Rauchersdorf - szukam ksiąg metrykalnych od 1783 r.

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Świętczak_Sebastian

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Rauchersdorf - szukam ksiąg metrykalnych od 1783 r.

Post autor: Świętczak_Sebastian »

Dzień dobry.

Proszę o pomoc w odnalezieniu ksiąg metrykalnych z koloni niemieckiej (austriackiej) Rauchersdorf (Klein-Raucherstorf, Gross-Rauchersdorf)z lat po 1783 r.
Kolonia Klein Rauchersdorf została założona w 1783 roku. W 1784 roku w kolonii Rauchersdorf (Klein i Gross) było 40 rodzin.
Od 1921 r. nazwa miejscowości to Kurzyna Średnia. Tereny te należały pierwotnie do parafii Pysznica. Miejscowi wierni uczęszczali do cerkwi w Dąbrówce, gdzie dojeżdżał kapłan z Pysznicy. W okresie późniejszym posługę duszpasterską dla katolików pełnił pop grekokatolicki. Od 1818 r. istniał w Kurzynie kościół, który był filią parafii Pysznica. Samodzielna parafia w Kurzynie erygowana została w 1913 r. Kościół parafialny pw. św. Marii Magdaleny wzniesiono w latach 1816-1818.
Pewne księgi z Kurzyny są w genbazie i w lubgensie ale dopiero z późniejszego okresu.
Próbowałem wyszukiwać różnych nazw m.in. Nisko, Ulanów, ale nic nie znajduję w szukaj w archiwach, ani w Family Search.

Dziękuję
Sebastian
Krzysiek_

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Krzysiek_ »

W internecie nic niestety (miejmy nadzieję "póki co") nie znajdziesz. Parafia Kurzyna prowadziła księgi metrykalne od roku 1836 lub 1837. Niestety niewiele się tam zachowało, szczególnie jeśli chodzi o Kurzynę Średnią. Podobno Niemcy zabrali lub zniszczyli te księgi. Za to na pewno od roku 1836 lub 1837 księgi metrykalne z par. Kurzyna (w tym dla Kurzyny Śr.) znajdują się w AAD Przemyśl.
Wcześniejszych ksiąg raczej nie ma, chociaż na parafii w Pysznicy widziałem kilka starych ksiąg, których zbytnio nie byłem w stanie zidentyfikować, były to chyba śluby z okolic 1810 r. Poza tym na parafii są dość stare księgi zapowiedzi, nie pamiętam już z jakich lat, ale początek XIX w. raczej obejmują.
Może też być coś na parafii w Jastkowicach, podczas przeglądania ksiąg natrafiłem na dwa różne od siebie komplety urodzeń z lat chyba 1786-1810, w jednej z ksiąg raczej nie widziałem nazwisk miejscowych dla Jastkowic.
Ogólnie sytuacja jest trudna.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”