1881 akt urodzenia 286 Słobódka Magdalena Tymków - ok

Tłumaczenia dokumentów napisanych w łacinie, proszę sprawdzić Jak napisać prośbę o tłumaczenie metryki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Walczak_Krzysztof

Sympatyk

1881 akt urodzenia 286 Słobódka Magdalena Tymków - ok

Post autor: Walczak_Krzysztof »

Proszę o tłumaczenie / odczyt nazwisk. Wymienieni są nie tylko rodzice ale i dziadkowie?
http://agadd.home.net.pl/metrykalia/301 ... 4_0333.htm
Ostatnio zmieniony sob 04 mar 2023, 15:16 przez Walczak_Krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
Gocha_D

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Gocha_D »

Witam!

275/23.02.1881, dom 45, Maria, ojciec: Daniel Iwanicki (rolnik) syn Antoniego i Anny Stecko, matka: Franciszka Jaworska córka Marcella.

Pozdrawiam
Gocha_D
Walczak_Krzysztof

Sympatyk

Akt ostatni po prawej, rodzice w akcie małżeństwa to Franciszek Tymków i Anna Sobków - tu inaczej . Która wersja jest poprawna/właściwa.
http://agadd2.home.net.pl/metrykalia/30 ... 5_0052.htm
Gocha_D

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Gocha_D »

Sorki, mój błąd.

286/17.02.1881, dom 60, Magdalena, ojciec: Franciszek Tymkiewicz syn Kazimierza i Anny Florkowskiej, matka: Anna Sobkowska córka Mikołaja i Marii Żółkiewskiej, chrzestni: Wojciech Tymkiewicz i Anna Tymkiewicz żona Wincentego

Na skanie akt ostatni po lewej stronie:
11/10.06.1903, dom 32, młody: Onufry Ostapów syn Elia i Tekla Prus? rolnicy ze Słobódki, ur. 15.06.1878, młoda: Magdalena Tymków córka Franciszka i Anny Sobków ur. 17.12.1881, świadkowie: Piotr Piotr Żółkiew??, Jan W??wrykow

Pozdrawiam
Gocha_D
Ostatnio zmieniony sob 04 mar 2023, 18:42 przez Gocha_D, łącznie zmieniany 2 razy.
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

286 / 17 II / 17 II / 60 / Magdalena / Franciszek Tymkiewicz, rol., s. Kazimierza i Anny Florkowskiej; matka: Anna Sobkowska, c. Mikołaja i Marii Żółkiewskiej [?] / Wojciech Tymkiewicz; Anna Tymkiewicz, żona Wincentego; rol.

Akusz. Maria Pruss
Chrz. Stanisław Jaremowicz, prob. obrz. gr.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Walczak_Krzysztof

Sympatyk

Chodzi mi o ustalenie - jeśli jest to możliwe poprawnego brzmienia nazwiska Tymków czy Tymkiewicz, Sobków czy Sobkowska?
Andrzej75

Sympatyk

Post autor: Andrzej75 »

Obawiam się, że na podstawie 2 aktów to nie będzie możliwe.
Normalnie AM powinien się zgadzać z AU. Ale tutaj tak nie jest. (Data urodzenia Magdaleny w AM też nie zgadza się z AU).
Trzeba by przejrzeć więcej aktów dotyczących Franciszka i Anny, żeby wyrobić sobie jakieś zdanie. Nie wiadomo, czy odstępstwem od normy jest Tymkiewicz/Sobkowska czy może Tymków/Sobków. A może nie było żadnej normy i te nazwiska wciąż były płynne, podlegały zmianom.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
Walczak_Krzysztof

Sympatyk

Andrzej75 pisze:Obawiam się, że na podstawie 2 aktów to nie będzie możliwe.
Normalnie AM powinien się zgadzać z AU. Ale tutaj tak nie jest. (Data urodzenia Magdaleny w AM też nie zgadza się z AU).
Trzeba by przejrzeć więcej aktów dotyczących Franciszka i Anny, żeby wyrobić sobie jakieś zdanie. Nie wiadomo, czy odstępstwem od normy jest Tymkiewicz/Sobkowska czy może Tymków/Sobków. A może nie było żadnej normy i te nazwiska wciąż były płynne, podlegały zmianom.
17-12 (02)-1881 Faktycznie... nie zauważyłem, Skłaniam się ku Tymków - nie spotkałem się w Słobódce z zapisem Tymkiewicz, Tymków mnóstwo, Tymkiewicz raz

Dziękuję
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tłumaczenia - łacina”