Ostrzeżenie -uwaga na fałszywe mail-e

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Pawel1955

Sympatyk

Ostrzeżenie -uwaga na fałszywe mail-e

Post autor: Pawel1955 »

Witam. PRAGNĘ OSTRZEC KOLEGÓW I KOLEŻANKI ! Od trzech dni otrzymuję od niejakiej LINDY MORGAN vel MISS z Afryki - Sudanu błagalny list o pomoc w wydostaniu się z Afryki i pomoc w odzyskaniu kilku milionów pieniędzy z Angielskiego banku Bardzo prosi o zachowanie jej e-meila w tajemnicy , zadałem se trudu i wpisałem do wyszukiwarki jej dane i okazało się że jest na liście oszustów.Pierwszy list kilka słów ,wskazywał na poszukiwania genealogiczne radzę nie odpisywać na listy podszywające się na poszukiwania zamieszczam adres oszustki Linda Morgan <lindamorgan5055@yahoo.co.uk>Linda Morgan
Paweł Łukowski Wrocław
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Ostrzeżenie

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

To nie jest temat na forum genealogiczne. Sam takich maili dostaję miesięcznie setki. Trzeba je po prostu wyrzucać do kosza i blokować nadawcę. Myślę, że wszyscy, którzy mają cokolwiek do czynienia z pocztą mailową, o tym wiedzą.
Proszę admina o usunięcie tego wątku.
Staszek Pieniążek
Pawel1955

Sympatyk

Ostrzeżenie

Post autor: Pawel1955 »

Staszku ja to wiem i Ty to wiesz ale czy inni , najgorsze w tym jest to że podszywa się pod poszukiwania genealogiczne
Paweł Łukowski
Sokolnicki_Krzysztof

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Sokolnicki_Krzysztof »

Miałem też taki e-mail ale usunąłem. Dobrze, że Pan o tym napisał nie każdy jest taki biegły w tych sprawach.
Z poważaniem, Krzysztof Sokolnicki
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
Robię od lat to samo co Staszek: blokuje dostawców takich spamów i hakerów, a kilka razy zawiadamiałem o podejrzeniu oszustwa odpowiednie instytucje . Załączników do takich podejrzanych listów nie wolno otwierać, a już na pewno nie odpowiadać na zapytania.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Węgrzyn_Ania

Sympatyk

Post autor: Węgrzyn_Ania »

Myślę, że jednak tego typu ostrzeżeń nigdy nie jest za wiele, bez względu na miejsce zamieszczenia. Dziękuję za uczulenie w tej sprawie.
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Ostrzeżenie!

Kto otrzymał list w poczcie mailowej zatytułowany Illegal software download z żądaniem wpłacenia 500 euro w ciągu trzech dni na wskazane konto w Argentynie, niech poczyta najpierw dzisiejszą dyskusję na forum 'dobreprogramy'
http://forum.dobreprogramy.pl/illegal-s ... 21776.html
A dla świętego spokoju sprawdzi IP swojego komputera i porówna z tym co podają w piśmie jako twoje. Kliknij poniższy link, a wyświetli się rzeczywisty numer IP twojego komputera
http://www.whatismyip.com/
Przekonasz się, że to oszustwo obliczone na naiwnych użytkowników.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
marwro

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: marwro »

Ta wiadomość to na pewno próba wyłudzenia pieniędzy. Należy ją skasować i zapomnieć o sprawie, tylko jedna uwaga:
A dla świętego spokoju sprawdzi IP swojego komputera i porówna z tym co podają w piśmie jako twoje. Kliknij poniższy link, a wyświetli się rzeczywisty numer IP twojego komputera
To jest sposób dobry dla użytkowników którzy mają stały adres IP. Osoby korzystające np. z Neostrady mają przy każdym łączeniu się z internetem inne IP (nadawane z określonej puli adresów więc czasem może on się on powtórzyć). Klikając w link podane przez j_aftanas możemy sprawdzić jaki adres IP mamy w tej chwili ale jaki był tydzień temu wie już tylko operator.
Tyle tytułem wyjaśnienia na wszelki wypadek gdyby ktoś chciał skorzystać z tej metody ustalania swojego adresu IP dla innych celów. Natomiast wiadomość o której pisze mój j_aftanas na pewno jest szkodliwa.

Pozdrawiam

marek
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Witam!
O całej sprawie poinformował mnie wieczorem przerażony znajomy, który odebrał taki list automatycznie generowany i nie poczuwając się do winy popełnienia czynu karalnego, zasięgnął mojej opinii. Nie jestem informatykiem, ale już na pierwszy rzut oka widać, że to spam. Sprawdziłem na gorąco dyskusję na forach użytkowników programów, co upewniło mnie o oszustwie na szerszą skalę i poradziłem mu zgłosić sprawę na policję. Przy okazji zachęciłem do zapoznania się z szeroko pojętą problematyką adresu IP (Internet Protocol Address), zaczynając od sprawdzenie swojego aktualnego IP , podając link do anglojęzycznej strony "What is my IP".
Mój post jest tylko ostrzeżeniem dla naszych użytkowników, z jednoczesną zachętą do poczytania trochę na ten te mat.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”