w AD. Interesuje mnie rok 1869 i w dół.
Dziękuję i pozdrawiam. Ewa.
Dziękuję i pozdrawiam. Ewa.
-
Krawczyk_Jacek

Witam,
temat metryk z Kuczyna dosyć często przewija się na różnych forach. Niestety, nie powiększa to wiedzy na ten temat. Z ostatnich przecieków od p. Tomasza Dąbrowskiego, który mocno zaangażował się w projektpodlasie.pl można było zauważyć, że i parafia w Kuczynie ma zostać objęta indeksacją. Kiedy to nastąpi i czy jest jakieś porozumienie z ks. proboszczem w Kuczynie nie wiem. O samym ks. proboszczu jest sporo negatywnych uwag, ale ostatnio rozmawiałem z osobą, która była w Kuczynie, rozmawiała z księdzem i miała raczej pozytywne uwagi. Niestety, nie mogę zweryfikować tych informacji. A parafia w Kuczynie jest mi szczególnie bliska.
Pozdrawiam
Jacek Wrocław
temat metryk z Kuczyna dosyć często przewija się na różnych forach. Niestety, nie powiększa to wiedzy na ten temat. Z ostatnich przecieków od p. Tomasza Dąbrowskiego, który mocno zaangażował się w projektpodlasie.pl można było zauważyć, że i parafia w Kuczynie ma zostać objęta indeksacją. Kiedy to nastąpi i czy jest jakieś porozumienie z ks. proboszczem w Kuczynie nie wiem. O samym ks. proboszczu jest sporo negatywnych uwag, ale ostatnio rozmawiałem z osobą, która była w Kuczynie, rozmawiała z księdzem i miała raczej pozytywne uwagi. Niestety, nie mogę zweryfikować tych informacji. A parafia w Kuczynie jest mi szczególnie bliska.
Pozdrawiam
Jacek Wrocław
-
Łuniewska_Ewa

Dziękuję, wreszcie dobra wiadomość. Jest więc nadzieja że kiedyś te metryki się pojawią.
Pozdrawiam Ewa.
Pozdrawiam Ewa.
-
Uszyńska_Hanna

Witam Wszystkich
Wiele lat temu byłam w parafii Kuczyn i widziałam księgi parafialne. Leżały w starej, drewnianej szafie, jedna na drugiej, niezabezpieczone. Były w dosyć dobrym stanie, ale już wtedy martwiłam się, że nie są odpowiednio zadbane. Było to, co najmniej 15 lat temu (lub więcej), gdy zaczynałam moją przygodę z genealogią. Wypisałam wtedy tylko to, co (jeszcze dość nieudolnie) znalazłam o mojej rodzinie. Ksiądz Proboszcz był wówczas bardzo miły, ale już pewnie odszedł z tej parafii. Poza tym genealogów-amatorów było jeszcze niewielu, a ja miałam list polecający od znajomego księdza.
Księgi na pewno sięgały XVII wieku. Mam nadzieję, że zachowały się w dobrym stanie i uda się do nich dotrzeć.
Pozdrawiam
Hanna Uszyńska
Wiele lat temu byłam w parafii Kuczyn i widziałam księgi parafialne. Leżały w starej, drewnianej szafie, jedna na drugiej, niezabezpieczone. Były w dosyć dobrym stanie, ale już wtedy martwiłam się, że nie są odpowiednio zadbane. Było to, co najmniej 15 lat temu (lub więcej), gdy zaczynałam moją przygodę z genealogią. Wypisałam wtedy tylko to, co (jeszcze dość nieudolnie) znalazłam o mojej rodzinie. Ksiądz Proboszcz był wówczas bardzo miły, ale już pewnie odszedł z tej parafii. Poza tym genealogów-amatorów było jeszcze niewielu, a ja miałam list polecający od znajomego księdza.
Księgi na pewno sięgały XVII wieku. Mam nadzieję, że zachowały się w dobrym stanie i uda się do nich dotrzeć.
Pozdrawiam
Hanna Uszyńska
-
Uszyńska_Hanna

Dziękuję za odpowiedź Hanno.Uszyńska_Hanna pisze:Witam ponownieRutar pisze:Hanno,
Masz może w swej genealogii Konstancję Uszyńską ur ok 1824 córkę Piotra i Franciszki, żonę Antoniego Godlewskiego?
Pozdrawiam Artur
Bardzo mi przykro, ale sprawdzałam tylko XVIII wiek. W 1820 rodzina była już w Sokalu (obecnie Ukraina)
Pozdrawiam
H.
Pozdrawiam serdecznie,
Artur
Mejl do AD Łomża i 20 zł przekazem pocztowym
Marcin Senderski
Drzewo genealogiczne: http://drzewo.online/
Poszukuję:
*Wojciech Synderczyk ~1765 Małopolska
*Jakub Cichy ~1774 kraj morawsko-śląski
*Julianna Rydzik ~1833 Małopolska
Drzewo genealogiczne: http://drzewo.online/